'Rechten arbeidsmigranten Qatar nog steeds geschonden, ondanks hervormingen'
Er wordt nog steeds misbruik gemaakt van arbeidsmigranten in Qatar. Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport, waarin het de voortgang analyseert die de oliestaat maakt bij het hervormen van het arbeidsstelsel.
De slechte behandeling van gastarbeiders is onder een vergrootglas komen te liggen sinds zo'n tien jaar geleden bekend werd dat Qatar het WK voetbal in 2022 zal organiseren. Sindsdien wordt er druk gebouwd aan stadions, volgens de mensenrechtenorganisatie onder erbarmelijke omstandigheden.
Hervormingen
"Qatar introduceerde recent een aantal ingrijpende hervormingen waardoor arbeidsmigranten minder reisbeperkingen hebben en gemakkelijker van baan kunnen veranderen," zegt Steve Cockburn van Amnesty International. "Ook werd een betere betaling beloofd, en toegang tot de rechtbank wanneer er sprake is van misbruik."
Geen gevolgen
Maar de arbeidsmigranten merken zelf nog weinig van deze hervormingen, meldt Amnesty in het rapport. De nieuwe regels worden niet nageleefd.
Ook zouden arbeidsmigranten moeilijk klachten kunnen indienen zonder hun inkomen of wettelijke status op het spel te zetten. "Tot deze hervormingen volledig zijn doorgevoerd, blijven de arbeidsmigranten gevangenzitten in een vicieuze cirkel van uitbuiting", zegt Cockburn.
Oproep voetbalbonden
Amnesty heeft meer dan twintig nationale voetbalbonden, waaronder ook de KNVB, gevraagd om zich publiekelijk uit te spreken over de mensenrechtenschendingen in Qatar.
De organisatie vindt ook dat Wereldvoetbalbond FIFA als organisator verantwoordelijkheid draagt voor het toernooi. "De FIFA moet WK-partners ter verantwoording roepen en zijn macht gebruiken om Qatar ertoe te zetten zijn arbeidssysteem volledig te hervormen", aldus Amnesty.