Arbeiders werken in Doha aan een stadion
NOS Nieuws

Qatar schrapt omstreden 'vertrektoestemming' voor arbeidsmigranten

Qatar heeft een regel geschrapt, waardoor op papier alle buitenlandse arbeiders nu zonder toestemming van hun werkgever het land kunnen verlaten.

De Internationale Arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties noemt het besluit een "essentiële stap" als het gaat om de hervormingen van de arbeidswetgeving in het land.

Qatar ligt al jaren onder vuur vanwege de behandeling van in het bijzonder migrantenarbeiders. Over twee jaar organiseert de dwergstaat het WK voetbal. Bij de bouw van de stadions voor dat toernooi zouden honderden arbeiders uit landen als Nepal, India en de Filipijnen zijn omgekomen als gevolg van de hitte en erbarmelijke arbeidsomstandigheden, meldde de Britse krant The Guardian recent nog.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International worden migrantenarbeiders in Qatar uitgebuit. Zo zouden de bouwers van de WK-stadions in vieze en kleine onderkomens hebben gebivakkeerd, kregen ze minder salaris dan beloofd en namen werkgevers hun paspoorten in.

Vertrektoestemming

Daarnaast hadden ze dus 'vertrektoestemming' in hun visa nodig van hun werkgevers als ze het olieland wilden verlaten, waardoor ze in de praktijk niet vrij waren om te vertrekken. Dat Qatar nu een einde maakt aan die eis, noemt Houtan Homayounpour, hoofd van de ILO in Qatar, een "belangrijke mijlpaal".

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch blijft wel kritisch. De organisatie benadrukt dat de kern van het omstreden Kafala-systeem, waarbij de buitenlandse werknemer een soort sponsor heeft die onder meer het visum moet betalen, wel overeind blijft.

Het Kafala-systeem schept een afhankelijkheidsrelatie die door mensenrechtenorganisaties wordt omschreven als moderne slavernij. Het systeem ligt volgens de organisaties ten grondslag aan de uitbuiting.

Ook in andere landen in het Midden-Oosten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Saudi-Arabië, werken arbeidsmigranten op deze manier.

Zowel Ajax als PSV ging eerder deze maand tijdens de winterstop naar Qatar. Dat kwam de clubs op flinke kritiek te staan. Hadden ze moeten wegblijven?

Moeten voetbalclubs wegblijven uit Qatar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl