Zo moet het Al Wakrah-stadion eruit gaan zien AFP

Bij de bouw van het Al Wakrah stadion in Qatar is een arbeider overleden. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Volgens het organisatiecomité, dat verantwoordelijk is voor de bouw van de WK-stadions, gaat het om een werkgerelateerd ongeluk

Het organisatiecomité heeft een onderzoek ingesteld om vast te kunnen stellen hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren. Welke nationaliteit of geslacht het slachtoffer heeft is niet bekend gemaakt. In een verklaring op haar website schrijft het comité dat de familie van het slachtoffer op de hoogte is gebracht van het noodlottige ongeluk. 

Meerdere bronnen hebben de afgelopen jaren gemeld dat er al eerder doden zijn gevallen. Maar Qatar heeft altijd gezegd dat er niet of nauwelijks doden zijn gevallen die rechtstreeks te maken hebben met het werk.

Uitbuiting

Het land leunt zwaar op arbeidsmigranten om de stadions en infrastructuur op tijd af te krijgen voor het WK, dat in de winter van 2022 gespeeld wordt. In totaal zijn er vele duizenden bouwvakkers overgevlogen vanuit onder meer Nepal, India en Bangladesh.

De arbeiders werken in erbarmelijke omstandigheden, zeggen mensenrechtenorganisaties. Zo schreef Amnesty International begin dit jaar dat de arbeiders op grote schaal worden uitgebuit. De Britse krant The Guardian deed in 2013 de voorspelling dat er duizenden arbeiders zouden omkomen.

Deze maand daagden een arbeider uit Bangladesh en vakbond FNV de wereldvoetbalbond FIFA nog voor de rechter. De bond krijgt van hen drie weken om verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen in het land. 

STER reclame