'Docent duikt onder vanwege bedreiging na tonen spotprent'
De docent van het Rotterdamse Emmaüscollege die wordt bedreigd vanwege het tonen van een spotprent in de klas, is ondergedoken. Dat meldt NRC. Ook andere docenten op de school zouden zich niet meer veilig voelen.
Op de school werd maandag, net als op veel andere scholen, de vermoorde Franse docent Samuel Paty herdacht. Paty werd vorige maand onthoofd door een extremistische moslim omdat hij in een les over de vrijheid van meningsuiting cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.
Filosofische inslag
De herdenking op de Rotterdamse havo- en vwo-school begon rustig, schrijft NRC. Maar er ontstond een discussie tussen de docent, die volgens de krant bekendstaat om zijn filosofische inslag, en een aantal islamitische meisjes die vonden dat hij een cartoon van een prikbord moest verwijderen.
In de cartoon van Joep Bertrams is een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt afgebeeld die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. De meisjes vonden dat de docent zich schuldig maakte aan godslastering.
Docenten probeerden hen uit te leggen dat het niet ging om een afbeelding van de profeet Mohammed, maar om een tekening van een jihadist. Het lukte volgens NRC niet om tot de meisjes door te dringen. De discussie liep hoog op en toen de meisjes waren vertrokken was de cartoon weggehaald.
Online bedreigingen
Daarna verscheen een foto van de tekening op Instagram en ging de discussie door. "Als dit niet heel snel weg wordt gehaald, dan gaan we dit anders aanpakken", schreef iemand. Volgens de politie zijn er ook online bedreigingen tegen de leraar geuit.
De politie zette daarna een "fors" digitaal onderzoek op om de afzenders te achterhalen, schrijft de krant. Er is nog niemand aangehouden.
Wankel evenwicht
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, noemt het een verschrikkelijk incident, maar zegt ook dat die in Nederland niet veel voorkomen. Hij vindt het belangrijk dat "we achter de leraren blijven staan die deze moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken met de leerlingen".
Hij kan zich voorstellen dat de leraren bang zijn die het tot hun taak zien om zaken te bespreken als de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en godslastering.
"Het is een wankel evenwicht. Deze professionals willen het gesprek aangaan, met leerlingen in de lastige leeftijd van 12 tot 18 jaar met een achtergrond die misschien niet direct aansluit bij de opvattingen over vrijheid van meningsuiting die wij al zo lang in dit land hebben. Als dat gesprek dan ontspoort en leidt tot bedreigingen is dat onacceptabel."