Premier Rutte vrijdag bij de EU-top in Brussel
NOS Nieuws

Rutte tegen Erdogan: aangifte tegen Wilders onacceptabel

Premier Rutte heeft via journalisten rechtstreeks de Turkse president Erdogan aangesproken. "Ik heb een boodschap voor president Erdogan en die is heel simpel", zei hij. "In Nederland beschouwen we de vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen ook cartoons bij van politici."

Rutte richtte zich via de camera tot de Turkse president:

Rutte richt zich tot Erdogan: aangifte tegen Wilders onacceptabel

Rutte reageerde hiermee op het bericht dat Erdogan aangifte tegen PVV-leider Wilders heeft gedaan. De advocaat van Erdogan heeft de aangifte ingediend bij de officier van justitie in Ankara, meldt het officiële Turkse persbureau Anadolu.

Rutte zei het onacceptabel te vinden, omdat de aangifte mogelijk kan leiden tot een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Rutte: "Van Geert Wilders ben ik niet bang dat hij zich laat beperken, die gaat gewoon door. Maar andere mensen kunnen hierdoor gaan twijfelen."

Spotprent

Wilders verstuurde afgelopen weekend een tweet met een spotprent van Erdogan. Daarop is het hoofd van de president te zien, getooid met een bom met een brandende lont; een verwijzing naar de omstreden Mohammed-cartoon van de Deense tekenaar Kurt Westergaard.

De regering-Erdogan reageerde hier woedend op en noemde Wilders een fascist. In een toespraak tot een partijcongres deed Erdogan of hij Wilders toesprak: "Ken je grenzen. Fascisme staat niet in ons boek, fascisme staat in jouw boek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl