Vorig jaar bezocht koning Willem-Alexander een gasvrij gemaakte woning in Purmerend
NOS NieuwsAangepast

Proef in Purmerend met gasvrij maken van woonwijk ligt stil

Het gaat veel langer duren om een woonwijk in Purmerend los te koppelen van aardgas. De gemeente loopt tegen tal van problemen aan bij de overschakeling van gas op een warmtenet. Het proefproject ligt daarom nu stil, bevestigt de gemeente na een artikel in NRC.

De gemeente spreekt in de krant van "een waslijst aan issues". Zo vallen de kosten tegen en blijkt het ingewikkeld om de werkzaamheden gelijktijdig uit te voeren met de vervanging van de riolering, zoals de bedoeling was.

Doordat aardgas goedkoop is, zijn alternatieven momenteel relatief duur. Een woningcorporatie onderzoekt of zijn woningen niet beter op een andere, goedkopere manier gasvrij kunnen worden gemaakt.

Projectleider Jaspert Verplanke van de gemeente Purmerend noemt het in een reactie tegenover de NOS normaal dat het project nu even stilligt: "De eerste pilotfase is afgerond en daarom moet er nu geëvalueerd worden." Er zijn nu 86 woningen in de wijk Purmerend-Overwhere van het gas af. In de volgende fase moeten er nog eens 1276 huizen van het aardgas afgesloten worden.

"Er worden in die huizen al wel kookplaten op gas vervangen door inductieplaten", benadrukt Verplanke. Omdat het om huurwoningen gaat, mogen huurders zelf beslissen of ze met het project willen meedoen. Verplanke sluit niet uit dat er minder huizen afgesloten worden van het gas.

'Vertraging geen probleem'

De overschakeling in de Purmerendse wijk is een van de belangrijkste proefprojecten om woonwijken los te koppelen van aardgas. De deadline van 2022 wordt in elk geval niet gehaald. Verplanke maakt zich daar geen zorgen over, omdat het proefproject juist bedoeld is om te bepalen hoe grotere projecten moeten worden aangepakt.

Hij benadrukt dat het project zeker niet wordt gestopt. Ook wethouder Van Meekeren vindt de vertraging geen groot probleem: "Het gaat mij erom dat we in 2050 van het gas af zijn."

Lichtend voorbeeld

Het project valt onder het Programma Aardgasloze Wijken (PAW), waarmee de regering de afspraken uit het Klimaatakkoord over de energietransitie wil nakomen. Daarbij gold Purmerend tot nu toe als lichtend voorbeeld, omdat hier al daadwerkelijk huizen van het gas zijn ontkoppeld.

Minister Wiebes vindt het nieuws over de vertraging in Purmerend teleurstellend. Maar hij wijst erop dat het gaat om een "enorme transitie", waarbij in Nederland in totaal 8 miljoen woningen van het gas worden gehaald. Wiebes verwacht dat de problemen worden opgelost. "Iemand die denkt dat in zo'n transitie alles volgens plan loopt, die is of zeer optimistisch of gek", voegt hij eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl