Krater in Rusland steeds groter door ontdooiing permafrost
De Batagaika-krater in Rusland is de grootste krater ter wereld die door klimaatverandering is ontstaan. En de krater wordt alleen maar groter, zeggen experts.
Wereldwijd worden er warmterecords gebroken en een regio die extreme temperatuurveranderingen kent, is Siberië. Afgelopen voorjaar was het daar ongewoon warm, met temperaturen tot tien graden hoger dan normaal in mei. In de zomer steeg de temperatuur tot een recordhoogte van 38 graden, blijkt uit cijfers van het Europese onderzoeksinstituut Copernicus.
Poort naar de hel
De Arctische permafrost, bevroren grond die vol koolstof zit, ontdooit door de opwarming van de aarde en hierdoor verandert het landschap. In Oost-Siberië ontstond eind jaren 60 een krater doordat de ontdooide grond naar beneden zonk.
Inmiddels is de krater honderd meter diep en heeft een lengte van ruim een kilometer. De lagen die zichtbaar worden geven onderzoekers een beeld van hoe de wereld er vroeger uit zag.
Uit de krater komen fossielen van mammoeten en andere prehistorische dieren tevoorschijn:
De snelheid waarmee de bevroren grond ontdooit, baart de onderzoekers zorgen. Naarmate de aarde verder opwarmt, ontdooit de permafrost en raakt de grond los en zakt ineen. Door dit proces komen schadelijke broeikasgassen - met name methaan - vrij in de atmosfeer die anders door de bevroren grond vastzat. Dat leidt tot meer opwarming en nog meer ontdooiing.
Over hoe de ontdooiing van permafrost de opwarming van de aarde versnelt, maakte NOS op 3 eerder deze video.