Een recreatieplas in Limburg vandaag
NOS NieuwsAangepast

Niet eerder was het in september zo warm: 35,1 graden in Gilze-Rijen

Een bijzonder weerrecord vandaag: nog niet eerder was het sinds het begin van de metingen zo laat in het jaar nog zo warm in Nederland. In Gilze-Rijen werd vanmiddag om 16.30 uur een temperatuur bereikt van 35,1 graden.

Daarmee is het september-weerrecord met bijna een hele graad verbroken. Het stond op 34,2 graden, gemeten op 4 september 1929 in Maastricht.

Seizoenen schuiven op

"Je kunt dit record natuurlijk niet los zien van de opwarming van de aarde", stelt weerman Peter Kuipers Munneke. "Afgelopen zomer was volgens de Amerikaanse weerorganisatie NOAA de warmste ooit op het noordelijk halfrond en die opwarming gaat nog wel even door."

"In de afgelopen honderd jaar is het in Nederland in september ruim een graad warmer geworden en de seizoenen schuiven steeds meer op", zegt de weerman. "De zomer duurt steeds langer en de herfst wordt steeds meer richting winter geschoven. Dat gaat ongetwijfeld ook gevolgen voor de natuur hebben. Het gaat niet nog eens 90 jaar duren voor dit record wéér verbroken wordt."

Ook record in De Bilt

Ook in De Bilt werd een weerrecord gevestigd: niet eerder is zo laat in het jaar een tropische dag vastgesteld sinds het begin van de metingen. De temperatuur liep in De Bilt op naar 31,4 graden.

Het vorige record dateert van 13 en 14 september 2016. Het is overigens pas de zesde keer sinds 1901 dat de temperatuur boven de 30 graden oploopt in september in De Bilt.

Snelle temperatuurdaling in september

Het is ook de warmste Prinsjesdag ooit gemeten. "Maar dat is niet helemaal eerlijk om te vergelijken", zegt Kuipers Munneke. "Prinsjesdag heeft geen vaste datum en valt dit keer op de vroegst mogelijke dag." De dag kan vallen tussen 15 en 21 september.

De temperaturen dalen snel in september, aldus de weerman "In september daalt de gemiddelde temperatuur ruim 4 graden, dus dan is het gemiddeld gezien op 21 september een halve tot een hele graad kouder dan op 15 september."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl