Het eerste debat tussen Trump en Biden
NOS NieuwsAangepast

Biden en Trump willen de 22ste wel weer met elkaar in debat

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden gaat 15 oktober vragen beantwoorden van kiezers. Dat heeft het campagneteam besloten nadat bekend werd dat de Amerikaanse president Trump weigert mee te doen aan een virtueel verkiezingsdebat op die dag.

Ook willen de democraten dat het debat op de 22ste wel doorgaat zodat Trump "het afleggen van verantwoording niet kan ontlopen". Op die datum stond aanvankelijk hun derde debat gepland. Trumps campagneteam heeft laten weten dat Trump er de 22ste ook wil staan. Het Republikeinse campagneteam stelt voor dat er een derde debat komt op de 29ste.

Geen online debat

De commissie die over de debatten gaat, besloot vanmiddag dat het tweede debat dat op de 15e gepland stond online zou moeten plaatsvinden vanwege de coronabesmetting bij Trump.

Het was de bedoeling dat de twee in Miami met elkaar in debat zouden gaan. Niet op één podium, maar op twee verschillende locaties in Miami.

Trump reageerde na een paar minuten al bij Fox News en noemde het voorstel onacceptabel. Zijn campagneteam zei dat Trump dan een campagnebijeenkomst zou houden in plaats van deel te nemen aan het debat.

Het eerste debat tussen Trump en Biden werd vorige week woensdag gehouden. Amerikaanse media spraken van het "slechtste en meest rancuneuze presidentiële debat". Bekijk hier de uitgebreide samenvatting:

Eerste debat Trump en Biden samengevat: gekibbel, gescheld en gekissebis domineren

Een week geleden werd bij Trump het coronavirus vastgesteld. Hij zei dat hij ernaar uitkeek om op het podium met Biden te debatteren. Maar de Democratische kandidaat zei dat hij en Trump geen debat zouden moeten voeren zo lang de president covid-positief blijft. "Ik kijk ernaar uit om met hem te kunnen debatteren, maar we moeten de strikte richtlijnen wel volgen", zei hij tegen verslaggevers.

Bij het eerste debat tussen de twee hielden de mannen al afstand en ontbrak de traditionele handdruk aan het begin, hoewel toen nog niet duidelijk was dat Trump besmet was. In het debat afgelopen nacht tussen hun running mates, zaten de kandidaten achter plexiglas om besmetting te voorkomen.

Hoe zit het ook alweer met die Amerikaanse verkiezingen? Correspondent Arjen van der Horst legt het uit:

Winner takes all: zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl