AFP
NOS NieuwsAangepast

Media VS nog niet bekomen van 'slechtste en meest rancuneuze presidentiële debat'

Ook na een nachtje slapen zijn de Amerikanen nog niet uitgepraat over het eerste tv-debat tussen president Trump en zijn uitdager Biden.

Afgelopen nacht kruisten de twee presidentskandidaten anderhalf uur de degens - al kwam een echt debat volgens onder meer The New York Times niet van de grond. CNN noemt het in een nieuwe analyse het "slechtste en meest rancuneuze presidentiële debat in de Amerikaanse geschiedenis".

Het was dan ook een presidentieel debat vol verwijten over en weer, met soms keiharde persoonlijke aanvallen. Al in de eerste vijf minuten werd Biden uitgemaakt voor socialist en Trump een clown genoemd.

CNN schrijft verder dat Trump in het debat alle regels brak, zijn uitdager probeerde te pesten en over debatleider Chris Wallace van Fox News heen walste met leugens, "terwijl hij zich gedroeg als een opgewonden liveversie van zijn trollende Twitter-feed". Fox News schrijft een halve dag na het debat juist over hoe Biden door Trump in de verdediging werd gedrukt met harde aanvallen over het law and order-beleid.

Debat gemist? Bekijk hier onze samenvatting:

Eerste debat Trump en Biden samengevat: gekibbel, gescheld en gekissebis domineren

Vanochtend vroeg, meteen na afloop, waren media al eensgezind dat het debat was ontspoord. Fox News omschreef het debat als een "kroeggevecht". Volgens commentator Howard Kurtz liep het debat meerdere keren uit de hand en moest Wallace alles op alles zetten om Trump en Biden op de regels voor het debat te wijzen.

De nieuwszender, tevens de broodheer van de moderator, vindt dat Wallace "eerder de rol van een worstelscheidsrechter speelde dan die van een moderator".

Fox News wordt traditiegetrouw gezien als de zender die het meest op de hand van de president is. De zender stelt nu dat het debat ontaardde in aanvallen op de zoon van Joe Biden en "kinderachtige scheldpartijen". Ook benadrukt de nieuwszender dat Biden op zijn beurt de president een "clown" en een "leugenaar" noemde.

Howard Kurtz over het debat:

Politiek analist van CNN, Dana Bash, noemde het debat in haar analyse na afloop een "shit show". "Sorry dat ik het wat ruw omschrijf, maar het is de enige omschrijving die ik kan verzinnen voor deze avond." Ze vraagt zich hardop af of Amerikanen door dit debat zin hebben om te gaan stemmen.

Ook benadrukt CNN de "lawine aan leugens" van president Trump. Biden kon volgens de Amerikaanse nieuwszender ook op een paar fouten betrapt worden.

CNN over het eerste verkiezingsdebat:

Een politiek commentator van nieuwszender MSNBC noemt het debat een schande voor de democratie in de VS. "Zo'n soort debat zou niet mogen plaatsvinden in een democratie", aldus analist Rachel Maddow.

Rachel Maddow van MSNBC over het verkiezingsdebat:

Het medialandschap in de VS is al net zo verdeeld als het politieke landschap. Fox News laat vaak een conservatieve kant zien en aan de andere kant van het medialandschap heb je het progressieve MSNBC. CNN zit meer tussen deze twee zenders is, maar de Amerikaanse variant van CNN valt niet te vergelijken met CNN International, een meer genuanceerde zender.

Ook NOS-correspondent Lucas Waagmeester verbaast zich na afloop van het debat over de analyses in de Amerikaanse media:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl