NOS NieuwsAangepast

Eerste proef met snelteststraat van start: corona-uitslag binnen een kwartier

In Utrecht is het afnemen van corona-sneltesten in een teststraat van start gegaan. Het is een proef van het UMC, in de hoop erachter te komen hoe betrouwbaar de testen zijn. Als uit de onderzoeken blijkt dat de sneltesten goed genoeg zijn, hoopt het kabinet dat ze vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

Mensen die de sneltest doen, krijgen tijdens het onderzoek ook een normale coronatest. De onderzoekers leggen de uitslagen vervolgens naast elkaar. Het is voor het eerst dat corona-sneltesten grootschalig worden ingezet in een teststraat. Komende weken volgen ook proeven in andere ziekenhuizen, zoals het Erasmus MC.

Op dit moment gebruiken de testraten in Nederland PCR-tests om vast te stellen of mensen besmet zijn met het coronavirus. Die test toont het genetische materiaal van het coronavirus aan. Virologen en microbiologen noemen deze test de gouden standaard omdat hij zeer gevoelig is. "De PCR-test toont al bij een beetje virus in het lichaam aan dat er sprake is van een corona-infectie" zegt microbioloog Rob Schuurman. "Maar het proces dat de PCR-test in het laboratorium aflegt duurt wel lang, van begin tot eind ongeveer vijf uur."

'Een soort zwangerschapstest'

De hoop is dat sneltesten uitkomst kunnen bieden. Niet als vervanging van de PCR-test, maar bijvoorbeeld om snel onderscheid te maken tussen mensen die het virus zeker hebben en mensen die alsnog een PCR-test moeten krijgen. Ook kunnen sneltesten nuttig zijn om in kaart te brengen of het virus rondgaat op bepaalde plekken, is de gedachte.

In onderstaande video legt microbioloog Rob Schuurman uit hoe de sneltest van het UMC Utrecht werkt:

Binnen 15 minuten een corona-uitslag met deze test, hoe kan dat?

Er zijn verschillende soorten sneltesten op de markt. Bij het onderzoek in het UMC Utrecht gebruiken ze de antigeen-sneltest. Volgens Schuurman kijkt de test, die eruit ziet als een soort zwangerschapstest, naar stukjes eiwit die typisch zijn voor de eiwitmantel van het coronavirus. Het resultaat is er binnen 15 à 20 minuten.

Volgens de onderzoekers moet uit de proef blijken voor welke mensen de sneltest nuttig kan zijn. Schuurman: "We weten van deze antigeen-testen dat ze minder gevoelig zijn. Maar nu willen we weten bij welk deel van de geïnfecteerde mensen we het coronavirus wél kunnen aantonen, en bij welk deel niet."

Schuurman is positief gestemd over de inzetbaarheid: "Op dit moment hebben we veel mensen in Nederland met een acute infectie. Dat betekent meestal dat ze veel virusdeeltjes bij zich dragen. Bij hen kunnen we de sneltest waarschijnlijk goed gebruiken om aan te tonen of ze het virus hebben."

Logistieke operatie

Eerder deze week zei de GGD dat dagelijks 10.000 mensen moeten wachten om te kunnen worden getest, en dan is het soms ook nog langer dan 48 uur wachten op het resultaat. De vraag naar coronatesten is groot en dus groeit de behoefte naar een goede sneltest.

Toch waarschuwt Schuurman dat bij het uitvoeren van sneltesten ook een hele logistieke operatie hoort. "Deze test moeten we per patiënt inzetten, terwijl we de PCR-test met bijna honderd tegelijk kunnen onderzoeken. Voor die sneltesten hebben we dus een hele andere organisatie nodig", zegt de microbioloog. Voordeel is wel dat er minder scholing nodig is om de test uit te kunnen voeren, dan de huidige PCR-test.

De proef van het UMC Utrecht met het afnemen van de sneltesten duurt ongeveer drie weken. Daarna moet duidelijk worden of de sneltesten geschikt zijn voor grootschaliger gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl