Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft al enkele bypass-operaties uitgesteld
NOS NieuwsAangepast

Toename opnames door corona zet reguliere zorg in Leiden en Amsterdam onder druk

Nu het aantal coronabesmettingen weer sterk oploopt en daarmee ook het aantal covidpatiënten in ziekenhuizen, dreigt de reguliere zorg opnieuw de dupe te worden. Zo erg als tijdens de eerste golf is het nog niet - toen moesten poliklinieken weken dicht en konden operaties niet worden uitgevoerd - maar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft al meerdere geplande ingrepen bij patiënten verzet. In de regio Amsterdam zit dat er volgens ziekenhuizen ook aan te komen.

Om te voorkomen dat de reguliere zorg verder in gevaar komt, wordt vanaf morgen weer gebruik gemaakt van het netwerk om patiënten over ziekenhuizen in het land te spreiden, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag in een verklaring bekend.

Bypass-operaties

In Leiden is een aantal bypass-operaties uitgesteld, zegt cardioloog Martin Schalij van het LUMC: "We moesten de IC's opschalen door het toenemende aantal patiënten." Na een bypass wordt een patiënt opgenomen op de IC, maar vanwege het proces van opschalen was daar tijdelijk dus geen ruimte voor.

Schalij denkt "dat we een moeilijke periode tegemoet gaan":

'We hebben helaas een aantal hartoperaties moeten uitstellen'

Het gaat nog altijd om een klein aantal patiënten dat met covid-19 in het LUMC ligt. Volgens Schalij zijn ze "op twee à drie handen te tellen". En toch komt de reguliere zorg al in gevaar: "Het gaat niet om de poliklinieken, maar om ingrepen waarbij we patiënten moeten opnemen. Als het aantal coronapatiënten toeneemt, moeten we verpleegkundigen van andere afdelingen afhalen om bij te springen op de covid-afdeling."

Voor corona is specialistische zorg nodig. Niet alleen op de IC, maar ook als patiënten met corona op een gewone verpleegafdeling belanden. Schalij: "Daarvoor heb je goed opgeleide verpleegkundigen nodig, maar je hebt niet gelijk honderd van dat soort verpleegkundigen extra ter beschikking. Die moeten opgeleid worden."

In de regio Amsterdam zijn er nog geen directe consequenties voor de reguliere zorg. Maar, zegt Frank Bloemers van het Amsterdam UMC: "Met de stijging die we nu hebben, is dat wel te verwachten. Of afschalen van de reguliere zorg nodig is, wordt per dag bekeken."

Volgens het RIVM kan de tweede golf nog worden omgebogen, zeggen ze in reactie op de nieuwste besmettingscijfers:

RIVM: 'Er is nu nog tijd om de tweede coronagolf om te buigen'

Bloemers coördineert ook de spreiding van patiënten in de regio Amsterdam. Als het ene ziekenhuis te maken krijgt met te veel coronapatiënten, worden die naar een ander ziekenhuis in de regio overgebracht. Daar is al sprake van geweest in de afgelopen weken, zegt Bloemers.

In de regio liggen 77 patiënten op gewone verpleegafdelingen en 20 op de IC. Van 66 patiënten in het ziekenhuis wordt vermoed dat ze corona hebben. Ook vanuit Leiden zijn al patiënten overgeplaatst naar minder drukke ziekenhuizen. "Er is een aantal patiënten naar Brabant gebracht", zegt Martijn Schalij.

Landelijke spreiding

Vanaf morgen is een landelijke spreiding van patiënten ook weer mogelijk. Dan is het LCPS weer actief, liet voorzitter Ernst Kuipers weten. "Uitgangspunt bij een tweede golf covid-patiënten is steeds geweest om de reguliere zorg door te laten gaan. Dat betekent dat we, wanneer de druk toeneemt, laagdrempelig patiënten verplaatsen zodat ziekenhuizen geen reguliere zorg hoeven afschalen."

Kuipers heeft geen signalen dat er buiten Leiden en Amsterdam ziekenhuizen spelen met de gedachte om de reguliere zorg af te schalen, zegt hij tegen de NOS: "Er kunnen inderdaad individuele ziekenhuizen zijn die dat doen, maar we gaan nu weer van start zodat dat landelijk niet meer nodig is."

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zegt zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen voor de reguliere zorg. "Tijdens de eerste golf hebben veel mensen niet de zorg gehad die zij nodig hadden. Mensen hebben hierdoor, soms ernstige, gezondheidsschade opgelopen. We moeten met elkaar koste wat kost voorkomen dat de reguliere zorg nog een keer zo sterk wordt afgeschaald. Maar als we nu niet ingrijpen is dat wel een realistisch scenario."

Personeel met besmettingen

Volgens de ziekenhuizen ligt het niet aan een gebrekkige voorbereiding dat de reguliere zorg in het geding is. Frank Bloemers: "Het komt doordat er toch onverwachte dingen gebeuren, zoals personeel met besmettingen. Daardoor is er minder ruimte om patiënten op te vangen."

Of personeel is niet zelf besmet, maar zit in quarantaine omdat kinderen of partners kampen met coronagerelateerde klachten, constateert Martin Schalij: "We gaan een moeilijke periode tegemoet, die veel vraagt van het personeel. Als het aantal besmettingen blijft schommelen rond de huidige getallen kunnen we het aan, maar als het echt gaat toenemen voorzie ik grote problemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl