NOS Nieuws

Weekcijfers corona: ruim 100.000 Nederlanders besmettelijk, schat RIVM

Het aantal mensen in Nederland dat anderen kan besmetten met het coronavirus, was op 18 september grofweg op een derde van het absolute hoogtepunt van 22 maart.

Het RIVM denkt dat er op dit moment zo'n 100.000 Nederlanders besmettelijk zijn voor anderen. Onzeker is dat getal wel: de bandbreedte loopt volgens het RIVM van 70.000 tot 140.000 mensen.

Op 22 maart waren er zo'n 275.000 besmettelijke coronadragers, al was ook dat een schatting. Het RIVM denkt dat het aantal besmettelijke virusdragers toen in ieder geval tussen de 200.000 en 340.000 lag.

Sinds begin juli stijgt het aantal besmettelijke mensen weer, na een aanvankelijke daling tot ongeveer 3000 besmettelijke mensen.

De afgelopen week werden er 13.741 mensen positief getest, waarmee er voor de derde week sprake was van een aanzienlijke stijging. Die toename heeft geen verband met de toename van het aantal tests; ook het percentage positieven nam aanzienlijk toe. Inmiddels is dat 6,1 procent van de mensen die zich melden bij de teststraten van de GGD.

Ook het percentage besmettingen is fors gestegen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt 5 procent als een acceptabel percentage; daarboven hebben landen de uitbraak onvoldoende onder controle.

De toename van het aantal besmettelijke mensen vertaalt zich inmiddels ook in een stijging van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en doden. De opnames stegen de afgelopen week naar 152, tegenover 92 een week eerder. En het aantal sterfgevallen verdubbelde: van 14 naar 33.

Jaap van Dissel van het RIVM zei vandaag in de Tweede Kamer te verwachten dat het aantal opnames verder zal toenemen; het duurt enige tijd voordat infecties terug te zien zijn in de ziekenhuizen.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk, zegt een RIVM-woordvoerder, maar er is nog tijd om de tweede golf om te buigen:

RIVM: 'Er is nu nog tijd om de tweede coronagolf om te buigen'

Er liggen inmiddels weer 420 covidpatiënten in een ziekenhuisbed, van wie 91 op de IC. Dat is geen hoog aantal vergeleken met het hoogtepunt van de epidemie, toen er 1400 IC-bedden bezet waren. Maar het worden er wel iedere dag meer. Sinds gisteren kwamen er zes covidpatiënten bij op de IC's.

Vanaf morgen is het Landelijk Coordinatiepunt Patiënten Spreiding (LCPS) weer actief om covid-patiënten over het land te verspreiden, mochten sommige ziekenhuizen vol komen te liggen. Doel is te voorkomen dat opnieuw andere cruciale zorg moet worden geschrapt om de coronadruk aan te kunnen.

Ook in de verpleeghuizen loopt het aantal besmettingen al een paar weken op. En is er volgens de nieuwste cijfers ook een lichte stijging van het aantal overlijdens.

De meeste besmettingen zijn ook hier in de GGD-regio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden (onder meer Leiden) en Amsterdam Amstelland.

En ook bij deze meldingen is er een achterstand, hoe recenter de gegevens in onderstaande grafiek, hoe groter de kans dat er nog een aanzienlijk aantal gevallen bij komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl