liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vier Utrechtse parken ontruimd • Ziekenhuispersoneel Nieuwegein en Groningen besmet


Vier Utrechtse parken ontruimd

In Utrecht zijn vanavond vier parken ontruimd omdat het er te druk was. De politie en gemeentelijke toezichthouders vroegen bezoekers om de parken te verlaten. Volgens de gemeente is dat goed en rustig verlopen.

Zo werd de omstreden mondkapjesrichtlijn plots aangepast

Maandenlang hoorden werknemers in de verpleeg- en thuiszorg dat het mondkapjesadvies voor hun sector veilig was. Mondkapjes waren niet nodig bij kort contact met coronapatiënten, zo luidden de richtlijnen. Maar volgens de nieuwe RIVM-regels is het juist noodzakelijk om bij zulke korte contacten mondkapjes te dragen. Waar kwam deze opvallende ommekeer vandaan? Nieuwsuur zocht het uit, lees hier de reconstructie.

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Dit is hoe de mondkapjesrichtlijn werkte.
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

Appelmozaïek als alternatief voor fruitcorso Tiel

De 60e editie van het fruitcorso in Tiel kon dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Maar dat weerhield de inwoners van de Betuwe er niet van om dit weekend toch een beetje het "corsogevoel" neer te zetten, zegt fruitcorsowoordvoerder Martijn van Eck tegen Omroep Gelderland. Daarom legden vrijwilligers een appelmozaïek neer aan de gracht: "60e fruitcorso, nog even geduld."

Ook lanceerde de burgemeester van Tiel vandaag een klok die aftelt tot het moment dat de jubileumeditie van het fruitcorso wel kan doorgaan, over 364 dagen.

Opnieuw meer besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 13.498 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is iets meer dan gisteren en bijna het dubbele van de piekdag in maart, toen ruim 7500 besmettingen werden vastgesteld. Maar destijds werd er veel minder getest.

Het aantal Fransen dat aan covid-19 is overleden is met 26 toegenomen tot 31.274.

Omdat het aantal besmettingen in Frankrijk blijft toenemen, hebben meerdere regio's en steden de afgelopen week extra maatregelen genomen. Zo zijn in Nice bijeenkomsten van meer dan tien mensen in de openbare ruimte verboden en moeten horecagelegenheden eerder sluiten. Soortgelijke maatregelen gelden in Marseille en Lyon.

Ziekenhuizen Nieuwegein en Groningen getroffen

Vijf medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn besmet met het coronavirus. De vijf werken op de verpleegafdeling chirurgie. Daar worden nu tijdelijk geen nieuwe patiënten meer opgenomen.

Volgens het ziekenhuis zijn patiënten en werknemers die met de vijf besmette medewerkers in contact zijn geweest op de hoogte gebracht. Ook wordt een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Er geldt vooralsnog geen bezoekersstop. Wel moeten bezoekers van de betreffende afdeling een chirurgisch mond-neusmasker dragen.

Ook in het UMCG in Groningen zijn de afgelopen week (opnieuw) besmettingen vastgesteld, meldt RTV Noord. Het gaat om twintig medewerkers en studenten. Sinds begin augustus zijn in het Groningse ziekenhuis 37 medewerkers en studenten besmet geraakt met het coronavirus.

Meeste besmettingen in Lopik

In de Utrechtse gemeente Lopik waren de afgelopen drie dagen de meeste bevestigde coronabesmettingen, gemeten per 10.000 inwoners. Het gaat om 10,4 besmettingen per 10.000 Lopikers. Omdat Lopik relatief weinig inwoners heeft, grofweg 14.500, valt een uitbraak sneller op.

De gemeente wordt gevolgd door Amsterdam (10,3 per 10.000 inwoners) en de Brabantse plaats Bergeijk (8,6). De regio Amsterdam prijkt sowieso bovenaan; ook in Ouder-Amstel, Weesp, Diemen en Amstelveen waren relatief veel besmettingen.

In absolute aantallen blijft Amsterdam de coronahoofdstad van Nederland. Vandaag tot 10.00 uur werden bij het RIVM 291 besmettingen bij Amsterdammers gemeld; minder dan de 360 van gisteren, maar meer dan de 248 van eergisteren. Amsterdam wordt gevolgd door Den Haag (140) en Rotterdam (113).

Cijfers Groot-Brittannië blijven stijgen

In Groot-Brittannië zijn de afgelopen 24 uur 4422 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, 100 meer dan gisteren. Gisteren zei premier Johnson dat een tweede besmettingsgolf inmiddels onvermijdelijk is. Volgens hem zijn extra maatregelen noodzakelijk als het aantal besmettingen zo blijft stijgen, hoewel hij geen tweede landelijke lockdown wil.

Volgens de laatste gegevens van het Britse ministerie van Volksgezondheid liggen er momenteel 1081 coronapatiënten in de Britse ziekenhuizen, van wie 138 op de intensive care. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in april waren er bijna 20.000 ziekenhuispatiënten met corona.

Sinds juli loopt het aantal geregistreerde besmettingsgevallen in Groot-Brittannië op. Aan het begin van die maand voerde de regering van Boris Johnson versoepelingen door, hoewel de coronamaatregelen in augustus in sommige regio's weer werden aangescherpt.

Hockeytopper verplaatst

De hockeywedstrijd tussen Amsterdam en Rotterdam in de Tulp Hoofdklasse gaat morgen niet door. Op verzoek van Rotterdam is de wedstrijd uitgesteld vanwege 'coronaproblemen' in de selectie.

Eén speler van Rotterdam is begin deze week positief getest op het coronavirus. Hij en drie huisgenoten/medespelers moeten tot en met maandag in quarantaine blijven. Twee andere spelers verblijven eveneens in quarantaine vanwege lichte klachten.

De wedstrijd is verplaatst naar komende dinsdag.

Ook andere GGD's beperken contactonderzoek

Ook de GGD's in Rotterdam, Utrecht en Hollands Midden (onder meer Leiden en Gouda) beperken het contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting. Die moeten voorlopig zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. De GGD belt alleen nog de risicogevallen.

In totaal hebben zeker 10 van de 25 GGD's in Nederland het contactonderzoek na vandaag ingeperkt. Eerder werd al bekend dat onder meer Amsterdam, Haaglanden en Twente dat doen.

Creatieve mondmaskers in Emmen

In een galerie in Emmen is een kleine, maar opvallende expositie te zien van creatieve mondmaskers. "Gisteren heb ik alles opgehangen en bekeken. Ik liep de hele dag te lachen van alle creaties", zegt galeriehouder en kunstenaar Ingo Leth tegen RTV Drenthe.

"Het idee ontstond toen er geapplaudisseerd werd voor de zorgmedewerkers. Een paar weken later bleek dat ze niet eens een loonsverhoging kregen. Ik dacht: je kunt ze ook een soort steun geven door creativiteit", aldus Leth. Hij deed samen met de provincie Drenthe een oproep om creatieve mondmaskers in te sturen. Er kwamen vijftig reacties uit de hele wereld, tot Beverly Hills en Thailand aan toe.

Alex Sommeling, toevallig uit Emmen, won de bijhorende wedstrijd. "Als je 'virus' op Google opzoekt, krijg je vaak monstertjes te zien. Dus ik heb een monster-masker gemaakt", zegt hij.

Er zijn meer bijzondere maskers. "In het begin was er het verhaal dat een vleermuis het coronavirus zou hebben overgebracht. Dus deze kunstenaar heeft een pluchen beestje gemaakt van een vleermuis, dat je voor je mond kan knopen", laat Leth zien. En, even verderop in de galerie: "Deze is gemaakt van driehonderd wikkeltjes van Anta Flu. Iedereen kent die snoepjes wel. Flu is ook griep. Dus zij heeft een soort anti-griepmasker gemaakt. Heel bijzonder, vooral als je je bedenkt hoeveel werk het is."

De maskers zijn tot 17 oktober te zien in de galerie van Leth in Emmen. Daarna hoopt Leth op een expositie in een ziekenhuis. "Dan breng je echt de maskers naar de mensen in de zorg toe. Dat zou mooi zijn."

Het winnende masker

Iets minder besmettingen gemeld, 'IC-opnames leiden tot drukte'

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1898 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er iets minder dan gisteren, toen 1977 nieuwe besmettingen werden gemeld.

Het aantal positieve tests ligt wel nog steeds boven het gemiddelde van 1561 per dag over de afgelopen zeven dagen. Dat weekgemiddelde stijgt bovendien sinds drie weken.

Het aantal bij het RIVM gemelde ziekenhuisopnames is toegenomen met 33, een aantal dat sinds 19 mei niet meer werd waargenomen. Op de intensive care werden negen patiënten opgenomen, net als gisteren.

Drukker in ziekenhuizen

"Het aantal opgenomen covid-patiënten stijgt sinds een week met ruim 10 procent per dag", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een schriftelijke verklaring. "Dit leidt tot aanzienlijke drukte bij met name de ziekenhuizen in het westen van het land."

Het aantal doden blijft nog relatief laag: vandaag werden 3 nieuwe doden gemeld. Net als het aantal ziekenhuisopnames zijn die cijfers niet vergelijkbaar met de grote coronagolf van maart en april, toen per dag honderden opnames en op sommige dagen 100 tot 200 doden werden gemeld.

De vrees is desondanks dat het grote aantal besmettingen uiteindelijk resulteert in meer opnames en doden. Bovendien vertoont het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn.

In totaal liggen nu 260 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de intensive care. Op de intensive care liggen 67 covid-patiënten, wat neerkomt op een totale ziekenhuisbezetting van 327 covid-patiënten. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Carmeeting met ruim 400 auto's opgebroken

De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een carmeeting op een parkeerplaats bij Zoetermeer. Op de bijeenkomst hadden zich tussen de 400 en 500 autoliefhebbers verzameld die onderling nauwelijks afstand hielden. De politie regelde takelwagens om auto's eventueel gedwongen weg te slepen, maar voor zover bekend was dat niet nodig. Er zijn ook geen bekeuringen uitgeschreven, wel heeft de politie van een groot aantal auto's het kenteken genoteerd.

De afgelopen weekends waren er vaker carmeetings, die soms behoorlijk groot uitpakken. Drie weken geleden ontbond de politie een bijeenkomst van zo'n 400 autoliefhebbers in Drachten.

Vijf GGD-regio's beperken contactonderzoek bij coronabesmetting

Amsterdam en nog vier GGD-regio's beperken het contactonderzoek bij mensen met een coronabesmetting. Per direct moeten besmette inwoners zelf hun nauwe contacten informeren en adviseren om in quarantaine te gaan. Voorlopig worden alleen risicogevallen nog door de GGD gebeld. Het bron- en contactonderzoek gaat wel door.

In augustus moest Amsterdam ook al drie weken besluiten tot het zogenoemde 'risicogestuurd contactonderzoek'. Ondanks een forse opschaling heeft de GGD door het oplopende aantal besmettingen opnieuw onvoldoende personeel om alle contacten van besmette personen zelf te bellen.

Naast Amsterdam geldt de beperking van het contactonderzoek ook per direct in de regio's die vallen onder GGD Kennemerland (Schiphol en omgeving), GGD Gelderland-Midden (Arnhem), GGD Gelderland-Zuid en GGD Twente. Bij GGD Haaglanden was de beperking al sinds dinsdag van kracht.

Katholieken staan stil bij religieuzen die overleden door corona

In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch is een herdenkingsmis gehouden voor kloosterleden en andere religieuzen die tijdens de coronaperiode zijn overleden. Er werden 190 namen van gestorven religieuzen voorgelezen.

De mis, opgedragen door bisschop Gerard de Korte, was nadrukkelijk bedoeld om alsnog stil te staan bij het overlijden van de mensen in kloosters en andere kerkgebouwen. Tijdens de corona-uitbraak was een waardig afscheid niet mogelijk.

Herdenking in Den Bosch voor religieuzen die overleden aan corona

Amsterdamse parken blijven 's nachts toch open

Parken in Amsterdam worden toch niet in de nacht gesloten om illegale feesten tegen te gaan. Gisteren meldde de gemeente nog dat dat wel zou gebeuren.

Waar in de communicatie over 'parken' werd gesproken, worden eigenlijk de 'buitengebieden' van de stad bedoeld, meldt AT5. Heel specifiek gaat het om de Ouderkerkerplas en delen van het Amsterdamse Bos. Hoe de gemeente die plekken 's nachts precies gaat afsluiten, kon een woordvoerder niet zeggen. "We weten waar de feesten gehouden worden, dus kunnen we daar maatregelen nemen."

Toen de gemeente gisteren aankondigde "plekken, zoals parken" 's nachts preventief af te gaan sluiten, riep dat veel reacties op onder Amsterdammers. Veel mensen vroegen zich af hoe dat zou moeten, want veel parken hebben geen hek.

Zorgen bij BOA-bonden over handhaving nieuwe regels

De Nederlandse BOA Bond is bang dat de nieuwe maatregelen in zes regio's in de Randstad niet goed te handhaven zijn. Cafés moeten daar vanaf morgenavond om 01.00 uur dicht en de groepsgrootte bij bijeenkomsten wordt teruggebracht van 100 naar 50. daarnaast mogen de regio's zelf nog aanvullende maatregelen nemen.

"Dat gaat niet werken", zegt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. "Eerder hadden we te maken met verschillende interpretaties van de regels op verschillende plaatsen, nu zijn er zelfs verschillen tussen de regio's. Dat gaat echt niet werken, daar is geen draagvlak voor."

Hij is bang dat cafébezoekers na sluitingstijd elders doorgaan met feesten, wat moeilijk te handhaven zal zijn, en dat het voor boa's bijvoorbeeld niet uit te leggen is dat in Rotterdam scherper wordt gehandhaafd op markten, terwijl dat in andere steden weer niet zo is.

Kuin begrijpt wel dat er lokaal verschillend beleid is als het gaat om testen en contactonderzoek, maar preventieve maatregelen moeten wat zijn vakbond betreft "eenvoudig, eenduidig en nationaal zijn".

"Kijk naar het openbaar vervoer. Daar zijn hele duidelijke maatregelen getroffen. Iedereen snapt het en 95 procent draagt een mondkapje. 4 procent doet dat alsnog als ze door anderen worden aangekeken en dan blijft er 1 procent over voor de boa's."

Meer frustratie

Richard Gerrits van BOA ACP, een andere bond, wijst ook op het belang van goede communicatie. "Het beleid is wel uit te leggen, ook lokaal beleid, dat doen boa's altijd al. Maar het is wel goed als niet alles op het bordje van de handhavers komt. Je moet nieuwe regels al van tevoren goed uitleggen, ook door middel van sociale media, borden op straat en medewerkers van de gemeente die op straat helpen."

Of de regels handhaafbaar zijn moet nog blijken. "In het begin van de coronacrisis was het draagvlak groter. Nu zie je meer frustratie. Dus als het gaat om overtredingen van de 50-personenmaatregel of bijvoorbeeld een café dat niet op tijd sluit, dan kunnen handhavers beter samen met de politie optrekken."

Franse minister besmet

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heeft laten weten dat hij besmet is met corona. Hij schrijft op Twitter dat hij geen symptomen heeft en de komende zeven dagen vanuit huis werkt.

Le Maire is niet het eerste lid van de Franse regering dat positief test. In maart liep Frank Riester, de huidige minister van Handel, het virus op, twee weken later gevolgd door de twee staatssecretarissen. Premier Jean Castex ging begin deze maand in zelfisolatie omdat hij in contact was geweest met Tour-directeur Christian Prudhomme, die besmet bleek te zijn. Castex beëindigde zijn zelfisolatie eind vorige week toen hij het virus niet bleek te hebben.

Minister verwacht inzet sneltesten vanaf november

Minister De Jonge van Volksgezondheid verwacht dat er vanaf november sneltesten kunnen worden ingezet in de strijd tegen corona. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt nu vooral gebruikgemaakt van PCR-testen. Daarbij duurt het een tot twee dagen voordat de uitslag bekend is.

De afgelopen tijd zijn verschillende producenten begonnen met het ontwikkelen van zogenaamde antigeentesten. Die zijn iets minder betrouwbaar dan de PCR-testen, maar ze geven sneller een uitslag.

Het RIVM doet momenteel onderzoek doet naar een vijf bestaande antigeentesten. De Jonge schrijft dat hij, gelet op de ervaringen in andere landen, "optimistisch" is over het potentieel ervan. Als de testen inderdaad werken, dan kunnen ze volgens hem een goede aanvulling vormen op de PCR-test. Mensen zouden dan eerst een antigeentest krijgen, en alleen als die positief is een PCR-test. De minister is al in gesprek met de GGD's over de inzet van de sneltesten.

Kinderen chronisch zieke moeders al maanden thuis

Zelf zijn ze kerngezond, maar de kans dat hun chronisch zieke moeders corona overleven is klein. Daarom blijven Oriana (6) en Mila (14) al sinds maart zoveel mogelijk binnen en gaan ze niet naar school. Voor hun moeders was het een moeilijke beslissing, maar gevoelsmatig wel de beste keuze, vertellen ze aan Nieuwsuur.

Museumplein klaar voor demonstraties

De politie in Amsterdam bereidt zich voor op meerdere demonstraties vandaag. Op het Museumplein zijn 5000 stippen geplaatst, zodat de deelnemers afstand kunnen houden.

Op het plein staat om 13.00 uur een demonstratie gepland van voorstanders van het basisinkomen. Ook actiegroep Extinction Rebellion wil dit weekend, net als gisteren, demonstreren om aandacht te vragen voor het klimaatbeleid. Dat protest, ook op het Museumplein, begint om 15.00 uur.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) staat de demonstraties onder voorwaarden toe. Op het Museumplein mag dit weekend niet meer dan vier uur per dag worden gedemonstreerd en de demonstraties mogen niet leiden tot blokkades van wegen of gebouwen, schrijft de gemeente.

3,6 miljoen kijkers voor persconferentie Rutte

3,6 miljoen mensen volgden gisteravond de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Volgens Stichting KijkOnderzoek keek het merendeel (bijna 2,6 miljoen) op NPO 1, de rest stemde af op RTL4.

Dat zijn er iets meer dan bij de vorige persconferentie. Toen keken er ruim 3,5 miljoen mensen. In het begin van de lockdown in Nederland waren de kijkcijfers veel hoger. In maart en april keken wekelijks ongeveer 7 miljoen mensen naar de persconferenties over het coronavirus.

Hoogste aantal besmettingen sinds april in Duitsland

In een dag tijd zijn er 2297 nieuwe coronabesmettingen geteld in Duitsland. Dat heeft het Robert Koch-Institut vanochtend bekendgemaakt. Dat is het hoogste aantal in 24 uur tijd sinds eind april, maar nog lang niet zo hoog als tijdens het hoogtepunt van de pandemie eind maart. Toen lag het aantal besmettingen per dag op meer dan 6000.

In totaal hebben sinds het begin van de uitbraak ruim 270.000 mensen het virus opgelopen. 9384 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Ook andere landen meldden vannacht stijgingen. Mexico telde 4841 nieuwe gevallen, waardoor het totaal daar op 688.954 komt, maar volgens de minister van Gezondheidszorg ligt het aantal veel hoger want veel gevallen worden niet geregistreerd. In India kwamen er in 24 uur 93.337 bevestigde besmettingen bij. Dat brengt het totaal daar op 5,3 miljoen, op een bevolking van bijna 1,4 miljard. Rusland meldt 6065 nieuwe gevallen en 144 doden in de afgelopen 24 uur.

Randstedelijke regio's nemen zelf ook extra maatregelen

De kroegen eerder dicht en beperking van de groepsgrootte bij bijeenkomsten. Die nieuwe maatregelen van het kabinet gelden vanaf zondag in de zes veiligheidsregio's die wat betreft coronabesmettingen in de gevarenzone zitten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Hollands Midden en Kennemerland.

Daarnaast mogen die regio's ook zelf nog aanvullende maatregelen nemen, met instemming van het kabinet. De meeste kiezen voor grofweg dezelfde maatregelen: intensievere samenwerking met groepen waar corona om zich heen grijpt, strengere naleving van bestaande regels en speciale 'venstertijden' voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in bibliotheken en zwembaden.

Onderwijsveld reageert verdeeld op 'snotneusbesluit'

De maatregelen van het kabinet tegen het oplopende aantal coronabesmettingen roepen zowel positieve als negatieve reacties op. Dat kinderen tot 13 jaar met een snotneus toch naar school mogen kan op instemming rekenen, al had de onderwijsbond liever gezien dat het niet meteen na het weekend al ingaat.

Gisteravond maakte het kabinet op een persconferentie bekend dat het testbeleid voor jonge kinderen wordt aangepast. Eerst gold dat alleen kinderen onder de 6 jaar niet getest hoefden te worden, vanaf maandag wordt die leeftijdsgrens dus opgerekt. Bovendien mogen kinderen onder de 13 jaar met milde klachten zoals een snotneus en keelpijn voortaan gewoon naar school.

De PO-Raad is blij met het besluit, en ook vakbond CNV vindt het vooral goed dat er nu duidelijkheid is voor de scholen. De Algemene Onderwijsbond voelt zich overvallen door de nieuwe richtlijnen. "Het verbaast ons dat ze dit op vrijdagavond verkondigen en, boem, op maandag laten ingaan. Het was fijn geweest als scholen even hadden kunnen overleggen met hun team en tijd hadden gekregen om het advies goed te bestuderen", zegt een woordvoerder.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 19 september. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.