Geert Wilders legt zich niet neer bij de veroordeling van het hof
NOS Nieuws

Geert Wilders in cassatie tegen veroordeling: 'Het is een corrupt land'

PVV-leider Geert Wilders tekent beroep aan tegen zijn nieuwe veroordeling voor groepsbelediging. Hij gaat in cassatie bij de Hoge Raad in de 'minder Marokkanen'-zaak. Hij blijft erbij dat de politiek en ambtenarij hebben geholpen om hem veroordeeld te krijgen en dat er daarom sprake was van een politiek proces.

"Het hof is blind. Het had kunnen zien wat er gebeurd is", zei Wilders na de uitspraak. Ik had gehoopt dat de rechterlijke macht zou zeggen: 'dit accepteren we niet'. Dat hebben ze wel gedaan."

Wilders noemde Nederland een "corrupt land", omdat "Marokkanen die steden en wijken in de fik steken daar meestal mee wegkomen", net als een "minister van Justitie die zijn eigen regels overtreedt". Hij vindt dat het hof de vrijheid van meningsuiting bij het "grofvuil" heeft gezet.

Bekijk Wilders' volledige reactie op Twitter:

Hij had ook een boodschap voor politieke tegenstanders: "Juich niet te vroeg. Ik ga altijd door. Ik zal altijd, veroordelingen voor groepsbelediging of niet, de waarheid blijven spreken, wat de consequenties ook zijn. Het zal mij en de PVV alleen maar sterker maken."

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde hem vandaag voor groepsbelediging op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, maar sprak hem vrij van het aanzetten tot haat en discriminatie. Met die vrijspraak is hij blij.

De PVV-leider kreeg van het hof geen straf, omdat hij volgens de rechters als democratisch gekozen politicus al jaren een hoge prijs betaalt voor zijn uitlatingen. Wilders wordt al jaren permanent bewaakt, omdat hij herhaaldelijk met de dood is bedreigd.

OM heel tevreden

Het Openbaar Ministerie (OM) is "heel tevreden" met de uitspraak. "Omdat er een duidelijk signaal is afgegeven dat ook een politicus onder het mom van vrijheid van meningsuiting niet maar kan zeggen wat hij wil, dat hij niet zomaar groepen in de Nederlandse samenleving mag wegzetten", zei persadvocaat-generaal Jan Hoekman op NPO Radio 1. "Dat was voor ons de belangrijkste inzet."

Het OM is ook blij dat het hof duidelijk heeft gemaakt dat er geen sprake is geweest van politieke bemoeienis, zei Hoekman. "Het heeft alle stukken bekeken en gezegd: er zit geen begin van aannemelijkheid in dat dit een politiek proces is geweest. Het is een proces zoals dat in de Nederlandse rechtstaat thuishoort." Hoekman verwacht niet dat het OM in beroep gaat.

Zes jaar

Het 'minder Marokkanen'-proces loopt al zes jaar. Het begon in maart 2014 toen Wilders bij de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen aan zijn aanhangers vroeg of zij in Nederland meer of minder Marokkanen wilden. "Minder!", scandeerden zij. Daarop zei Wilders: "Dan gaan we dat regelen".

Duizenden mensen deden aangifte van discriminatie. Het OM besloot in december 2014 om Wilders voor deze uitspraak te vervolgen.

Rol Opstelten

Tijdens het proces kwam RTL Nieuws met stukken naar buiten waaruit zou blijken dat minister Opstelten van Justitie met het OM zou hebben gesproken over de vervolging.

Volgens Wilders was dat het bewijs voor politieke inmenging en beïnvloeding. Het hof is het daar niet mee eens, bleek vandaag bij de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl