Trainer Henk de Jong in een leeg Cambuur-stadion
NOS Voetbal

Betaald voetbal start: nog geen kwart van stoeltjes eerste divisie bezet

Maandenlang is er in het Nederlandse profvoetbal geen competitiewedstrijd gespeeld. Vanavond komt aan die stilte een einde als de Keuken Kampioen Divisie van start gaat.

Het voetbalseizoen zal er echter totaal anders uitzien dan toen de competities in maart wegens het coronavirus werden stilgelegd. De tribunes van de tien thuisspelende clubs zullen minder dan een kwart gevuld zijn, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Er is dit voetbalweekend hooguit plaats voor 14.781 fans bij de thuisspelende clubs, waar er normaal gesproken 63.052 stadionstoeltjes gevuld zouden kunnen worden. Dat komt neer op een gemiddelde bezetting van 23 procent.

Welke maatregelen nemen de thuisclubs in de eerste speelronde van de eerste divisie?

Dat aantal is relatief laag, aangezien het geldende KNVB-protocol de ruimte open laat om tot veertig procent van de stadioncapaciteit te gebruiken.

'Twee speelrondes als test'

Marc Boele, directeur van de Keuken Kampioen Divisie: "We hebben héél veel zin om weer te spelen, maar het moet wel veilig gebeuren. De komende twee speelronden zijn wat dat betreft een test om te zien hoe het publiek zich houdt in de verschillende stadions, al hadden we daar al wat ervaring mee tijdens de serie vriendschappelijke wedstrijden afgelopen weken."

Het is de bedoeling om na de eerste twee speelronden te evalueren hoe alles gaat. "In het beste geval kunnen de bezoekersaantallen steeds verder opgevoerd worden", hoopt Boele, die de wedstrijden van 'zijn' eerste divisie op televisie zal volgen.

De bezetting van de stadions

Thuisspelende club Aantal fans toegestaan Stadioncapaciteit Maximaal bezet
Almere City 880 3.757 23%
SC Cambuur 2.500 10.500 24%
De Graafschap 3.350 12.600 27%
FC Dordrecht 960 4.235 23%
Jong Ajax 151 2.250 7%
Jong PSV 380 2.500 15%
Jong Utrecht 100 450 22%
NAC Breda 3.900 19.000 21%
Telstar 1.000 3.200 31%
TOP Oss 1.560 4.560 26%
Totaal 14.781 63.052 23%

Uit de antwoorden van de clubs op een enquête van de NOS blijkt dat er een wisselend beleid is rondom het gebruik van mondkapjes en de catering in het stadion.

Zeven van de tien clubs stellen dat het dragen van mondkapjes geen verplichting is voor fans. Almere City en NAC adviseren hun supporters een mondmasker mee te nemen en te dragen als zij zich door het stadion bewegen. Bij de De Graafschap is dat zelfs verplicht, al mogen ze weer af als fans eenmaal op hun stoel zitten.

Een patatje bestellen of afhalen?

Voor het bestellen van friet, cola, bier of chips gelden in alle stadions andere voorschriften. In De Vijverberg van De Graafschap kunnen fans tot de 75e minuut versnaperingen kopen.

Bij Cambuur zal de aanhang moeten wennen aan een aangepast assortiment en andere looproutes richting de kiosken dan gebruikelijk.

Dordtenaren in het Riwal Hoogwerkers Stadion kunnen op hun stoel blijven tijdens de wedstrijd. Na bestelling via een QR-code wordt hun drankje hoogstpersoonlijk afgeleverd door een medewerker.

Verdeling tussen seizoenskaarthouders

Daarnaast zijn de clubs gedwongen een selectie te maken uit hun seizoenskaarthouders. Wie mag er het stadion in bij welke wedstrijd?

Bij Jong FC Utrecht, Jong Ajax en Jong PSV, waar de toeschouwersaantallen normaliter al wat lager zijn dan elders, ziet men vrij weinig problemen op dit vlak.

Op De Herdgang (maximaal 380 bezoekers) geldt bijvoorbeeld een vrije verkoop via de webshop, terwijl seizoenskaarthouders van FC Utrecht op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' zich kunnen melden op de sportcomplex Zoudenbalch.

In Almere kunnen de 3000 seizoenskaarthouders zich online inschrijven voor de maximaal 880 plekken in het stadion.

Bij De Graafschap, waar maximaal 3.350 stoeltjes gevuld kunnen worden en 5.200 seizoenskaarthouders zijn, is ervoor gekozen om de vaste aanhang steeds over twee wedstrijden te verdelen via reservering.

Vanavond om 18.45 trapt het profvoetbal af met de wedstrijd Jong FC Utrecht tegen FC Eindhoven. Bekijk hier het hele programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl