NOS Nieuws

Afgelasten, uitstellen of een alternatief carnavalsfeest? 'We moeten creatief zijn'

"Als we op anderhalve meter van elkaar moeten zitten en ook niet mogen zingen, dan is carnaval snel voorbij", zegt Kees van Oosterhout van C.V. De Pottebroakers in Geertruidenberg. Met nog een half jaar te gaan tot carnaval heeft de vereniging als eerste aangekondigd de voorbereidingen af te blazen. Veel andere verenigingen twijfelen nog. Vroeg afblazen, doorschuiven of een alternatieve viering verzinnen?

Daar verschillen de meningen over in Brabant:

"Dansen, hossen, zingen en samen een biertje drinken, dat gaat gewoon niet"

Het lijkt misschien wat vroeg voor die vraag, maar burgemeester en voorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL), Jos Hessels, weet dat de verenigingen er druk mee bezig zijn. "Je moet nu al beginnen met het bouwen van praalwagens en al nadenken over het aanvragen van vergunningen voor grote evenementen."

In Duitsland slaan ze ook een jaartje over.

Rob van de Laar

"Optochten en massabijeenkomsten zie ik niet gebeuren", zegt de voorzitter van de Brabantse Carnavalsfederatie Rob van de Laar. "In Duitsland zie je ook dat ze een jaartje overslaan." Hij verwacht hetzelfde besluit in Nederland. Maar dat betekent volgens hem niet automatisch dat er helemaal geen carnaval kan worden gevierd.

Vrijwilligers vallen in risicogroep

Het hangt van de omvang van een carnavalsvereniging af, of ze het risico kunnen nemen de voorbereidingen misschien voor niets te doen. Hessels: "Hoe meer leden, hoe groter de kans dat de groep zegt: we gaan toch door met de voorbereidingen." In dorpjes is het volgens hem het tegenovergestelde het geval.

"Kleine dorpsverenigingen zeggen vaak: onze sponsoren haken af. Die sponsoren zijn vaak mensen uit de horeca en die hebben nu al moeite het hoofd boven water te houden." Daar komt bij dat in veel gevallen de vrijwilligers van de kleinere carnavalsclubs voornamelijk zestigers of zeventigers zijn volgens de burgemeester.

"Dat is een risicogroep en die mensen zeggen dan ook: we slaan een jaartje over." Vooral omdat carnaval vieren een aanjager van de landelijke uitbraak is gebleken.

Toch geven carnavalsverenigingen hun jaarlijkse feest niet zomaar op. Er wordt gekeken naar de optie om het feest door te schuiven naar de zomer van 2021. En volgens Van de Laar kunnen carnavalsliefhebbers ook prima een feestje thuis bouwen. "Je kunt de stad aankleden, zodat men het carnavalsgevoel krijgt, en mensen kunnen via een livestream de toespraken bekijken. We moeten creatief zijn."

In september verwacht de Brabantse Carnavals Federatie meer duidelijkheid te hebben. Aan het begin van die maand wordt een update van de coronamaatregelen verwacht en gaat de federatie om de tafel met het RIVM en de veiligheidsregio's. Daarna wordt besloten of carnaval landelijk of regionaal doorgaat en zo ja, in welke vorm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl