Minister Schouten staat de pers te woord
NOS Nieuws

Schouten bevestigt: veevoermaatregel geschrapt, te weinig eiwit in gras

De veevoermaatregel gaat inderdaad van tafel, bevestigt minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder op de dag zeiden Haagse bronnen al dat zij dit zou besluiten. Tegen de maatregel was veel verzet van boeren.

Volgens de maatregel moesten boeren hun koeien vanaf september minder eiwitrijk krachtvoer geven, omdat dit leidt tot minder stikstofuitstoot. Het leidde tot felle protesten van boeren die zeiden dat de verplichte maatregel slecht is voor de gezondheid van de dieren.

"Niemand was blij met die maatregel", zei Bart Kemp van de boerenorganisatie Agractie in Nieuws en co op NPO Radio 1. "We zijn blij dat het gezond verstand in Den Haag nu gewonnen heeft en de maatregel van de baan is."

Minder eiwit door droogte

De minister heeft een analyse laten doen door de Universiteit Wageningen en daaruit blijkt dat koeien in deze periode meer eiwitrijk krachtvoer nodig hebben dan gedacht, omdat er door de droogte minder eiwit in gras zit.

Schouten legt uit hoe het zit met de droogte en het eiwit:

Minister Schouten draait veevoermaatregel terug

"Daardoor zou de stikstofreductie teniet worden gedaan, schrijft Schouten. "Om deze reden heb ik besloten af te zien van de voorgenomen tijdelijke regeling en deze dus in zijn geheel niet door te voeren."

Varkenshouderijen

De veevoermaatregel was een van de manieren om stikstofruimte te creëren voor de bouw van 75.000 woningen in 2020. Schouten wil daar nu een deel van de opbrengst van een andere regeling voor gebruiken: de zogenoemde warme sanering van de varkenshouderij.

Die regeling houdt in dat varkensboeren die willen stoppen met hun bedrijf subsidie kunnen krijgen. Deze maatregel is bedoeld om stankoverlast tegen te gaan, maar hij levert ook stikstofreductie op.

Onze koeien zijn niet verantwoordelijk, maar we snappen het probleem.

Bart Kemp van de boerenorganisatie Agractie

Volgens Kemp moet nu de tijd worden genomen om op een goede manier tot oplossingen te komen voor de langere termijn. Zo is er volgens hem in sommige gevallen best iets mogelijk met minder eiwitten voor bepaalde diersoorten, "maar dat is echt maatwerk".

Het moet haalbaar en betaalbaar blijven, stelt hij. "Het gaat om een maatschappelijke wens waarbij ruimte moet worden gecreëerd voor woningbouw. Daar zijn onze koeien niet voor verantwoordelijk, maar we snappen het probleem en we willen daar zeker in meedenken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl