NOS NieuwsAangepast

Vitens: stop met vullen van zwembadjes en lang douchen

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de loop van de avond sterk kan verminderen, als er niet minder drinkwater wordt gebruikt. Klanten moeten stoppen met het sproeien van de tuin, het wassen van de auto en het vullen van zwembadjes. Ook wil het bedrijf dat mensen minder lang douchen en alleen 's nachts de wasmachine laten draaien.

Vitens ziet sinds donderdag een enorme stijging in de vraag naar water. Het drinkwaterbedrijf berekende dat mensen sinds donderdag, de eerste warme dag, 30 tot 50 procent meer drinkwater hebben verbruikt. Met name in Gelderland en Overijssel zou dat ertoe kunnen leiden dat de waterdruk moet worden verlaagd.

We willen voorkomen dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt.

Doeke Schippers, Vitens

Het hoge waterverbruik houdt nu al meerdere dagen aan. Het bedrijf zegt dat het vooral 's nachts lastig is om de buffers voor drinkwater aan te vullen. Dan worden de reservoirs gevuld om de ochtend- en avondpiek door te komen. "Maar door het enorme verbruik zien we dat de reservoirs sneller leegraken", zegt Doeke Schippers van Vitens.

"We willen voorkomen dat er helemaal geen water meer uit de kraan komt. Daarom hopen we dat mensen gehoor geven aan onze oproep", zegt hij.

Mogelijk kunnen bewoners in Drenthe, aan het einde van de waterleiding, ook een verlaagde waterdruk merken vanavond, zegt woordvoerder Annemoreen Ooms van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Een piek in het verbruik ligt tussen 18.00 uur en 22.00 uur. "Als mensen thuiskomen, gaan sproeien of een douche nemen. Dat kan je beter na tienen doen", zegt ze.

Grote tuinen

"In andere regio's heb ik een dergelijke oproep niet gehoord", zegt Patricia van der Linden van Vewin, de brancheorganisatie van waterbedrijven. Het regionale verschil is groot, vanwege de verschillende leefsituaties van mensen.

"Mensen met een grote tuin willen meer sproeien en zetten sneller een zwembadje neer", zegt ze. Dit jaar ziet de brancheorganisatie ook dat mensen thuisblijven, met een "staycation in de tuin".

Volgens haar kunnen de verschillen zelfs zo groot zijn, dat het waterbedrijf in Amsterdam op warme dagen amper verschil merkt, terwijl de situatie in het oosten nijpend is, volgens Van der Linden.

We zien sinds 2018 een toename in het waterverbruik.

Doeke Schippers, Vitens

Eind mei deed Vitens ook al een dergelijke oproep en zei toen "grote zorgen" te hebben voor de zomer. Tijdens het Pinksterweekend werden piekmomenten in het verbruik gezien van 70 procent hoger dan gemiddeld.

"We zien sinds 2018 een toename in het waterverbruik. Er is echt een trendbreuk in de waterafschriften", zegt Schippers van Vitens. De droge zomers en het warmere weer verandert volgens hem het gedrag van mensen.

Vitens is verreweg de grootste waterleverancier in Nederland, met ruim 2,5 miljoen aansluitingen in Overijssel, Gelderland, Friesland, Utrecht en Flevoland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl