ANP
NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing voor zeer slechte luchtkwaliteit en blauwalg

Dit weekend is de luchtkwaliteit in Zuidwest-Nederland naar verwachting "zeer slecht" vanwege smog door ozon. Sinds donderdag geldt er al een gewone smogwaarschuwing voor heel Nederland. De luchtkwaliteit is het slechtst in de namiddag en het begin van de avond.

Het RIVM adviseert mensen die klachten hebben om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Ze kunnen last krijgen van hoesten, kortademigheid of irritatie aan ogen, neus of keel.

Smog door ozon ontstaat door een ophoping van luchtvervuiling op dagen dat het zonnig is.

Negatief zwemadvies door blauwalg

Intussen steekt ook een ander zomerprobleem de kop weer op. Op steeds meer plekken ontstaat blauwalg in natuurwater. In totaal zijn er al meer dan honderd plekken waar een waarschuwing geldt of een negatief zwemadvies. In Zwolle bijvoorbeeld zit de blauwalg in drie recreatieplassen: de Milligerplas, de Wijde Aa en de Wavin-vijver in Holtenbroek, meldt RTV Oost. De fontein in de Wavin-vijver staat nu uit om verspreiding van de blauwalg via nevel te voorkomen. Pal naast de vijver zit een woonzorgcentrum.

Blauwalgen kunnen leiden tot irritaties aan ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en soms grotere gezondheidsproblemen. Blauwalgen zijn bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het zo warm is als nu, leidt dat tot blauwalgenbloei. De algen vormen een drijflaag. Als de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht, meldt zwemwater.nl.

Slecht tot zeer slecht

Het is tot en met woensdag tropisch warm. De luchtkwaliteit blijft volgens het RIVM lokaal slecht tot zeer slecht. In De Bilt werd het vandaag 33 graden, waarmee het de warmste 8 augustus is sinds het begin van de metingen in 1901. Het is druk in badplaatsen en op de wegen ernaartoe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl