Premier Rutte op de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Horeca moet voortaan gasten registreren, Rutte doet appèl op jongeren

Horecagelegenheden moeten vanaf maandag vragen naar de naam en contactgegevens van bezoekers. Dat heeft premier Rutte gezegd op een persconferentie over het coronabeleid. Zo kan er makkelijker bron- en contactonderzoek worden gedaan als er toch een uitbraak is. In ons omringende landen, zoals Duitsland, is dat al de regel.

Echt verplicht wordt het niet om gegevens achter te laten, het gebeurt op basis van vrijwilligheid, zegt het ministerie van Justitie in een toelichting. Een eigenaar kan registratie wel als voorwaarde stellen. Het kabinet zegt dat het ervan uitgaat dat mensen zullen meewerken, om een nieuwe lockdown te voorkomen.

In restaurants, cafés en op terrassen zijn echt alleen nog zitplaatsen toegestaan. Als er in de horeca, musea of pretparken een uitbraak van corona is, kunnen die zaken voor maximaal twee weken gesloten worden.

Dergelijke maatregelen konden al lokaal geregeld worden, maar premier Rutte benadrukte dat het nu geen optie meer is, maar dat het moet gebeuren. Het kabinet haalt de teugels aan, omdat het aantal besmettingen de laatste tijd oploopt.

"Het virus is bezig met een gevaarlijke opmars", zei premier Rutte.

Rutte: het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars

"Een tweede lockdown willen we niet. Dat hoeft ook niet, maar dat gaat niet zomaar", waarschuwde Rutte. "Steeds meer mensen houden zich niet aan de regels en dat zie je ook in de cijfers. Dat is zorgwekkend."

De premier richtte zich expliciet op jongeren, die volgens hem te vaak geen afstand houden. "Als je je de laatste tijd niet aan de regels hebt gehouden: kom niet in de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid, kom niet in de buurt van ouderen. Dat risico mag je niet nemen."

Juist bij jongeren stijgt het aantal besmettingen. "Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kunt wel anderen besmetten", zei Rutte. Hij riep jongeren op mee te werken aan bron- en contactonderzoek als ze positief getest zijn. "Dat is geen verraad aan je vrienden."

Teststraat op Schiphol

De GGD gaat reizigers uit risicolanden controleren of ze wel in quarantaine gaan. Medewerkers zullen op basis van de passagierslijsten gaan nabellen of mensen zich wel echt isoleren.

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is het onmogelijk om reizigers echt te verplichten om een test te ondergaan, maar de situatie op Schiphol zal wel zo ingericht worden dat mensen zich er moeilijk aan kunnen onttrekken.

Op Schiphol komt een teststraat waar ze zich kunnen laten testen:

De Jonge: GGD checkt of reizigers zich aan quarantaine houden

Zoals al eerder duidelijk werd, zullen de introductiedagen in studentensteden aangepast worden. Ontgroeningen zijn verboden en andere activiteiten moeten vooral in kleine groepjes worden gehouden, zonder alcohol en tot maximaal 22 uur.

Het kabinet geeft de burgemeesters meer ruimte om op te treden. Zo kunnen ze bepalen dat horecagelegenheden uiterlijk om 12 uur 's nachts dichtgaan en dat er bij betaaldvoetbalwedstrijden geen supporters mogen komen. "Als de cijfers daartoe aanleiding geven, gaan we die maatregelen opschalen naar landelijk niveau", zei premier Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl