Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is begonnen aan zijn eerste dag reddingswerk in de Libanese hoofdstad Beiroet. Vandaag zoeken de reddingswerkers naar overlevenden in het puin. "Het is een enorme chaos hier", zegt NOS-redacteur Hoessein Sabir, die bij de groep in Beiroet is.
Het USAR-team bestaat uit vrijwilligers die normaal werken bij de brandweer. Ze zijn daar met betonzagen, microfoons, camera's, water en voedsel. USAR zal eerst het gebied verkennen, daarna wordt er contact gezocht met andere reddingswerkers.
Het reddingswerk verloopt zeer moeizaam, zegt Sabir. Het team wordt van het ene naar het andere checkpoint gestuurd. "Het team is nu aan het werk bij de haven, waar de schade het grootst is, maar er konden geen speurhonden mee." De Libanese autoriteiten weigerden namelijk de honden in bussen te vervoeren.
De speurhonden zijn belangrijk voor de zoektocht naar overlevenden. Daarom snapt het team de beslissing van de Libanese autoriteiten ook niet. "En als de aansturing zo slecht blijft, lijken de cruciale uren in deze zoektocht zo weg te tikken."
USAR moest vanochtend een aantal uren wachten op toestemming van de Libanese autoriteiten om het reddingswerk te beginnen. "De coördinatie gaat hier niet zo soepel", vertelde Sabir aan het begin van de middag.
Dit zijn de eerste beelden van het USAR-team in het rampgebied:
Er gaat in totaal 16 ton aan materiaal mee waarmee het team 10 dagen zelfvoorzienend kan werken. Denk aan staf- en verblijfstenten, maar ook aan waterzuiveringsinstallaties, satelliettelefoons en latrines.
Voor het zoekwerk zelf maakt het team gebruik van een snijbrander, klimuitrustingen en een diamantzaag. In onderstaande slider zie je een uitgebreider overzicht: