Turnbond zet topsportprogramma vrouwenploeg stil
Het bestuur van de Nederlandse turnbond KNGU zet het programma van de Oranje-vrouwenselectie gedurende het onderzoek naar misstanden in de sport stil. De zes betrokken coaches mogen voorlopig niet als trainer van de bond hun functie uitoefenen.
De KNGU reageert daarmee op getuigenissen van meerdere oud-turnsters, die verklaarden dat bondstrainer Vincent Wevers zich stelselmatig schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Wevers, en ook Gerben Wiersma, mogen tijdens het onderzoek niet betrokken zijn bij het olympische team.
Beide trainers zijn in dienst van de KNGU en mogen voorlopig ook niet actief zijn in de turnsport. De vier andere trainers die ook bij het nationale team werken, mogen wel bij hun huidige turnverenigingen aan de slag blijven. De bond gaat met die clubs in gesprek over de wenselijkheid daarvan, nu er een onderzoek geopend is.
De turnsters mogen bij hun club blijven trainen, maar nationale trainingen en wedstrijden van het nationale team gaan voorlopig niet door. De garantie dat de Nederlandse vrouwenploeg in december deelneemt aan het Europees kampioenschap, kan de bond op dit moment niet geven.
'Verhalen van alle kanten'
"De verhalen komen van alle kanten samen", zegt voorzitter Monique Kempff. "Wil je een cultuurverandering bewerkstelligen, dan kun je geen halve maatregelen nemen."
De bond is eerder deze week in gesprek gegaan met de sporters en de coaches en besloot op basis daarvan dat alle zes de trainers tot nader order hun functie bij de KNGU niet mogen uitvoeren.
Turntrainer Gerrit Beltman bracht afgelopen weekeinde een sneeuwbal aan het rollen met de bekentenis in het verleden turnsters te hebben gekleineerd en geïntimideerd.
Hij bevestigde de verhalen van meerdere oud-turnsters die al jaren geleden verklaarden het slachtoffer te zijn geweest van ongepast gedrag en ook spraken van een structureel onveilige omgeving in de turnhal.
In Studio Sport, zondagavond, deed oud-turnster Joy Goedkoop een boekje open over de handelswijze van Vincent Wevers, trainer en vader van olympisch kampioene Sanne Wevers. In 2016 werd Wevers verkozen tot Coach van het Jaar op het NOS | NOC*NSF Sportgala.
"Ik ben door hem geslagen en geschopt", aldus Goedkoop. "Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks."
Een dag later stelde ook Wyomi Masela, die eveneens onder Wevers heeft getraind, dat het gedrag van de trainer niet door de beugel kan.
Drie turnsters, die anoniem willen blijven, verklaarden aan de NOS dezelfde ervaringen met Wevers te hebben. "Je werd continu gemanipuleerd en bespeeld. Eigenlijk werd je gewoon afgebroken."
KNGU-directeur Marieke van der Plas roept alle turners die zich slachtoffer voelen, op zich te melden. "Ik zou iedere sporter excuses willen maken voor wat ze hebben meegemaakt, maar ik denk dat het goed is het onderzoek af te wachten. Daar wil ik niet op vooruitlopen."