NOS Sport

Oud-turnster beschuldigt bondstrainer Wevers: ‘Heeft me geschopt en geslagen’

Oud-turnster Goedkoop: 'Vincent Wevers heeft me geschopt en geslagen'

Het turnschandaal breidt zich verder uit. In Studio Sport vertelt oud-turnster Joy Goedkoop dat bondstrainer Vincent Wevers haar heeft mishandeld. De mishandelingen vonden plaats toen ze als jong meisje onder Wevers trainde in Oldenzaal.

"Ik ben door hem geslagen en geschopt", zegt Goedkoop. "Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks."

Goedkoop trainde van haar zevende tot haar twaalfde in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma.

"In Heerenveen was het fysieke (geweld, red.) voorbij, maar ook daar was het onmenselijk", zegt Goedkoop. "Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens."

Vader van turntweeling

Bondstrainer Wevers is de trainer en de vader van de turntweeling Sanne en Lieke Wevers. Sanne Wevers werd in 2016 olympisch kampioen op de balk en werd daarmee als eerste Nederlandse turnster individueel olympisch kampioen. Vincent Wevers werd dat jaar bij het NOS | NOC*NSF Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar.

Vincent Wevers met dochter Lieke Wevers

De woorden van Goedkoop volgen op de bekentenis van turncoach Gerrit Beltman in een interview in het Noordhollands Dagblad. Beltman, in het verleden coach van onder anderen topturnster Renske Endel, bekende daarin dat hij jonge turnsters tijdens trainingen heeft mishandeld en vernederd. Hij vertelde ook dat hij niet de enige coach was die zich zo gedroeg.

Een van de turnsters die anoniem sprak in het artikel was Joy Goedkoop. Nu is ook zij uit de anonimiteit getreden.

'TeamNL opgeschud'

Naar aanleiding van de bekentenis van Beltman reageerde Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, vrijdagavond stellig: "Het lijkt mij duidelijk dat mensen die dit soort zaken op hun kerfstok hebben niet langer actief meer mogen zijn in de topsport. Dat mag wat mij betreft wel duidelijk zijn."

Goedkoop is benieuwd wat er nu gaat gebeuren: "Als dat echt zo is, dan moet er nu bij TeamNL ook wat worden opgeschud. Ik weet dat er dingen over Vincent bekend zijn bij de KNGU en daar is niks mee gedaan."

'Zwart gat'

De oud-turnster bekent ook dat ze na haar afscheid als turnster vier jaar geleden met mentale problemen heeft gekampt. "Ik heb drie jaar heel diep gezeten, in een zwart gat", zegt Goedkoop. "Eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal."

"Het gaat beter sinds ik een jaar geleden ben gaan mediteren en meer naar mezelf en mijn leven ben gaan kijken. De positieve dingen proberen in te zien, mijn kijk op de dingen die zijn gebeurd, probeer te veranderen. Mezelf in mijn kracht te zetten en te kijken wat het mij als mens uiteindelijk heeft opgeleverd", voegt Goedkoop toe.

Zaterdag deed Stasja Köhler bij de NOS haar verhaal. Ze stond aan de top van de Nederlandse turnwereld, maar werd fysiek en mentaal mishandeld door haar coach Gerrit Beltman. "Trainers konden 35 jaar hun gang gaan en het gebeurt nog steeds."

Kijk hieronder naar de video.

Geslagen en bespuugd: Stasja werd jarenlang mishandeld door haar turncoach

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl