Renske Endel na een mislukte brugoefening in 2002
NOS Sport

Turncoach Beltman: 'Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters'

"Het gedrag dat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op. Ik schaam mij diep nu. Nooit heb ik bewust de intentie gehad om te slaan, om te schelden, te kwetsen of te kleineren. Maar het gebeurde wél."

Met die woorden biecht turncoach Gerrit Beltman, in het verleden coach van onder anderen topturnster Renske Endel, op dat hij jonge turnsters tijdens trainingen heeft mishandeld en vernederd.

In een interview in het Noordhollands Dagblad zegt Beltman: "Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten."

Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen

Turncoach Gerrit Beltman

De 64-jarige Beltman werkte tot 1 december 2010 bij gymnastiekunie KNGU. Daarna zette hij zijn loopbaan voort in Canada. Beltman was binnen de KNGU onder meer actief als coach van het opleidingsinstituut in Almelo (NTTC) en als landelijk talentcoördinator vrouwenturnen.

Het probleem behoort niet tot het verleden, aldus Beltman: "Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling."

"Een van hen is bijvoorbeeld nog altijd betrokken bij het huidige olympische traject. Diegene heeft zich niet hoeven te verantwoorden. Binnen de bond is men op de hoogte, maar er is geen actie op ondernomen."

KNGU kondigt onderzoek aan

In 2011 stelden turnsters in Nederland, onder wie Suzanne Harmes en Gabriëlla Wammes, misstanden aan de kaak. Wammes en Harmes vertelden over hun ervaringen met oud-bondscoach Frank Louter, die net als Beltman door de turnsters werd beticht van fysieke en geestelijke mishandeling.

Toenmalig voorzitter Jos Geukers bood toen namens de gymnastiekunie excuses aan.

Renske Endel, die in 2001 WK-zilver won op brug, bij haar afscheid als turnster in 2003

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie zegt in een reactie alle signalen serieus te nemen. "In het kader van de zorgvuldigheid is het van belang dat melders aangifte doen en dat alle informatie die kan bijdragen aan die onafhankelijke waarheidsvinding gedeeld wordt, zodat onafhankelijk en feitelijk kan worden vastgesteld wat er zich heeft afgespeeld. We hebben de heer Beltman meermalen hiertoe opgeroepen."

"Steeds meer jonge sporters hebben de moed om naar voren te stappen, en nationaal en internationaal hun verhaal te vertellen", vervolgt de bond. "Helaas herkennen we de verhalen, maar het blijft pijnlijk, schokkend en confronterend om de ervaringen van de turnsters te lezen."

"Meer dan ooit is er aandacht voor het onderwerp van een veilige en pedagogisch verantwoorde gymsport, en wat daarvoor nodig is. De verhalen bevestigen de noodzaak om het systeem écht te veranderen en een cultuurverandering te bewerkstelligen."

De KNGU kondigde afgelopen dinsdag een onafhankelijk en door het ministerie van VWS gesubsidieerd onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl