NOS Sport

KNGU na bekentenis turncoach Beltman: 'Helaas herkennen we de verhalen'

Het interview van turncoach Gerrit Beltman waarin hij bekent jonge turnsters tijdens trainingen te hebben mishandeld en vernederd, zet de verhoudingen in de turnwereld - niet voor de eerste keer - op scherp.

De turncoach, die nog altijd actief is als coach, doet in het Noordhollands Dagblad een boekje open over zijn gedrag. "Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten," aldus Beltman.

Reactie KNGU

Manon Crijns, plaatsvervangend directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), gaf in het Radio 1 Journaal een reactie op de bekentenis. "Helaas herkennen we de verhalen", zegt Crijns. "De afgelopen jaren zijn er al verschillende publicaties verschenen."

Daarmee doelt Crijns onder andere op het boek 'De onvrije oefening' uit 2013 van ex-topturnsters Simone Heitinga en Stasja Köhler. Zij gaven in diezelfde krant ook een reactie op het verhaal van Beltman. "Door te stellen dat het nooit zijn intentie was, zwakt Gerrit Beltman zijn onmenselijke gedrag af", schrijven de oud-turnsters.

Een overzicht van twee pagina's van tien (ex-)turnsters in het Noordhollands Dagblad laat de ernst van de zaak duidelijk zien. "Mijn maag draait ervan om", zegt Crijns. "Het is echt verschrikkelijk om te lezen, elke keer opnieuw."

Volgens de plaatsvervangend directeur zijn het geen onbekende verhalen. "De afgelopen jaren zijn er meldingen bij ons en bij het Centrum Veilige Sport Nederland binnengekomen over coaches door het hele land, zowel op top- als breedteniveau."

Maar wat doet de KNGU daar dan aan? Crijns stelt dat de KNGU vooral naar het grotere plaatje kijkt. "Wij kunnen zelf geen straf toekennen aan een coach, maar kunnen wel het grotere plaatje aanpakken."

De bond wil daarom de cultuurverandering in de sport versnellen door middel van een onafhankelijk onderzoek, dat het al een paar dagen voor het nieuws over Beltman aankondigde. "Dit kan en mag nooit meer gebeuren."

Luister hier naar de reactie van Manon Crijns (KNGU) op de bekentenis van Beltman:

De KNGU zegt vanaf 2012 al een ander beleid te zijn gaan voeren en stelt dat het pedagogisch klimaat dagelijks onderwerp van gesprek is op kantoor. "Het moet anders en coaches van nu doen dat ook," zegt Crijns.

Maar het is volgens Crijns naïef te denken dat mishandeling en vernedering niet meer voorkomt. Het verhaal van Beltman kan zomaar het topje van de ijsberg zijn. Crijns: "Zover wij weten komt dit niet meer voor, maar dat is ook gelijk het gevaar. Het is blijkbaar lastig voor sporters om misstanden aan de kaak te stellen omdat er toch een angstcultuur heerst."

Ze vervolgt: "Wij kunnen wel denken dat er niet geslagen wordt, maar het is aan de sporter zich te melden wanneer dat wel gebeurt."

'Korte metten'

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, reageerde vrijdagavond in Langs de Lijn En Omstreken op het interview met Beltman in het Noordhollands Dagblad. "Dit mag niet blijven liggen. Dit past nergens, zeker niet in de sport. Hier moeten we korte metten mee maken", zei hij.

Op de vraag of coaches als Beltman actief mogen blijven in de sport is Hendriks stellig: "Het lijkt mij duidelijk dat mensen die dit soort zaken op hun kerfstok hebben niet langer actief meer mogen zijn in de topsport. Dat mag wat mij betreft wel duidelijk zijn."

Hendriks moedigt elke sporter die dit soort ervaringen heeft aan contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). "Dat vind ik het allerbelangrijkste; dat sporters daar hun weg in kunnen vinden," zei Hendriks. "Het moet voor sporters veilig zijn om dit kwijt te kunnen, zodat we met z'n alleen steeds alerter worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl