Roger Schmidt op het veld van De Herdgang tijdens de eerste trainingsdag van PSV
NOS Voetbalโ€ข

Veel eredivisieclubs trainen weer: eeuwfeest, open sollicitatie en fans

Een flink aantal eredivisieclubs had maandag 20 juli uitgekozen om de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen aan te vangen. En er gebeurde genoeg: van een Fries eeuwfeest tot en met een open sollicitatie via Twitter.

De datum 20 juli 2020 stond van alle clubs het dikst omcirkeld bij Heerenveen, dat vandaag zijn eeuwfeest viert. De club trainde vandaag bovendien voor het eerst. Er gaat in Friesland ook nog een transfergerucht rond: Swansea City-doelman Erwin Mulder zou nadrukkelijk in beeld zijn.

Ook presenteerde Heerenveen het nieuwe thuisshirt. Het shirt is gebaseerd op alle voorgaande shirts in de succesjaren.

Ook Hicham Faik is van de partij bij de eerste training van Heerenveen

"Als we als team bij elkaar kunnen blijven, dan kunnen we weer meedoen om de titel. Daar moeten we voor gaan", sprak AZ-aanvaller Calvin Stengs tijdens de eerste trainingsdag van AZ. Het belooft voor de nummer twee van de eredivisie een spannende periode te worden.

Blijven Stengs, Myron Boadu, Teun Koopmeiners, Owen Wijndal en Fredrik Midtsjรธ de club trouw? Het aanstaande avontuur in de voorronde van de Champions League kan een goede reden zijn.

In de geruchtenmolen is de naam van Terence Kongolo opgedoken. Hij moet de in Alkmaar vertrokken Stijn Wuytens opvolgen. Het AD meldt dat AZ in gesprek is met Kongolo's werkgever Huddersfield Town.

De eerste training van AZ was niet toegankelijk voor publiek, maar de club bood wel een livestream van de oefensessie aan.

Eerste training AZ richting nieuwe seizoen

De selectie van PSV maakte voor het eerst kennis met de nieuwe trainer Roger Schmidt, die na de training uitgebreid de media te woord stond.

Een redacteur van de social media-afdeling van PSV filmde de opkomst van de spelers op het trainingsveld en plaatste het filmpje vervolgens online. Oud-PSV'er Jetro Willems was er als de kippen bij toen hij geen linksback op het filmpje kon waarnemen. Een open sollicitatie? Willems is overigens nog herstellende van een gescheurde kruisbrand.

Arjen Robben maakte maandag uit voorzorg de eerste balomwentelingen bij FC Groningen nog niet mee. "Dat is allemaal in goed overleg gegaan. Ik bleef zaterdag met mijn enkel in het gras haken. Het is niets ernstigs, maar je moet niet gaan forceren. Het gaat er nu om, om stapsgewijs fit te worden", aldus de oud-international.

"Maar fysiek staat ik er goed voor, misschien wel beter dan waarop ik had gehoopt, de lichten staan wel op groen, gelukkig", aldus de oud-international.

Robben is overigens naast het veld ook al volop actief. De aanvaller heeft oud-ploeggenoot Eljero Elia, ze speelden samen bij het Nederlands elftal, benaderd voor een transfer naar Groningen. Ook ADO Den Haag en FC Twente hopen de aanvaller van het Turkse Basaksehir te strikken.

Robben: 'Even een paar dagen gas eraf, maar lichten op groen'

Ook bij ADO Den Haag stond er voor het eerst een nieuwe trainer op het veld: Aleksandar Rankovic. Hij moet onder toeziend oog van Martin Jol (hoofd technisch hart) voor een nieuw en fris ADO gaan zorgen.

"De voorbereiding is de leukste tijd voor iedere training. Niet zoveel spanning, alleen maar plezier. De energie van de jongens heb ik het meest gemist. En die bevalt mij wel", aldus Rankovic tegen Omroep West.

Lex Immers tijdens de eerste training van het seizoen bij ADO

Heracles Almelo nam de moeite om in het eigen stadion voor het oog van de eigen fans te trainen. De supporters moesten zich uiteraard aan de anderhalve meter afstand houden. Bij Heracles maakte onder meer de kersverse aankoop Rai Vloet zijn entree.

Eerder waren Vitesse, FC Twente, VVV-Venlo, FC Utrecht en Fortuna Sittard aan het nieuwe voetbaljaar begonnen.

Sparta traint op 22 juli voor het eerst. Feyenoord, FC Emmen, PEC Zwolle, RKC Waalwijk en Willem II beginnen op 27 juli. Ajax is de laatste club die de training hervat: begin augustus.

Veel oefenwedstrijden in augustus

In augustus beginnen de eredivisieclubs ook met een reeks onderlinge oefenduels en spelen diverse club ook tegen buitenlandse tegenstanders.

Het is de bedoeling dat de eredivisie op 12 september gaat beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl