NOS Voetbal

Schmidt zet toon bij PSV met lange training: 'Harder werken dan de rest'

PSV en Nederland maakt kennis met trainer Schmidt

Voor Roger Schmidt met een stapel pilonnen het trainingsveld betrad, sprak hij achter de schermen de spelers van PSV toe. De boodschap was duidelijk: "We zullen harder moeten werken dan de concurrenten om succes te hebben."

Vanochtend begon PSV op De Herdgang aan het hoofdstuk 'Schmidt'. De veelgeprezen Duitser moet van PSV een voetbalmachine maken, zoals hij dat eerder deed bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. In Eindhoven en omstreken kan dat hoofdstuk niet snel genoeg beginnen.

Op de tribune aan het trainingsveld glunderen enkele tientallen supporters, keurig op anderhalve meter van elkaar. Zij zijn de gelukkigen die door loting getuige mogen zijn van de eerste schreden van het Duitse fenomeen.

Er is genoeg te zien. Jorrit Hendrikx bijvoorbeeld die ondanks de zomerse temperaturen met muts het veld betreedt. Ze zien Donyell Malen, die weer helemaal hersteld lijkt van zijn zware knieblessure. Gretig goochelt hij met de bal, net als Mo Ihattaren en Mauro Junior.

Enkele tientallen gelukkigen konden aanwezig zijn bij de eerste training van Roger Schmidt bij PSV

Zelfs de bijna vergeten topaankoop Maxi Romero is terug in Eindhoven en wordt meteen ondergedompeld in de Nederlandse cultuur met een spelletje 'hoofd-schouders-knie-en-teen'. Boudewijn Zenden is fanatiek, maar speelt vals. Hilariteit alom.

Maar als Schmidt uitleg geeft bij het positiespel is het ernst. 'Maximum' is het sleutelwoord. Doceren doet hij in het Engels, tellen doet hij in het Duits. 'Eins, zwei, drei, vier...'

"PSV heeft mij gekozen vanwege mijn actieve speelwijze", verklaart Schmidt later bij zijn presentatie. "Ik ben ervan overtuigd dat dat met deze jonge talenten ook kan."

Schmidt wil PSV laten wervelen als Salzburg tegen Ajax: 'Die stijl ga je zien'

Ondergaat PSV metamorfose qua speelstijl?

Het moet nog blijken hoe groot het contrast gaat worden met de overwegend behoudende speelstijl die PSV door jaren heen hanteerde onder trainers Phillip Cocu, Mark van Bommel en interim-trainer Ernest Faber.

Met de komst van Schmidt lijkt een ding op voorhand duidelijk: PSV zal qua spelopvatting een metamorfose ondergaan. De 53-jarige Duitser staat bekend om zijn (soms extreem) aanvallende speelstijl en zijn elftal zit de tegenstander voortdurend op de huid.

"Natuurlijk was het afgelopen seizoen niet goed en dat kun je ook merken aan de spelers", aldus Schmidt, die voordat hij werd aangesteld al op de tribune zat bij Ajax-PSV (1-0). "In die wedstrijd was de overtuiging ver te zoeken. Dat heb ik in me opgenomen, maar ik heb ook onthouden dat er heel veel potentie in deze groep zit. Nu kijken we vooruit."

Roger Schmidt zet de toon bij de eerste training van PSV

Er zijn boeken volgeschreven over de werkwijze van Schmidt. In Nederland is hij vooral bekend door de wijze waarop hij in 2014 met Red Bull Salzburg de vloer aanveegde met Ajax.

Als een wervelwind raasden de Oostenrijkers die twee wedstrijden over het veld, resulterend in overwinningen met 3-0 en 3-1. "Mensen zeiden dat we alleen in de Oostenrijkse competitie zo konden spelen", herinnert Schmidt zich. "Maar tegen Ajax werkte het dus ook: met veel intensiteit spelen, druk zetten, snel omschakelen."

"Elementen daarvan zul je ook terugzien bij PSV, al is dit natuurlijk een andere spelersgroep", vervolgt Schmidt. "En ikzelf heb ook nieuwe ideeën gekregen. Ook trainers ontwikkelen zich."

Hard werken norm onder Schmidt: 'PSV koos mij vanwege de actieve speelwijze'

Zesde versnelling

Terug naar het trainingsveld. In een hoek houdt Raimond van der Gouw zich bezig met de keepers. De voormalig Champions League-winnaar, overgekomen van Vitesse, ziet een gretige Jeroen Zoet.

De doelman raakte onder Mark van Bommel uit de gratie, zocht zijn heil bij FC Utrecht, maar wil zijn plek onder de lat terug. Hij gaat de concurrentie aan met Lars Unnerstall. En dan is er ook nog Robbin Ruiter, die een transfer naar Heerenveen zag afketsen.

Doelman Jeroen Zoet is na zijn verhuurperiode bij FC Utrecht terug bij PSV

Aan het einde van de training volgt een voorproefje van het nieuwe PSV. Het partijspel (acht tegen acht) gaat in de zesde versnelling. Van alle kanten wordt gejaagd op de bal.

"Pressure, pressure, faster, faster", klinkt het van de kant. De training is dan al twee uur bezig.

Roger Schmidt is begonnen in Eindhoven. En dat zullen we weten ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl