liveblog
NOS NieuwsAangepast

Forse stijging coronapatiënten Spanje • Horeca naar rechter voor versoepeling

  • De Franse regering is bezorgd over de stijging van het aantal coronapatiënten. In Spanje werd het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds begin mei geteld.
  • Op de Nederlandse intensive cares liggen 15 coronapatiënten, het laagste aantal sinds begin maart.
  • RIVM-richtlijnen ouderenzorg hebben magere wetenschappelijke basis, meldt Nieuwsuur.
  • De corona-app moet vanaf 1 september landelijk beschikbaar zijn.
  • Actuele cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je in het coronadashboard van de Rijksoverheid. Actuele informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog nu af. Vanaf morgen houden we je weer op de hoogte van het laatste coronanieuws. Goedenacht!

Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?

Sinds 1 juni moeten reizigers verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Sindsdien hebben de boa's in Rotterdam hun handen vol aan het controleren van reizigers. Regionale omroep Rijnmond ging mee op controle.

Houden reizigers in Rotterdam zich aan de mondkapjesplicht?

Franse regering bezorgd over corona

In Frankrijk zijn de eerste "voorzichtige tekenen" te zien dat het coronavirus weer oplaait. De zogeheten R-waarde ligt boven de 1, wat wil zeggen dat elke patiënt nu meer dan één andere persoon besmet. Dat is voor het eerst sinds de quarantaine half mei werd versoepeld. In de afgelopen 24 uur zijn 534 nieuwe coronapatiënten en 18 nieuwe doden geteld.

De regering heeft besloten per volgende week het dragen van maskers verplicht te stellen in openbare gebouwen. Dat zou aanvankelijk per 1 augustus verplicht worden, maar is nu versneld. In zes steden in het departement Mayenne, in de Loire-streek, is het vanaf nu al verplicht om maskers in gebouwen te dragen.

Het aantal nieuwe besmettingen ligt hier boven het landelijk gemiddelde: eind juni werd zelfs een verdubbeling van het aantal patiënten geregistreerd. "De situatie in het departement is problematisch", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. "Het virus circuleert weer", zeiden de lokale autoriteiten.

Maar ook elders zijn er zorgen. In Bretagne is het aantal nieuwe besmettingen nu op het hoogste punt sinds eind april. Ook in Marseille neemt het aantal patiënten snel toe.

In de omgeving van Bordeaux is de situatie 'zorgwekkend', zeggen de gezondheidsautoriteiten. De stijging van het aantal besmettingen hier zou vooral het gevolg zijn van familiebijeenkomsten en feestjes.

In Parijs wordt ook gewaarschuwd voor een heropleving. In ziekenhuizen worden weer meer patiënten opgenomen. "Het is nog niet zorgwekkend, maar we houden het wel goed in de gaten", zei minister Véran.

Duitse corona-app bijna 16 miljoen keer gedownload

De corona-app in Duitsland is 15,8 miljoen keer gedownload. Als dat unieke downloads zijn, heeft ongeveer 18 procent van de Duitsers de app geïnstalleerd. Indrukwekkend, maar er zijn nog wel wat kinderziektes. En het is onduidelijk hoe effectief die app nu eigenlijk is.

"Eigenlijk had niemand verwacht dat de app juist in Duitsland zo'n groot succes zou worden", schrijft Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. "De Duitsers staan bekend als bijzonder privacy-minnend volk."

Wij vroegen een aantal Berlijners naar hun ervaringen met de app. Het blijkt dat er, ondanks alle focus op privacy, toch nog veel wantrouwen is:

Verdeelde reacties op corona-app in Duitsland

Na veel kritiek op eerdere versies kwam er vorige maand een app die zelfs door critici als veilig wordt bestempeld. "Dat is het geheim van het succes", zegt Bernd Schlömer, Berlijnse politicus van de FDP, die de ontwikkeling van de app nauwgezet heeft gevolgd. "Juist omdat de tech-scene en burgers erbij betrokken zijn en er naar hun eisen is geluisterd, is onder de bevolking het vertrouwen in de app zo groot."

Lees het hele verhaal van onze Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek:

Florida breekt weer record aantal coronadoden

In Florida zijn de afgelopen 24 uur 156 coronadoden geteld. Dat is het hoogste aantal in de zuidelijke Amerikaanse staat tot nu toe.

Ook zijn er bijna 14.000 nieuwe besmettingen geteld in Florida, daarmee komt het totaal op ongeveer 316.000. Het gaat om de op een na hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de coronapandemie.

Florida kampt al een tijdje met hoge aantallen besmettingen en doden. Ter vergelijking: in Italië lag het hoogste aantal besmettingen op één dag op 6500. In Italië wonen bijna zestig miljoen mensen, bijna drie keer zoveel als in de Amerikaanse staat, die 21 miljoen inwoners heeft.

Forse stijging coronagevallen in Spanje

In de afgelopen 24 uur zijn er 580 nieuwe coronapatiënten geteld in Spanje. Dat is een flinke stijging: gisteren steeg het aantal coronabesmettingen met 390. Meer dan de helft van de besmettingen zijn in de noordelijke regio's Aragón en Catalonië. Het is het slechtste cijfer sinds 10 mei.

Catalonië ziet al langer hogere cijfers dan de rest van Spanje. Sinds gisteren zijn 160.000 mensen in de regio weer in lockdown.

De situatie is zorgwekkend, zegt Fernando Simón, directeur van het Spaanse RIVM. Volgens hem komt de stijging in het aantal besmettingen doordat mensen de coronaregels minder goed opvolgen dan voorheen. 70 procent van de nieuwe patiënten heeft geen symptomen.

"We sporen bijna alles op wat er is", zegt Simón. "Het virus is er. En als je zoekt, dan vind je veel, veel meer dan je zou willen vinden."

Montenegro en Servië van veilige lijst

Inwoners van Montenegro en Servië mogen niet meer de EU in reizen. De landen stonden tot voor kort op de lijst met veilige landen, maar zijn daar vanaf gehaald omdat het aantal coronagevallen is gestegen.

Twee weken geleden werden de grenzen van de EU opengesteld voor veertien landen. Nu de twee Balkanlanden zijn geschrapt, mogen alleen nog inwoners van Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea de EU in.

Geliefden van buiten EU mogen Nederland in

Mensen die een relatie hebben met een Nederlander en buiten de EU of het Schengengebied wonen, mogen vanaf 27 juli Nederland weer in. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. Door de coronapandemie geldt voor veel inwoners van niet-EU-landen een inreisverbod.

Kijk hier hoe minister Grapperhaus op het idee kwam, en wat hij zegt over de strenge voorwaarden waaraan geliefden moeten voldoen:

Grapperhaus: geliefden mogen onder voorwaarden inreizen

Voor de regeling gelden strikte voorwaarden. Zo moeten de partners minimaal drie maanden een relatie hebben en daar een handgeschreven verklaring over ondertekenen. Liegen daarover wordt als meineed bestraft, zegt Grapperhaus.

De Jonge: 'Verpleeghuizen open voor bezoek bij tweede golf'

Bij een mogelijke tweede golf van het coronavirus kunnen verpleeghuizen open blijven voor bezoek. Dat schrijft minister van Volksgezondheid De Jonge aan de Tweede Kamer. Verpleeghuizen kunnen dan zelf bepalen of ze bezoek toelaten of niet.

Van maart tot en met mei gold een verbod op bezoek bij verpleeghuizen. Een groep wetenschappers adviseerde het kabinet om dat niet te herhalen, omdat het vaak tot schrijnende situaties leidde. Minister De Jonge neemt dat advies nu over.

Horeca naar de rechter voor versoepeling maatregelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spant een kort geding aan tegen de staat. De branchevereniging wil dat de coronamaatregelen in de horeca zo snel mogelijk worden versoepeld. Het gaat dan vooral om de anderhalvemeterregel.

De horeca-ondernemers willen dat de afstandsregel niet meer geldt voor groepen tot en met negen personen, zowel binnen als buiten. Ook eist de KHN dat de afstand tussen zitplaatsen op terrassen niet meer bewaard hoeft te worden.

Volgens de KHN zijn de huidige maatregelen "veel strenger dan noodzakelijk" en "willekeurig". Ook staan de regels volgens de horeca-ondernemers "haaks op versoepelingen die op andere gebieden wel zijn doorgevoerd".

Het water staat de ondernemers aan de lippen, zegt de brancheorganisatie. Met de huidige regels kunnen veel ondernemers geen rendabele zaak runnen.

Portugese politie arresteert kwakzalvers

De politie in Portugal heeft vijf mensen aangehouden die claimden met 'ozontherapie' het coronavirus te kunnen voorkomen en genezen. Volgens de politie maakten de verdachten misbruik van de kwetsbaarheid van mensen die bang zijn voor het virus.

Ozontherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Er is volgens de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij geen bewijs dat het ergens tegen werkt.

De klinieken die de therapie aanboden hebben mogelijk zelfs bijgedragen aan de verspreiding van het coronavirus, zegt de politie. Ook hebben de verdachten coronatests afgenomen zonder vergunning.

15 coronapatiënten op IC, laagste aantal in maanden

Op de intensive cares liggen nu vijftien mensen met het coronavirus, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er vijf minder dan gisteren. Het is het laagste aantal covidpatiënten op de IC sinds begin maart. Verder liggen er 578 mensen met andere aandoeningen op de intensive care.

Ook het aantal coronapatiënten buiten de intensive care is gedaald met vijf. Op de verpleegafdelingen worden nu tachtig coronapatiënten behandeld.

'Russische hackers vallen corona-onderzoekers aan'

Veiligheidsdiensten in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada beschuldigen Russische hackers van cyberaanvallen op onderzoeksinstituten die zich bezighouden met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

De drie landen houden hackersgroep APT29, ook wel Cozy Bear genoemd, daarvoor verantwoordelijk. De groep is volgens de landen vrijwel zeker onderdeel van de Russische veiligheidsdiensten.

Britse functionarissen willen tegen The Guardian niet zeggen of er informatie is buitgemaakt. Volgens de inlichtingendiensten maken de hackers gebruik van phishing en speciale malware. Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid.

Cozy Bear wordt verantwoordelijk gehouden voor de Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De hackers zouden, samen met de eveneens Russische hackgroep Fancy Bear, zich ook schuldig hebben gemaakt aan hacks bij de Democratische Partij in de aanloop naar dezelfde verkiezingen.

Duitsland: beoordeling WHO moet sneller

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet zo snel mogelijk haar eigen functioneren laten beoordelen door een onafhankelijke commissie. Dat zegt Jens Spahn, de Duitse minister van Volksgezondheid, tegen persbureau Reuters.

De WHO kondigde vorige week aan een onafhankelijke commissie te laten kijken naar hoe de organisatie de coronapandemie heeft aangepakt. In november komt een voorlopig rapport, in mei 2021 volgt de volledige evaluatie, zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Spahn zegt dat het belangrijk is om daar sneller mee te komen "omdat we nu al conclusies kunnen trekken".

Manchester herdenkt slachtoffers pandemie

Een herdenkingsdienst in de kathedraal van Manchester voor de slachtoffers van het coronavirus

Spanje ruimt bedrijf met 93.000 nertsen

Op een nertsenboerderij in de Spaanse regio Aragón worden alle 92.700 nertsen afgemaakt vanwege een uitbraak van het coronavirus. Het bedrijf in La Puebla de Valverde werd in mei al gesloten nadat zeven medewerkers positief hadden getest.

Uit een steekproef onder 90 nertsen bleek maandag dat 78 dieren waren besmet met het virus. Daarna is besloten om alle nertsen te ruimen. Het gaat om een preventieve maatregel, zeggen de autoriteiten. Het staat niet vast dat er besmettingen tussen nertsen en mensen zijn geweest.

In Nederland is tot nu toe op 24 nertsenbedrijven het coronavirus vastgesteld.

Wat als je op vakantie in een lockdown terechtkomt?

Als vakantieganger kun je er zomaar mee te maken krijgen: de reisbestemming gaat op slot. Op verschillende plekken in Europa hebben nieuwe uitbraken van het coronavirus al tot verscherpte maatregelen geleid en in enkele gevallen zelfs tot lokale lockdowns. Wat kun je in zo'n geval het beste doen?

Onderzoek Nieuwsuur: richtlijnen ouderenzorg hebben magere wetenschappelijke basis

Enkele belangrijke RIVM-coronarichtlijnen voor medewerkers in de ouderenzorg hebben een magere wetenschappelijke onderbouwing. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, dat een aantal gehanteerde regels toetste aan voorgaande richtlijnen en bij deskundigen.

Het gaat om de richtlijn over het gebruik van mondmaskers. Veel medewerkers in de ouderenzorg wilden die dragen om te voorkomen dat ze ouderen zouden besmetten. Maar de RIVM-richtlijnen raadden het gebruik van mondmaskers en andere beschermende materialen voor bepaalde situaties juist af.

Personeel zou volgens die richtlijnen voor korte tijd onbeschermd binnen anderhalve meter van een coronapatiënt kunnen werken. Ook zou een mondmasker schijnveiligheid bieden.

Daar blijkt geen concreet wetenschappelijke onderzoek over te bestaan, meldt Nieuwsuur. Volgens het RIVM zou er wel "internationale consensus" over zijn.

Student met heimwee fietst naar Griekenland

De Griekse student Kleon Papadimitriou heeft vanuit Schotland meer dan 3000 kilometer gefietst om zijn familie en vrienden in Athene op te zoeken. Aan de The New York Times vertelt hij dat hij op dat idee kwam omdat vliegen lange tijd niet mogelijk was en hij veel tijd en energie overhad toen de colleges van de universiteit in Aberdeen plotseling ophielden.

De 20-jarige student vertrok op 10 mei. Na de eerste etappes door Groot-Brittannië nam hij de boot naar Nederland. Daarna trapte hij door naar Duitsland en Italië, vanwaaruit hij de boot naar Griekenland nam. Hij had gehoopt de tocht in 30 dagen te volbrengen, maar dat was wat optimistisch. Hij kwam aan in Griekenland op 25 juni, 46 dagen na zijn vertrek. Daar moest hij wel eerst een coronatest ondergaan. De uitslag was negatief en twee dagen later was hij in Athene, tot zijn eigen ongeloof. "Ik had geen idee dat ik hier het doorzettingsvermogen en geduld voor had."

Bruls wil juichverbod van tafel: 'Het is niet handhaafbaar'

Het juichverbod in voetbalstadions en bij demonstraties is niet te handhaven volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een vertrouwelijke brief aan de ministers De Jonge en Grapperhaus. Bruls roept de ministers op het schreeuwverbod te schrappen.

Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad is het verbod niet realistisch en in strijd met de wens een geloofwaardige overheid te zijn. "Het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband bij demonstraties en sportwedstrijden staat dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit dat de veiligheidsregio's dit als een onmogelijke opdracht ervaren."

Bruls vroeg de ministers al eerder om van het verbod af te zien, maar het wordt nog steeds genoemd in de nieuwste aanwijzing van het kabinet over de coronaregels. Daarom herhaalt Bruls zijn oproep nu.

Ook Jan van Merwijk, stadiondirecteur van De Kuip in Rotterdam, uitte vorige maand zorgen over het juichverbod. Hij noemde het "ondoenlijk" om een massa voetbalsupporters in het stadion stil te houden. "Voetbal is emotie."

Cirque du Soleil treedt weer op in China

Cirque du Soleil is hard geraakt door de coronacrisis. De artiesten van de show met miljoenen fans over de hele wereld mochten maandenlang niet optreden. Eind juni vroeg de circusproducent uitstel van betaling aan en meer dan 3400 medewerkers werden tijdelijk ontslagen om een faillissement af te wenden.

Door de versoepeling van de coronamaatregelen mogen er in China sinds enkele weken weer shows worden opgevoerd en vanaf deze maand zijn er ook weer shows in Mexico, tot vreugde van de artiesten.

'We hebben onze show moeten veranderen omdat artiesten niet bij ons konden komen'

Minder corona in Moskou, elders in Rusland juist meer

Moskou heeft het laagste aantal nieuwe coronabesmettingen genoteerd sinds begin april. Er kwamen er de afgelopen 24 uur 532 bij. Daarmee staat het totale aantal geregistreerde besmettingen in de Russische hoofdstad op 231.801.

De afname van het aantal nieuwe gevallen in Moskou betekent niet dat de coronacrisis in heel Rusland is uitgewoed. De hoofdstad werd het eerst en het zwaarst getroffen, maar het virus sijpelt nog steeds door naar meer afgelegen regio's, zegt correspondent David Jan Godfroid. Al weken komen er dagelijks tussen de 6000 en 7000 nieuwe besmettingen bij. De afgelopen 24 uur waren het er 6428. Daarmee komt het totaal op 752.797. Rusland staat na de Verenigde Staten, Brazilië en India wereldwijd op de vierde plaats.

De Russische autoriteiten onderhandelen met een aantal landen over opening van de grens en hervatting van het vliegverkeer. Behalve met China, Vietnam en Mongolië praat Moskou daar ook over met een aantal EU-landen, waaronder Nederland, hoewel Russen nog niet welkom zijn in de EU. Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het zijn grens alleen openstelt voor landen als dat andersom ook gebeurt.

Belgische viroloog krijgt politiebescherming

De Belgische viroloog Marc Van Ranst krijgt sinds enkele weken politiebescherming, zegt hij in de krant De Morgen. Sinds enkele weken rijdt er een politieauto rond zijn woning.

De dreiging komt uit de rechts-populistische hoek, zegt de viroloog. Hij haalt op sociale media regelmatig uit naar partijleden van N-VA en Vlaams Belang. "Ik volg extreemrechts al meer dan dertig jaar, en ik weet ook dat het veel geblaat en weinig wol is. Maar vandaag kan je niet voorzichtig genoeg zijn", zegt Van Ranst.

Ondanks de dreigementen is hij niet van plan om naar de achtergrond te verdwijnen. "Angst is een slechte raadgever, maar gelukkig heb ik de jongste jaren een olifantenvel gekweekt."

Kabinet wil corona-app vanaf 1 september landelijk inzetten

De corona-app CoronaMelder moet vanaf 1 september door iedereen in Nederland te gebruiken zijn. Uit een tijdlijn van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de landelijke introductie op die datum staat gepland.

De komende tijd wordt de app nog getest. Dat gebeurt op dit moment al in de regio Twente.

Vanaf 1 september is de CoronaMelder niet alleen landelijk beschikbaar, maar wordt die ook door de GGD ondersteund. De app moet helpen met het bron- en contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met mensen die het virus hebben.

Koninklijk eerbetoon in Spanje voor coronaslachtoffers

Bij het koninklijk paleis in Madrid zijn vanochtend de ruim 28.000 Spanjaarden herdacht die aan het coronavirus zijn overleden. Koning Felipe uitte zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. "U staat niet alleen in uw verdriet", aldus de koning. Hij prees ook de zorgmedewerkers en de solidariteit die Spanjaarden de afgelopen maanden hebben getoond.

De nationale herdenking werd bijgewoond door 400 personen: nabestaanden van 100 coronaslachtoffers, vertegenwoordigers van de zorgsector, de politie, religieuze organisaties, politici en ambassadeurs. Alleen politici van de rechts-populistische partij Vox boycotten de ceremonie, die ze de een propagandadaad noemden.

De koning legde samen met koningin Letizia en prinses Leonor witte rozen aan de voet van een verhoging met daarop een brandende vlam. Daarna volgden Ursula von der Leyen, Charles Michel en David Sassoli als vertegenwoordigers van de EU. Ook NAVO-baas Jens Stoltenberg was erbij.

Aan het slot van de bijeenkomst werd een minuut stilte in acht genomen voor de overledenen, gevolgd door langdurig applaus.

Spaanse koning tegen corona-nabestaanden: 'Uw pijn is die van ons'

Aantal autodiefstallen flink gedaald

Autodieven zijn het afgelopen half jaar een stuk minder actief geweest, meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het aantal gestolen personenauto's daalde met zo'n 10 procent.

De daling heeft waarschijnlijk te maken met de lockdownmaatregelen, zegt Hendrik Steller van het informatiecentrum. "Daar lijkt het wel op. We bleven vaker thuis. Veel mensen hadden de auto voor de deur staan. Er waren ook minder mensen op straat. Verdacht gedrag viel daardoor eerder op." In juni, toen veel versoepelingen werden doorgevoerd, nam het aantal diefstallen weer toe.

Bedrijfswagens werden de afgelopen zes maanden juist vaker gestolen. Waarom is niet helemaal duidelijk.Een mogelijke verklaring kan zijn dat die voertuigen vaker op bedrijfsterreinen staan. Het LIV gaat dat samen met de politie verder onderzoeken.

Reisadvies aangescherpt: Bulgarije is weer oranje

Omdat het aantal besmettingen de afgelopen weken weer is toegenomen in Bulgarije heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aangescherpt. Voor het hele land geldt nu een oranje reisadvies: reis alleen als het noodzakelijk is.

Honderden miljoenen verlies bij Heineken

Heineken wordt hard getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf maakte vorig jaar in zes maanden tijd nog meer dan een miljard euro winst en komt nu uit op een verlies van 300 miljoen euro. De omzet daalde met 16 procent. Er werd niet alleen minder bier verkocht, de prijzen waren ook lager, meldt Heineken vanochtend.

De lockdowns waren van grote invloed op de omzet. Vooral in de maanden april en mei daalden de verkopen wereldwijd. In juni trok de verkoop weer aan toen de coronamaatregelen in een aantal landen wat werden versoepeld. Heineken heeft inmiddels maatregelen genomen om de kosten te beperken. Zo wordt gesneden in de uitgaven voor marketing en digitalisering.

China eerste grote economie die weer groeit

China is de eerste grote economie die weer opleeft sinds het begin van de coronacrisis. Het land zag de economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,2 procent groeien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vorig kwartaal was er een krimp van 6,8 procent.

De groei is groter dan verwacht, zeggen analisten. Zij hadden gerekend op zo'n 2,5 procent. "Voor de rest van het jaar verwachten we nog meer verbetering", meldt JP Morgan Asset Management.

Nu de virusuitbraak in China onder controle lijkt te zijn en meer bedrijven de productie kunnen hervatten, lijkt de industrie weer op te krabbelen. Daar staat tegenover dat de detailhandel in China met afnemende verkopen kampt. Chinese consumenten blijven terughoudend met uitgaven in onder meer winkels en horeca, ook al zijn de coronabeperkingen opgeheven.

Nieuwe coronabesmettingen op Curaçao en Sint-Maarten

Op zowel Curaçao als Sint-Maarten is gisteren een nieuwe coronabesmetting vastgesteld. De afgelopen weken waren er nauwelijks besmettingen op de eilanden, maar met de opening van de grenzen op 1 juli is het risico op nieuwe gevallen groter geworden.

Op Bonaire werden dinsdag voor het eerst in drie maanden weer mensen positief getest. Het gaat om twee personen die in Peru zijn geweest. Ook op Aruba werd dinsdag een nieuwe besmetting vastgesteld. Daar zijn inmiddels vier gevallen bekend. Alle patiënten op de eilanden zitten in quarantaine.

Coronapatiënten met mildere klachten lijken moeizamer te herstellen

Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat beeld rijst op uit een enquête onder longartsen in Nederland. Zij zien op dit moment in de polikliniek een golf van ex-covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

Voorzitter Leon van den Toorn van de longartsenvereniging zegt verrast te zijn door het hoge aantal ex-covid-19-patiënten dat zich met klachten meldt. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken te herstellen, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

"We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto's vrij gering zijn", zegt Van der Toorn. Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig.

Longartsen: 'Coronapatiënten met milde klachten herstellen minder snel'

Recordstijging werkloosheid: in een maand 74.000 werklozen erbij

In een maand tijd zijn er in Nederland 74.000 werklozen bij gekomen. De werkloosheid loopt daarmee nog steeds hard op.

In juni waren er 404.000 Nederlanders werkloos, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In maart waren dat er 273.000. Onder jongeren, tussen de 15 en 25 jaar, stijgt de werkloosheid het hardst. In een maand tijd nam het totale werkloosheidspercentage toe van 3,6 naar 4,3 procent.

"We hebben dit niet eerder gezien sinds de start van de maandelijkse metingen in 2003", zegt CBS-econoom Peter-Hein van Mulligen. "De werkloosheid reageert vertraagd op de schok die we eerder in de economie zagen door de coronamaatregelen."

Australian football-teams naar 'veilige' staat verplaatst

In Australië wordt alles op alles gezet om de Australian football-competitie te laten doorgaan. De sportcompetities staan onder druk door een opleving van covid-19, onder meer in Melbourne. Die stad is voor de tweede keer dit jaar in lockdown gegaan nadat er dagelijks honderden nieuwe coronabesmettingen bij waren gekomen. Ook in Sydney wordt gevreesd voor nieuwe coronamaatregelen. Daarom is besloten om alle teams uit besmette zuidelijke gebieden tijdelijk onder te brengen in Queensland, een 'schone' staat in het noorden van Australië.

Veel Australiërs vinden het belangrijk dat de football-competitie niet opnieuw wordt stilgelegd, zegt correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal. "De AFL was in juni een van de eerste competities die weer hervat werden, onder speciale voorwaarden. De spelers moeten zich continu laten testen. Het zou kunnen dat ook Sydney binnenkort moet geloven aan een tweede lockdown, maar de 'footy', die gaat gewoon door, heeft de voorzitter van de bond gezegd."

Welkom in het liveblog

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van donderdag 16 juli. Lees hier het blog van gisteren terug.