Manchester City wint zaak bij CAS: geen uitsluiting Europees voetbal
Manchester City heeft de beroepszaak tegen de Europese voetbalbond UEFA bij het internationaal sporttribunaal CAS gewonnen. De uitsluiting voor twee seizoenen Europees voetbal is daarmee van de baan.
Daarnaast is de door de UEFA opgelegde boete van 30 miljoen euro door het CAS verlaagd naar 10 miljoen. Dat maakte het sporttribunaal maandag bekend, nadat het de zaak in juni achter gesloten deuren had behandeld.
Financieel bedrog
City spande de zaak bij het CAS aan nadat de club in februari wegens financiële malversaties een forse schorsing opgelegd had gekregen van de UEFA. De Europese voetbalbond verbande de Engelse club voor enige tijd van het Europese toneel.
De UEFA zei door de club, die in handen is van steenrijke Arabische investeerders, misleid te zijn bij het opgeven van de sponsorinkomsten. Ook zou City de regels van financial fair play hebben geschonden, die moeten voorkomen dat clubs meer uitgeven dan er binnenkomt.
Volgens een eerste uitleg van het CAS is echter onvoldoende bewezen dat City bewust de sponsorinkomsten anders heeft voorgesteld en zijn sommige aanklachten ook verjaard. Het volledige vonnis, met alle details, wordt later deze week vrijgegeven.
City verheugd
Manchester City reageerde opgelucht op de uitspraak. "Dit bewijst dat de club goed heeft gehandeld en dat het bewijs dat wij hebben overgelegd, overtuigend is geweest", aldus een verklaring.
Trainer Pep Guardiola zei eerder al alle vertrouwen te hebben in het sporttribunaal en verklaarde ook bij de club te blijven, wat er ook zou gebeuren.
Manchester City is nog actief in de Champions League, de ploeg van Guardiola won de Europese hoofdprijs nog nooit, maar staat er dit seizoen in de achtste finales tegen Real Madrid goed voor. City verdedigt volgende maand in eigen stadion een 2-1 voorsprong.
In de Premier League kan de door Liverpool onttroonde landskampioen de tweede plaats niet meer ontgaan. De ploeg staat twaalf punten voor op nummer drie Chelsea, maar ook een straatlengte achter het niet meer te achterhalen Liverpool: 21 punten.
Het onderzoek naar Manchester City begon eind 2018. De UEFA kwam in actie naar aanleiding van berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel, waarin gelekte e-mails en documenten werden opgevoerd.
City zou bij de UEFA een veel hogere bijdrage van hoofdsponsor Etihad hebben opgegeven dan de club in werkelijkheid krijgt. Naar verluidt meldde de club jaarlijks zo'n 67,5 miljoen pond (ongeveer 81 miljoen euro) te ontvangen voor de sponsordeal. Uit de documenten zou echter blijken dat Etihad veel minder betaalt: slechts 8 miljoen pond (9,6 miljoen euro).
Al eerder bestraft
Het verschil zou vervolgens worden opgehoest door het bedrijf van eigenaar Sheikh Mansour, de Abu Dhabi United Group. Dat is tegen de regels van de UEFA. Het consortium van Mansour, dat de Engelse club in 2008 overnam, zou zo het jaarlijks budget van City kunstmatig hebben opgevoerd, waardoor het fiks kon blijven investeren in spelers.
In 2014 werd Manchester City ook al door de UEFA op de vingers getikt wegens overtreding van de financiële regels. Toen kreeg de club een boete van bijna 60 miljoen euro opgelegd.