Trainer Pep Guardiola (m) van Manchester City
NOS VoetbalAangepast

Manchester City twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal

Manchester City is door de UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van deelname aan Europees voetbal. De club zou de Europese voetbalfederatie hebben misleid bij het opgeven van de sponsorinkomsten en bovendien de regels van financieel fair play hebben geschonden. Naast de uitsluiting heeft de Engelse landskampioen ook een boete van 30 miljoen euro gekregen.

Onderzoek

De financiële commissie van de UEFA startte een onderzoek naar City naar aanleiding van berichtgeving in het Duitse weekblad Der Spiegel in november 2018, waarin gelekte e-mails en documenten werden opgevoerd. Daaruit zou blijken dat de Engelse club bewust onjuiste informatie zou hebben verstrekt aan de UEFA omtrent de sponsorinkomsten.

Manchester City mag dit seizoen de Champions League, die het nog nooit won, afmaken. De ploeg speelt in de achtste finales tegen Real Madrid. De twee komende seizoenen, 2020/2021 en 2021/2022, is de club uitgesloten van alle Europese competities.

In de Premier league bezet de steenrijke club dit seizoen de tweede plaats op een straatlengte van koploper Liverpool, maar wel met twaalf punten voorsprong op nummer vijf Sheffield United. De nummers een tot en met vier in Engeland kwalificeren zich rechtstreeks voor de Champions League.

De reactie van Manchester City op de straf liet niet lang op zich wachten. De club laat in een verklaring op de eigen website weten in beroep te gaan bij het internationaal hof voor sportrechtspraak CAS.

"We zijn teleurgesteld, maar niet verrast. De uitkomst van het onderzoek stond aan het begin al vast. Ze wilden ons veroordelen. De zaak is door de UEFA gestart, door de UEFA onderzocht en door de UEFA beoordeeld", meldt de club.

Bijdrage sponsor

Manchester City zou bij de UEFA een veel hogere bijdrage van hoofdsponsor Etihad hebben opgegeven dan de club in werkelijkheid krijgt. Naar verluidt meldde de club jaarlijks 67,5 miljoen pond (ongeveer 81 miljoen euro) te ontvangen voor de sponsordeal.

Uit de documenten zou echter blijken dat Etihad slechts 8 miljoen pond (9,6 miljoen euro) betaalt. De rest van het bedrag zou worden opgehoest door het bedrijf van eigenaar Sheikh Mansour, de Abu Dhabi United Group. Dat is tegen de regels van de UEFA. Mansour zou zo het jaarlijks budget van City kunstmatig hebben opgevoerd, waardoor het fiks kon blijven investeren in spelers.

Eerdere straf

Het consortium van Mansour nam de Engelse club in 2008 over, waarna City zich al snel ontwikkelde tot een grootmacht in het Europese voetbal. Het winnen van de Champions League is echter nog steeds niet gelukt. In 2014 werd Manchester City ook al door de UEFA op de vingers getikt wegens overtreding van de financiële regels. Toen kreeg de club een boete van bijna 60 miljoen euro opgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl