'VS heeft remdesivir-voorraad opgekocht' • Airbus schrapt 15.000 banen
- Er moeten in Nederlandse ziekenhuizen op korte termijn 200 intensivecarebedden bij komen.
- Verpleegkundigen zijn kritisch over het opschalingsplan, want er is nu al een personeelstekort.
- Vanaf morgen gaan controleurs in het openbaar vervoer strenger handhaven op de mondkapjesplicht.
- RIVM: 6 nieuwe coronadoden en 3 ziekenhuisopnames. Het aantal coronapatiënten op de IC's is gedaald met 3 tot 29.
Horeca-ondernemer plaatst sloopauto's op terras: 'Heel mooi statement'
'VS heeft remdesivir-voorraad opgekocht'
De Britse krant The Guardian schrijft dat de Verenigde Staten de beschikbare voorraad van virusremmer remdesivir vrijwel heeft opgekocht. De VS zou 500.000 doses hebben aangeschaft, dat is de volledige productie voor juli en 90 procent van die voor augustus en september.
Remdesivir, oorspronkelijk een medicijn tegen ebola, is de eerste virusremmer waarvan bewezen is dat die werkt tegen covid-19. "De VS heeft toegang tot het grootste deel van de voorraad, dus er is niets meer voor Europa", zegt een expert van de universiteit van Liverpool tegen de krant. Deskundigen vrezen dat hetzelfde gebeurt als er een vaccin beschikbaar komt.
Remdesivir is vorige week door de Europese medicijnautoriteiten goedgekeurd voor gebruik bij coronapatiënten. In Amerika gebeurde dat al in mei. Het gaat specifiek om mensen die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. Zij herstellen na behandeling met de virusremmer gemiddeld vier dagen eerder, meldt de Nederlandse medicijnautoriteit CBG.
Maurice de Hond straks in debat met OMT-lid Voss
In de talkshow Op1 gaat opiniepeiler Maurice de Hond vanavond in debat met hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. De uitzending begint om 22.20 uur en is te zien op NPO 1.
De Hond blogt over de coronacrisis en is een van de grootste critici van het Nederlandse coronabeleid. Hij beticht het RIVM en Outbreak Management Team (OMT) van tunnelvisie. Voss is lid van het OMT, dat adviezen uitbrengt aan kabinet over de coronamaatregelen. Doorgaans worden deze adviezen een op een overgenomen.
Voor de laatste keer de dagelijkse RIVM-update van 14.00 uur
Met 57 positief geteste personen, 3 ziekenhuisopnames en 6 overledenen komt er vandaag een einde aan de dagelijkse update over de coronacijfers door het RIVM. Vanaf nu moeten we voor de actuele stand naar het coronadashboard van de Rijksoverheid.
De RIVM-statistieken waren zo'n vier maanden elke dag om 14.00 uur vaste prik. "Vooral begin maart braken we echt alle records", zegt een woordvoerder. "We vonden hier ooit 100.000 pageviews veel, maar dat liep in een week op naar 1 miljoen, toen 2 miljoen en het record was 5,3 miljoen."
Lees verder:
Amerikaanse viroloog waarschuwt voor 100.000 dagelijkse besmettingen
De medisch adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, vreest dat het aantal coronabesmettingen per dag in de Verenigde Staten kan oplopen van 40.000 tot 100.000. Dat kan volgens hem alleen worden voorkomen als de Amerikanen zich gaan houden aan de coronaregels, zoals afstand houden en het dragen van mondkapjes.
Fauci deed zijn uitspraken bij een verhoor in de Senaat, waar werd gesproken over het heropenen van scholen en bedrijven. Fauci zei dat hij geen accurate voorspelling kan doen, maar hij gaat ervan uit dat de flinke toename van het aantal coronabesmettingen in verschillende staten "heel ontregelend" zal zijn.
In de VS zijn nu 2,6 miljoen besmettingsgevallen geregistreerd. Ruim 126.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
Airbus schrapt 15.000 banen als gevolg van coronacrisis
Vliegtuigbouwer Airbus schrapt tot de zomer van volgend jaar bijna 15.000 banen. Ook schroeft het bedrijf de productie flink terug als gevolg van de coronacrisis. Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig in deeltijd laten werken. Desondanks sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.
De productie bij de bedrijfstak die passagiersvliegtuigen bouwt lag de afgelopen maanden 40 procent lager. De vraag naar vliegreizen zakte in vanwege de pandemie en luchtvaartmaatschappijen annuleerden bestellingen of schoven de leveringen daarvoor op de lange baan. Airbus voorziet dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op het niveau van vorig jaar zit.
Van de banen verdwijnen er 5100 in Duitsland en 5000 in Frankrijk. Ook in het Verenigd Koninkrijk (1700) en Spanje (900) gaat Airbus met minder mensen verder. In andere landen over de hele wereld schrapt Airbus nog eens 1300 banen.
Het concern heeft ook een vestiging in Leiden, namelijk het Airbus Defence and Space Netherlands. Deze tak is gericht op defensie en ruimtevaart.
Zweden gaat omstreden corona-aanpak onderzoeken
Zweden heeft aangekondigd dat een onderzoekscommissie de corona-aanpak van het land gaat evalueren. Op het beleid is de nodige kritiek geuit vanwege het relatief hoge dodental.
In tegenstelling tot in andere Scandinavische landen was er geen lockdown in Zweden; scholen en horeca bleven open. Ruim 5300 inwoners zijn om het leven gekomen als gevolg van besmetting. Dat zijn er fors meer dan in buurlanden Noorwegen (250), Denemarken (600) en Finland (325). Deze landen tellen elk ongeveer de helft van het aantal inwoners van Zweden.
"Het is niet een vraag of Zweden verandert, maar een kwestie van hoe", zei premier Löfven op een persconferentie. De commissie komt naar verwachting eind november met de eerste bevindingen over de situatie in verpleeghuizen. Daar viel het merendeel van de coronadoden.
Verpleegkundigen: 'Opschalen IC-bedden is een illusie'
Het is een ambitieus plan dat vandaag in Rotterdam is gepresenteerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg: opschalen naar 200 extra IC-bedden. Maar de ambitie in het zogenoemde Opschalingsplan Covid-19 loopt aan tegen de weerbarstige realiteit en gevoelens onder zorgpersoneel, schrijft Nieuwsuur.
Volgens het plan komen er op korte termijn 200 intensivecare-bedden bij. Daar zijn ruim vierhonderd extra verpleegkundigen voor nodig die een opleiding van 18 maanden moeten hebben afgerond. Plus ongeveer 3800 extra ondersteuners: andere verpleegkundigen en medisch personeel die de IC-verpleegkundigen helpen.
Verpleegkundigen waarschuwen dat het plan onhaalbaar is. Door personeelsgebrek is één op de tien IC-bedden nu al structureel niet in gebruik.
Lees verder:
RIVM: 1 procent van geteste mensen met contactberoep blijkt besmet
Bijna 500 mensen zijn vorige week (22 t/m 28 juni) getest als gevolg van het bron- en contactonderzoek. Daarbij zijn zo'n 50 besmette personen ontdekt. Het totale aantal besmette mensen dat sinds 1 juni door GGD-onderzoekers is gevonden komt daarmee op 423, meldt het RIVM.
Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan naar mensen in contactberoepen, zoals kappers en rijinstructeurs, die geen anderhalve meter afstand kunnen houden. 17.859 van hen werden sinds 1 juni getest. Slechts 1 procent bleek besmet.
Sinds 1 juni kan iedereen met corona-achtige klachten worden getest. Bij een positieve uitslag volgt een bron- en contactonderzoek. Huisgenoten en mensen met wie contact is geweest die klachten hebben wordt gevraagd zich te laten testen. Dat is in de afgelopen vier weken 3147 keer gebeurd, 13,4 procent testte positief.
Wat opvalt is dat het aantal mensen dat getest werd als gevolg van bron- en contactonderzoeken vorige week een stuk lager was dan voorgaande weken. De week ervoor was het bijna tweemaal zo veel.
Omstreden vleesbaron in Duitsland stapt uit bestuur Schalke 04
Clemens Tönnies vertrekt na bijna twintig jaar als bestuursvoorzitter bij de Duitse voetbalclub Schalke 04. De 64-jarige zakenman ligt onder vuur vanwege de tegenvallende sportieve prestaties van Schalke 04 en de corona-uitbraak bij zijn vleesfabriek Tönnies Fleisch.
Twee weken geleden werd bij een vestiging in de deelstaat Noordrijn-Westfalen een grote corona-uitbraak vastgesteld. In het slachthuis testten meer dan 1500 mensen positief, waarmee het de grootste infectiehaard van Duitsland is. Volgens de autoriteiten heeft Tönnies de coronaregels overtreden en daardoor de hele regio in gevaar gebracht.
Lees verder:
Shell schrijft miljarden af vanwege gekelderde olieprijs
Olieconcern Shell schrijft 13 tot 20 miljard euro af op de olie- en gasbezittingen van het bedrijf. Mede door de coronapandemie zijn de prijzen van grondstoffen gedaald, want er wordt veel minder gereden en gevlogen.
De olieprijs daalde sinds de uitbraak in korte tijd met meer dan 60 procent. Inmiddels is de prijs weer iets opgelopen en kost een vat ruwe olie meer dan 40 dollar.
Ook concurrent BP schreef eerder miljarden af. Shell verwerkt het verlies in de halfjaarcijfers die eind volgende maand worden gepubliceerd. Eerder maakte Shell bekend dat de winstuitkering voor aandeelhouders voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt verlaagd vanwege de onzekerheid op de olie- en gasmarkt.
Schoolkantines weer open na de zomervakantie
Schoolkantines in middelbare scholen mogen na de zomervakantie weer open. Dat staat in een protocol van verschillende onderwijsorganisaties.
Vorige week werd al bekend dat middelbare scholen na de zomervakantie helemaal open mogen. Dan komen alle leerlingen weer tegelijkertijd naar school. Vanaf morgen hoeven zij onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden. De afstandsregel blijft wel gelden tussen leerlingen en docenten, en docenten onderling.
Praktische vakken zoals gym en techniek worden zo veel mogelijk gegeven volgens de afstandsregels. Maar dat lukt niet altijd, zegt de VO-Raad. Daarom mogen scholen in sommige gevallen er toch van afwijken. Hetzelfde geldt voor het praktijkonderwijs.
Vanaf 1 september zijn ook de ambulante hulpverleners welkom op school. Zij zijn er voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Vanuit deze landen kan je vanaf morgen weer vliegen naar de EU
De Europese Unie is het eens geworden over een lijst van niet-lidstaten waarvan de inwoners vanaf morgen weer de Unie in mogen reizen. Ook EU-burgers kunnen dan weer naar die landen buiten de unie toe.
Het gaat om veertien landen: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. Ook China staat op de lijst, maar van dat land is het nog niet duidelijk of het reizigers uit de EU wil toelaten.
Onderzoek: 40 procent van besmette inwoners Italiaans dorp had geen symptomen
Ruim 40 procent van de besmette inwoners van de Italiaanse stad Vo had geen symptomen. Dat concluderen wetenschappers in een onderzoek dat gepubliceerd is in het gezaghebbende tijdschrift Nature.
De onderzoekers stellen dat besmettingen door mensen zonder ziektesymptomen een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van het coronavirus. De wetenschappers zeggen dat hun onderzoek laat zien hoe belangrijk het is op grote schaal te testen en geïnfecteerde personen te isoleren.
In Vo wonen 3200 mensen en eind februari kwam hier voor het eerst in Italië een coronapatiënt om het leven. Daarop ging het stadje in lockdown. Zo'n 85 procent van de inwoners werd getest en daaruit bleek dat 2,3 procent van de bevolking besmet was aan het begin van de afsluiting. Aan het eind was nog 1,2 procent geïnfecteerd. Van de besmette inwoners vertoonde 42,5 procent geen symptomen.
Drie coronapatiënten minder op IC
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald met drie tot 29. Verder liggen er 559 patiënten met een andere aandoening op de IC, 32 meer dan gisteren, meldt het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
LCPS-Voorzitter Ernst Kuipers: "Het aantal nieuwe covid-19-opnames is erg laag. Meer dan de helft van de IC-afdelingen in Nederland heeft geen coronapatiënten meer."
Buiten de IC's om zijn er drie coronapatiënten meer opgenomen dan de dag ervoor. Het totale aantal ziekenhuisopnames bedraagt 160.
'Air France wil 7500 banen schrappen'
Luchtvaartmaatschappij Air France wil 7500 banen schrappen in anderhalf jaar tijd, melden persbureaus AFP en Reuters op basis van bronnen bij het bedrijf. Volgens hen wordt het plan binnenkort gepresenteerd. Het betreft alleen banen bij het Franse deel van de onderneming, en dit staat los van de reorganisatieplannen bij zustermaatschappij KLM.
De helft van de duizenden banen die in Frankrijk verdwijnen betreft natuurlijk verloop, stellen de anonieme bronnen. Denk aan medewerkers die met pensioen gaan en niet worden vervangen. Het gaat om 6500 banen bij Air France en 1000 bij de regionale dochter Air France Hop.
Het banenverlies is bedoeld om de klap op te vangen van de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij wil niet reageren op de berichten.
Opschalingsplan covid-19: 200 IC-bedden erbij
Er komen in Nederlandse ziekenhuizen op korte termijn 200 intensivecarebedden bij. Het totaal aantal ic-bedden komt daarmee op 1350. Dat aantal moet snel uitgebreid kunnen worden tot 1700 als de nood aan de man komt, is de ambitieuze doelstelling van het zogenoemde Opschalingsplan covid-19 dat in Rotterdam is gepresenteerd door Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Het ministerie van VWS had de commissie die het plan heeft gemaakt opgedragen om het aantal IC-bedden structureel te verhogen tot 1700. Maar de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland IC (V&VN IC) hebben zich daar tegen gekeerd.
Lees verder:
RIVM: zes doden, drie opnames
Het RIVM meldt zes nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Daarmee komt het totaalaantal vastgestelde sterfgevallen op 6113. Gisteren kwamen er twee overlijdens bij.
Het instituut meldt drie nieuwe ziekenhuisopnames, net zoveel als gisteren. Het totaalaantal mensen dat opgenomen is of is geweest staat daarmee op 11.877. Verder zijn er 57 vastgestelde besmettingen bij gekomen. In totaal zijn nu 50.273 mensen positief getest.
Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gerapporteerd.
Dit was voorlopig de laatste dagelijkse update van het RIVM. Vanaf juli deelt het instituut de coronacijfers wekelijks, op dinsdag om 14.00 uur.
Ov-bedrijven: vanaf morgen meer kans op mondkapjesboete
Vanaf morgen gaan controleurs in het openbaar vervoer strenger handhaven op de mondkapjesplicht, die sinds 1 juni geldt. Dat zegt voorzitter Peters van de koepelorganisatie van vervoersbedrijven OV-NL. "Na de invoering hebben we gedacht dat iedereen er eerst aan moest wennen, dus toen hebben we mensen er vooral heel vriendelijk op aangesproken. Nu moet iedereen er wel aan gewend zijn", zegt Peters.
Afgelopen maand zijn in het hele land ongeveer 120 boetes uitgedeeld aan reizigers die geen mondkapje droegen. "Dat is niet veel en dat was ook de bedoeling", aldus Peters. Vanaf morgen komen reizigers er dus minder snel met alleen een waarschuwing vanaf. "Het ligt aan de situatie. Maar als je betrapt wordt, loop je de kans op 95 euro boete. Pech gehad."
Op 1 juli vervalt ook de regel dat het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen is bedoeld. Volgens Peters zijn de vervoersbedrijven daarop voorbereid. "Alles rijdt, het personeel is er klaar voor. Het blijft altijd een beetje spannend, maar het zal ook niet ineens heel druk worden."
Johnson presenteert herstelplan, 'VK wordt mooier dan voor corona'
De Britse premier Johnson zegt dat zijn land volledig zal herstellen van de coronacrisis en er zelfs beter uit zal komen. Dit is het moment om de problemen op te lossen die we decennialang niet hebben opgelost, zei hij in een televisietoespraak.
Johnson benadrukt dat Britse ondernemingen "bij de beste en meest productieve bedrijven ter wereld horen", maar dat het land achterop raakt ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Bij de wederopbouw wil hij inzetten op duurzaamheid, om zo "een groener en mooier Groot-Brittannië te creëren". Zo wil hij dat de Britten als eerste een passagiersvliegtuig ontwikkelen dat geen CO2 uitstoot.
Hij vergeleek zijn plannen voor het economisch herstel met de Amerikaanse New Deal van de jaren 30, waarbij de regering van de VS grote investeringen deed om banen te creëren.
De premier kondigde verder forse investeringen aan voor de politie, het onderwijs en de zorg. Hij prees de inspanningen van de zorgsector tijdens de coronacrisis en solidariteit onder de Britten "die sinds de Tweede Wereldoorlog niet is gezien".
WHO: goed kijken naar Chinees onderzoek over varkensgriep
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt grondig te gaan kijken naar een Chinees onderzoek over varkensgriep. Chinese wetenschappers waarschuwden vanochtend dat een nieuw griepvirus onder varkens makkelijker kan worden overgedragen op mensen. "Het virus moet nauwgezet gevolgd worden voor het geval het een potentiële pandemie wordt", staat in het onderzoek.
Een woordvoerder van de WHO zegt dat de organisatie het rapport nauwgezet te bestuderen op nieuwe informatie. "Het laat zien dat we waakzaam moeten blijven voor griepvirussen. Die moeten we voortdurend monitoren, ook tijdens de corona-epidemie."
Bewoners Leicester bezorgd over lockdown
Inwoners van de Engelse stad Leicester hebben begrip voor de gisteravond afgekondigde lockdown. Ondernemers zijn bang dat onder meer pubs failliet gaan door de nieuwe maatregelen.
Helft aanvragen corona-uitkering flexwerkers afgewezen
11.500 flexwerkers hebben inmiddels een aanvraag gedaan voor een corona-uitkering, de zogeheten TOFA-regeling. Het loket ging vorige week maandag open. Ongeveer de helft van die aanvragen worden afgewezen, meldt het UWV. Die mensen voldoen niet aan de voorwaarden, omdat ze bijvoorbeeld te weinig hebben verdiend in februari of te veel in april.
Flexwerkers die wel aan de voorwaarden voldoen, kunnen voor maart, april en mei 550 euro bruto per maand terugkrijgen: 1650 euro in totaal. Vorige week ontving "een groot deel" van de aanvragers dat bedrag op hun rekening, meldt het UWV.
De TOFA-regeling is bedoeld voor werknemers met een flexcontract die door corona zonder werk zitten, maar buiten de huidige regelingen vallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms hebben ze te kort gewerkt voor een WW-uitkering of wonen ze met andere mensen samen en hebben ze daardoor geen recht op een bijstandsuitkering. Flexwerkers kunnen tot 12 juli een aanvraag doen.
Sterftecijfer VK weer terug op normaal niveau
Het sterftecijfer in het Verenigd Koninkrijk is weer terug op het gebruikelijke niveau. In week van 19 juni overleden 10.681 Britten, acht minder dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.
In deze periode waren 849 officieel geregistreerde coronadoden. Dat was het laagste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus.
Zuid-Koreaans RIVM: geen geloof in groepsimmuniteit
De Zuid-Koreaanse gezondheidsdienst KCDC rekent er niet meer op dat de bevolking groepsimmuniteit kan opbouwen tegen het coronavirus. De onderdirecteur noemt het wishfull thinking na analyse van zowel binnenlandse als buitenlandse onderzoeksgegevens.
Sinds kort test KCDC het bloed van 6000 Koreanen op antilichamen van covid-19. Tot nu toe zijn deze in 0,1 procent van de monsters aangetroffen. Dat zou betekenen dat van de ongeveer 50 miljoen inwoners zo'n 50.000 immuniteit hebben opgebouwd.
De gezondheidsdienst blijft de groep Koreanen elke twee maanden onderzoeken op de aanwezigheid van antilichamen.
Griekse grenzen verder open, vooraf formulier invullen
Op 1 juli opent Griekenland alle grenzen. Internationale vluchten kunnen vanaf morgen weer op alle regionale luchthavens landen. Sinds 15 juni waren vluchten alleen mogelijk naar Athene en Thessaloniki. Directe vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn nog niet toegestaan.
Verder zijn veerboten uit het buitenland weer welkom in Griekse havens. En zeven van de veertien grensovergangen met de buurlanden Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije gaan open. Maar van alle buurlanden zijn alleen vanuit Bulgarije toeristen toegestaan. Voor de overige landen is er alleen toegang mogelijk voor essentiële reizen.
Alle reizigers, of ze nu via de lucht, land of zee in Griekenland binnenkomen, moeten minstens 48 uur voor vertrek een speciaal formulier invullen. Dat kan digitaal via een website van de Griekse overheid. De vragen gaan onder meer over het reisschema en of ze vooraf in andere landen zijn geweest. Het ingevulde formulier moeten reizigers op de mobiele telefoon of geprint bij zich hebben.
Vanaf morgen krijgen passagiers aan de grens alleen nog maar als steekproef een coronatest.
Aanscherping coronamaatregelen in voorsteden Melbourne
In 36 voorsteden van de Australische stad Melbourne zijn de coronamaatregelen aangescherpt na een toename in het aantal besmettingen. De ruim 300.000 inwoners mogen de komende vier weken alleen nog naar buiten voor werk, opleiding, boodschappen, doktersbezoek en om te sporten. Bij cafés en restaurants mag alleen nog worden afgehaald.
Na de versoepelingen van de afgelopen weken zijn deze aanscherpingen een flinke stap terug, maar wel noodzakelijk, zegt premier Andrews van de staat Victoria. "Als we nu niet deze maatregelen nemen, geldt deze lockdown niet alleen voor deze tien postcodes, maar voor alle postcodes."
Volgens de premier is iedereen teleurgesteld over deze stap. "Iedereen smacht naar het einde hiervan, ik ook. Maar het is nog niet voorbij en dat kunnen we niet negeren."
Stranden LA dicht na piek in besmettingen
De stranden in en rond de Amerikaanse stad Los Angeles worden komend weekend afgesloten. De autoriteiten willen voorkomen dat het te druk wordt rond de viering van Independence Day van 4 juli. Ook de pieren, parkeerplaatsen en fietspaden rond de stranden gaan dicht.
Aanleiding voor de maatregel is de piek in het aantal coronabesmettingen in de regio van Los Angeles. Maandag werden daar meer dan 2900 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal op een dag sinds het begin van de coronacrisis.
In de hele VS zijn ruim 2,5 miljoen besmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. Meer dan 126.000 Amerikanen zijn aan het coronavirus overleden.
Lockdown Leicester 'klap in het gezicht'
De gisteravond aangekondigde lockdown voor de Engelse stad Leicester is hard aangekomen in het land, zegt correspondent Tim de Wit. "Voor veel mensen is het een klap in het gezicht. Groot-Brittannië loopt ten opzichte van de rest van Europa sowieso al achter de feiten aan. Hier is het grootste deel van de economie nog gesloten. Zaterdag zou de grote dag zijn waarop alles weer open mocht, maar in Leicester worden de teugels nu juist aangetrokken: alleen supermarkten mogen nog open blijven."
De ongeveer 350.000 inwoners krijgen ook de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven. Aanleiding zijn de 900 coronabesmettingen in de stad van afgelopen week, drie keer zoveel als in andere steden.
De oorzaak is volgens Tim de Wit onduidelijk. "Uit cijfers blijkt dat relatief veel jongeren besmet zijn. Velen komen ook uit dezelfde wijk in het oosten van de stad. Dat is een arm, dichtbevolkt deel, met grote gezinnen in kleine huizen. Daar is het moeilijk om afstand te houden."
De lockdown van Leicester is groot nieuws bij de lokale krant:
Nieuwe coronaregels 'forse klus' voor veiligheidsregio's
De 25 veiligheidsregio's hebben hun handen vol aan de versoepelingen van de coronamaatregelen. "We moeten hard werken om dat vanaf morgen goed te laten verlopen", zei de Nijmeegse burgemeester Bruls namens het Veiligheidsberaad.
Volgens Bruls worden de regels eenvoudiger, omdat allerlei uitzonderingen nu in algemene regels zijn verwerkt. "Maar dat roept gelijk weer nieuwe vragen op: hoeveel mensen mogen binnen zijn? Hoeveel zijn er buiten toegestaan? Dat moet allemaal worden omgezet in noodverordeningen. En dat moet 25 keer op dezelfde manier gebeuren, zodat je in het hele land dezelfde spelregels houdt."
Volgens Bruls kregen gemeenten al tijdens de persconferentie waarin premier Rutte de versoepelingen aankondigde, de eerste telefoontjes van organisatoren. Maar het duurt nog wel even voordat grote buitenevenementen zoals dancefestivals weer mogelijk zijn, zegt Bruls. "Ook die moeten anderhalve meter afstand houden en bij meer dan 250 mensen moet iedereen een vaste plaats krijgen. U en ik zullen het snel eens zijn: dat wordt niet veel dancen dan." Kermissen en braderieën zijn volgens hem wel snel mogelijk.
Grootste groei van winkelomzet in jaren door thuisklussers
Nederlandse winkels hebben in mei 8,2 procent meer omgezet dan een jaar geleden. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is het de grootste stijging in 14 jaar en die volgt na een maand waarbij er juist een krimp was van 1,1 procent. Vooral doe-het-zelf-zaken hadden het erg druk. De omzet steeg daar met meer dan 29 procent.
Ook supermarkten verkochten meer: plus 10 procent. De winkels profiteren ervan dat horecazaken het grootste gedeelte van mei nog gesloten waren en consumenten naar de winkel gingen voor hun eten en drinken. Ook werd er veel meer online gewinkeld. Webwinkels verkochten bijna 50 procent meer dan een jaar eerder.
Aan de andere kant waren er ook winkels waar het juist veel minder druk was. Kledingwinkels en schoenenzaken hebben in mei meer dan een vijfde van hun omzet verloren. Die cijfers zijn wel een stuk positiever dan in april toen er minnen waren van bijna 60 procent.
Vaccinatiegraad na jaren weer omhoog
Voor het eerst in vijf jaar is de landelijke vaccinatiegraad licht toegenomen. Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis aan de Tweede Kamer. Het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker steeg met 7,5 procent het sterkst. Bij de vaccinaties tegen meningokokken en bof, mazelen en rode hond nam de vaccinatiegraad met 0,6 en 0,7 procent toe.
Corona speelt volgens Hans van Vliet van het Rijksvaccinatieprogramma een rol bij de toename. "De coronacrisis heeft iedereen weer even met de neus op de feiten gedrukt: vaccinatie tegen infectieziekten is essentieel", zegt hij tegen het AD.
Staatssecretaris Blokhuis schrijft in de Kamerbrief dat hij blij is met de stijging. "Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen gezondheid maar ook voor de gezondheid van anderen. Het is een daad van naastenliefde."
Duizenden werknemers krijgen toch geen extra loon
Voor duizenden werknemers is de aangekondigde loonsverhoging per 1 juli uitgesteld. Vanwege de coronacrisis hebben tientallen bedrijven daarover afspraken gemaakt met vakbonden.
Een van de bedrijven die de salarisverhoging uitstellen, is bloemenveiling FloraHolland. "Ons bedrijf zit in zwaar weer. De inkomsten lopen fors achter en er wordt substantieel verlies geleden", zegt een woordvoerder "We hopen in oktober beter nieuws te hebben, maar dat is nog onzeker."
Liveblog geopend
Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het corona-liveblog van gisteren is hier terug te lezen.