De financieel en algemeen directeuren van De Graafschap en Cambuur komen aan bij de KNVB
NOS Voetbal

Cambuur en De Graafschap blijven in gesprek met KNVB over compensatie

De directies van eerstedivisieclubs Cambuur en De Graafschap hebben maandagochtend een "constructieve ontmoeting" gehad met de KNVB in Zeist.

Belangrijkste onderwerp van het gesprek was een compensatieregeling voor de eerstedivisionisten, die de weg naar de eredivisie geblokkeerd zagen worden door de voetbalbond.

De financieel en algemeen directeuren van beide clubs spraken met Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux, die samen het bestuur betaald voetbal van de KNVB vormen. De twee clubs en de KNVB werken de komende dagen verder uit wat met elkaar is besproken.

"We hebben op tafel gelegd waar we tegenaanlopen", zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. "Bij de KNVB heb ik begrip gevonden voor onze situatie, zij gaan aan de slag nu ze ons verhaal kennen."

Solidariteitsfonds

In de vergadering die leidde tot het KNVB-besluit om af te zien van promotie en degradatie in de hoogste voetbaldivisies kwam financiële compensatie voor de zwaarst getroffen clubs al ter sprake.

Een eventuele financiële tegemoetkoming zal worden betaald uit het solidariteitsfonds betaald voetbal, een fonds waar clubs en KNVB deel van uitmaken.

Welk bedrag de clubs precies nodig hebben, wil Ostendorp op dit moment niet kwijt.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB

In de door de coronacrisis niet afgemaakte eerste divisie bezetten Cambuur en De Graafschap de bovenste plekken, die normaal gesproken recht zouden geven op rechtstreekse promotie. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot geen promotie/degradatie-regeling toe te passen.

'Tekort van anderhalf miljoen euro'

De teleurstelling daarover kwam bij Cambuur, naast de sportieve consequenties, ook voort uit dreigende financiële problemen. Volgens Gerard van den Belt, financieel directeur van de Leeuwarders, zit Cambuur met een begrotingsgat van anderhalf miljoen euro, omdat er afgelopen seizoen verschillende investeringen zijn gedaan met het oog op promotie.

Zo werden spelerscontracten voor 1 april (de wettelijke datum) verlengd, ervan uitgaande dat de ploeg volgend seizoen eredivisie zou spelen.

Bij De Graafschap lijken de problemen minder groot. Volgens Ostendorp heeft zijn club niet in dezelfde mate geïnvesteerd als Cambuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl