Hans Martijn Ostendorp en Ard de Graaf ANP
Sport en corona

Cambuur en De Graafschap gaan volgende week maandag (25 mei) met de KNVB in gesprek over een compensatieregeling nu de clubs niet naar de eredivisie promoveren.

KNVB-directeur Eric Gudde zal met de algemeen directeuren Ard de Graaf (Cambuur) en Hans Martijn Ostendorp (De Graafschap) in Zeist praten over financiële tegemoetkoming.

Geen promotie naar eredivisie

Beide eerstedivisionisten waren dicht bij promotie naar de eredivisie, maar de coronacrisis zette het voetbalseizoen compleet op zijn kop. Cambuur ging met een ruime voorsprong aan de leiding in de Keuken Kampioen Divisie en De Graafschap stond tweede toen het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot geen promotieregeling toe te passen.

Dat gebeurde nadat het kabinet al het betaald voetbal tot 1 september had verboden.

KNVB-directeur Eric Gudde staat de pers te woord bij de bondsbureau in Zeist ANP

Die beslissing zette kwaad bloed bij de twee clubs. Een gang naar de rechter, om alsnog promotie af te dwingen, leverde geen succes op. De voorzieningenrechter oordeelde dat het bestuur betaald voetbal van de bond correct had gehandeld en het besluit niet teruggedraaid hoefde te worden.

Cambuur en De Graafschap kunnen nog in beroep tegen die uitspraak. Een beslissing daarover is nog niet genomen, daarvoor wordt onder meer het overleg van aanstaande maandag afgewacht.

Bekijk hieronder de reacties na het vonnis van de rechter:

Met name Cambuur voelde zich van begin af aan zwaar benadeeld, niet in de laatste plaats omdat de club afgelopen seizoen verschillende investeringen had gedaan met promotie in het vooruitzicht.

"We hebben een aantal problemen en dat vertaalt zich in een begrotingsgat van ongeveer anderhalf miljoen euro komend jaar", schetste financieel directeur Gerard van den Belt. Volgens De Graafschap-directeur Ostendorp is de situatie bij zijn club minder kritiek.

Hij is blij met Gudde te kunnen praten over de afwikkeling. "In de conference call op 24 april (de dag van het KNVB-besluit, red.) is er al gesproken over compensatie voor de zwaarst getroffen clubs."

"We hebben voor maandag niet echt een agenda opgesteld, maar het is goed met elkaar om de tafel te gaan."

STER reclame