Tom Dumoulin
NOS Wielrennen

Wielrenners blij met nieuwe kalender: 'Ziet er zo toch nog mooi uit'

Ze hebben (voorlopig) weer koersen om naar toe te leven, de wielrenners uit het stilgelegde peloton. De vernieuwde kalender die woensdag werd gepresenteerd, wordt dan ook met blijdschap begroet.

Als de omstandigheden rond het coronavirus het toelaten, zullen de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta a España achter elkaar gereden worden. Ook de vijf zogenaamde 'monumenten' (Milaan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije) zullen nog een plek op de kalender van 2020 krijgen.

De reacties van een paar vooraanstaande renners op een rijtje.

Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), tweede in Tour 2018, drie etappezeges

"Dat eind juni 'm niet ging worden, zag je wel aankomen", zegt de Limburger tegen het ANP over het uitstellen van de Tour de France naar eind augustus. "Nu we dit weten, kunnen we straks een serieus programma gaan opstellen."

"Een hoogtestage, dat is het allerbelangrijkste. Als ik in juli niet in de Alpen heb kunnen trainen, ga ik niet meedoen om de eindzege. Een voorbereidingskoers zou mooi zijn, maar is niet nodig."

  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender
  • NOS
    Swipe voor de nieuwe wielerkalender

"Zonder hoogtestage kan ik nog wel voor de ploeg een goede Tour rijden. Maar het is uitgesloten dat je je drie weken lang meet met de beste klassementsrenners die uit de bergen van bijvoorbeeld Andorra of Colombia komen."

"We zitten qua sport in zo'n fragiele situatie. We zijn afhankelijk van sponsoring. Het doorgaan van de Tour is zo belangrijk. Ik ben blij dat er nu een poging wordt gedaan het wielerjaar nog voor een deel te redden. Maar we weten ook: voorlopig bepaalt corona alles."

Wout Poels (Bahrain McLaren), stond Chris Froome tijdens vier Tourzeges bij

"Als het allemaal doorgaat is het geweldig", stelt Poels in Langs de Lijn En Omstreken. "Dat betekent ook dat we tegen die tijd normaler kunnen leven. Alle koersen zijn wel dicht op elkaar, maar het is sowieso een bijzonder jaar."

"Ik ben wel heel benieuwd hoe het straks met de Tour gaat. De renners komen allemaal uit andere landen. Straks komen er een paar niet naar Frankrijk, omdat ze hun land nog niet uit mogen. Dat wordt wel apart."

"Natuurlijk heb je het liefst iedereen erbij, maar voor het voortbestaan van de wielersport is het zo belangrijk dat de Tour doorgaat. Beter dat je nu een paar renners mist, dan dat er volgend jaar allemaal ploegen zijn omgevallen."

"Ik zit in Monaco en hier mag ik niet buiten trainen. Dus ik zit veel op de rollerbank. Ik maak m'n uren wel, maar het is toch anders. Al denk ik niet dat ik veel heb ingeleverd. Natuurlijk heb ik nog wel een paar weken goede training nodig om top te worden."

Chris Froome (Ineos), viervoudig Tourwinnaar

"Dit is het nieuws waar we allemaal op zaten te wachten", schrijft Froome op Twitter. "Eindelijk is er licht aan het einde van de tunnel. De start van de Tour zou op 29 augustus moeten zijn. Ik hoop dat tegen die tijd alles in orde is."

Egan Bernal (Ineos), winnaar Tour 2019

"Ik heb vierenhalve maand om in vorm te komen voor de belangrijkste wedstrijd ter wereld", rekent de Colombiaan Egan Bernal voor. "Het is nu tijd om goed naar mijn trainingen te kijken, met de motivatie om tegen die tijd in vorm te zijn."

De 23-jarige winnaar van de laatste Tour de France bevindt zich thans in eigen land in quarantaine. "We hebben nog even, maar we gaan aan de slag met de ploeg. We zullen in Frankrijk starten in de wetenschap dat we ons goed hebben voorbereid."

Geraint Thomas (Ineos), winnaar Tour 2018

"Het zou geweldig zijn als de Tour door kan gaan, wanneer dan ook. Veel teams en sponsoren zijn vanwege de Tour in de sport gestapt, omdat de aandacht die je daarin krijgt enorm is."

Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), vijfde in Tour 2019, vier etappezeges

"Dit is geweldig nieuws, want om eerlijk te zijn begon ik de hoop al een beetje te verliezen vanwege het coronavirus", vertelt hij aan televisiezender France 2. "Het is een enorme motivatie. Wat er ook gaat gebeuren, het wordt een feest en ik zal er klaar voor zijn."

Renners blij met nieuwe kalender: 'Zo ziet het er toch nog mooi uit'

Wout Van Aert (Jumbo-Visma), won een rit en de ploegentijdrit in Tour 2019

"Ik ben hier heel tevreden mee. Het geeft duidelijkheid", laat hij op Sporza weten. "Als we deze planning kunnen afwerken, ziet het seizoen er toch nog mooi uit. En voor de sport is het heel belangrijk dat deze koersen nog worden gereden, zeker de Tour."

"Ook is het mooi om te lezen dat de monumenten nog verreden gaan worden, al is het afwachten wanneer. Daar liggen mijn persoonlijke ambities. De Tour is ook een doel, daar kan ik veel voor de ploeg betekenen. Hopelijk valt het niet samen."

Greg Van Avermaet (CCC Team), olympisch kampioen, twee etappezeges in Tour

"Ik ben heel blij dat we eindelijk een kalender voorhanden hebben. Een datum waar we ons aan vast kunnen houden. Dat is goed voor ons, de ploeg en de sponsors. We hebben weer iets om naar uit te kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl