NOS Voetbal

Voetbal in coronatijd: Verbeek en Til naar huis, machine De Jong breekt niet

Hoe gaan voetballers en trainers in het buitenland om met de coronacrisis? Net als vorige week maakte Langs de Lijn zondag een telefonisch rondje. Dit keer langs Gertjan Verbeek (Australië), Guus Til (Rusland) en Nigel de Jong (Qatar).

Verbeek, trainer van Adelaide United, krijgt geen salaris meer en keert zo snel mogelijk terug naar Nederland. Spartak Moskou-speler Til is al teruggekeerd naar huis, met een gehuurd privévliegtuigje. En De Jong, speler van Al-Shahania, mist het voetballen en denkt ondanks zijn 35 jaar nog niet aan stoppen.

Verbeek wil niet zonder inkomen vastzitten in Australië

Gertjan Verbeek ging een jaar geleden aan de slag als trainer van Adelaide United, waarmee hij meteen de beker won. Maar van een feeststemming is momenteel geen sprake meer in huize-Verbeek. De coach krijgt geen salaris en vertrekt komende week naar Nederland.

Gertjan Verbeek in betere tijden tijdens een training van Adelaide United

"We hebben een brief gekregen dat de salarissen voorlopig niet worden uitbetaald, omdat er geen geld meer is. We zijn van de ene op de andere dag van 100 procent naar 0 gegaan. We moeten afwachten tot er eind april weer overleg is geweest. Daar is protest tegen aangetekend, ook door mij. Er is heel veel onzekerheid en er zijn heel veel vragen."

Luister naar het interview met Gertjan Verbeek.

Zijn assistent Gerald Sibon is afgelopen week al teruggekeerd naar Nederland en Verbeek en zijn gezin volgen, als het goed is, deze week. "Ik wilde wel tot eind april blijven, maar als er straks een lockdown komt, kom je het luchtruim niet meer in. Dan zit je hier een paar maanden vast zonder inkomen."

"Die onzekerheid is mijn vrouw te veel geworden. Dus ik ga samen met mijn vrouw en de kleine naar huis toe. Ik heb tegen de club gezegd: op het moment dat jullie meer zekerheid kunnen geven en weten wanneer ik weer mag werken, ben ik binnen 24 uur terug."

Til is Rusland met gehuurd privévliegtuig ontvlucht

Guus Til verruilde afgelopen zomer AZ voor Spartak Moskou. Hij heeft Rusland inmiddels met een gehuurd vliegtuigje verlaten, met onder anderen twee spelers en twee coaches. "We hebben het vliegtuigje met zijn zessen gehuurd en de kosten gedeeld."

Guus Til tijdens een training van Spartak Moskou in februari; inmiddels ligt alles stil

"Eerst was ik nog blij dat ik in Moskou was. Alles was nog open en in Nederland was het volgens de berichten niet echt top. Maar toen kondigde de burgemeester van Moskou een lockdown af. Alles ging dicht en we moesten binnen blijven."

Luister naar het interview met Guus Til.

"Toen besloot ik actie te ondernemen. Ik heb eerst afgelopen vrijdag met de ambassade gebeld. Daar zeiden ze: het beste is om naar Sint-Petersburg te vliegen, dan met de bus naar Helsinki te rijden en daar het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Dat zag ik niet echt zitten, ook omdat onzeker was of de grens wel open zou zijn."

Vervolgens kwam het plan om een vliegtuig te huren, waarna hij via Berlijn in Amsterdam belandde. Daar houdt Til zijn conditie op peil door te trainen met Teun Koopmeiners, zijn voormalige collega bij AZ.

De Jong gooit kinderen af en toe in het zwembad

Nigel de Jong, 35 jaar en 81-voudig international, verdient zijn brood sinds vorig jaar bij Al-Shahania in Qatar. Ook daar is het openbare leven vrijwel stil komen te liggen. Hoe komt De Jong de coronacrisis door?

"Ik doe veel met mijn familie en kinderen, veel spelletjes. Mijn kinderen zijn jonge tieners, dus die beginnen zich langzamerhand ook te vervelen. Af en toe heb ik ze wel even achter het behang moeten plakken. En ik heb een zwembad, dus daar gooi ik ze af en toe in om af te koelen."

Luister naar het interview met Nigel de Jong.

De Jong woont op een compound, dus kan zichzelf fit houden door buiten te rennen. Verder vermaakte hij zich vorige week met de uitzending van Studio Sport waarin de WK-klassieker tussen Nederland en Spanje uit 2014 (5-1), met De Jong als basisspeler, werd herhaald.

"Ik heb met de kinderen gekeken, met een goed en trots gevoel. Niet zozeer als speler, maar meer als fan. Om te genieten van het voetbal. Het zijn fantastische herinneringen."

De kans dat dit corona-seizoen misschien het laatste zou kunnen zijn voor de 35-jarige De Jong, is uitermate klein: hij peinst er niet over om binnenkort te stoppen. "Deze machine kan je niet breken. Ik ga door tot de wielen eraf vallen. Het is het mooiste spelletje van de wereld en dat wil ik niet missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl