Dichte sportscholen, afgelaste trainingen en geen officiële wedstrijden meer. De sportwereld staat sinds een week echt helemaal stil. Veel topsporters proberen op hun eigen manier in vorm te blijven. Maar hoe lang is dat vol te houden?
"Drie weken is gemiddeld wel de maximale tijd om niet je normale trainingen te volgen", vertelt fysiotherapeut Leo Echteld van sportmedisch centrum Fysiomed in Amsterdam. "Als sporter doe je grofweg drie trainingsvormen: conditie-, kracht- en sportspecifieke trainingen."
Tennis op de spelcomputer
Volgens Echteld zijn conditie- en krachttraining op dit moment nog prima te doen voor de meeste sporters. "Natuurlijk, je moet misschien andere trainingsvormen bedenken en schema's omgooien, maar je blijft nog wel in vorm. Je kunt hardlopen en trainen met gewichten, maar het missen van de sportspecifieke trainingen wordt wel funest."
Daarmee doelt Echteld op teamsporten als voetbal, hockey en waterpolo, maar ook individuele sporten als tennis, judo en taekwondo waarvoor je bijvoorbeeld ook een tegenstander nodig hebt. "Je kunt als tennisser wel op de spelcomputer in de huiskamer spelen, maar dat is gewoon niet te vergelijken."
"Naast de sportspecifieke vaardigheden moet je bij teamsporten ook op elkaar zijn ingespeeld en traint een team op bepaalde tactieken. Wanneer dit langer dan drie weken niet kan, zakken de vaardigheden en kwaliteit toch weg en dat luistert bij topsport heel nauw. Natuurlijk is het voor elke sporter anders hoe hij of zij daar lichamelijk op reageert, maar dit is wel de maximale grens."
Het mentale aspect speelt daarnaast ook een rol bij teamsporters, stelt oud-atleet Gerard Nijboer. Hij won in 1980 olympisch zilver op de marathon en twee jaar later de Europese titel. Daarna was hij onder meer bondscoach bij de atletiekbond.
"Ik koos er als marathonloper voor om alleen te trainen. Ik vond dat isolement heerlijk. Maar ik kan me voorstellen dat het voor een teamsporter beroerd is. Je wilt toch je maatjes zien."
Volgens Echteld heb je na die drie weken steeds meer tijd nodig om weer in vorm te komen en die tijd is er niet altijd. "Met het oog op de Olympische Spelen is dat zeker een dilemma. Als je er meer tijd voor moet nemen, komen alle schema's en kalenders in de knel."
Overigens is er volgens Echteld nog wel een voordeel voor bepaalde sporters. "Atleten die geblesseerd of oververmoeid zijn, krijgen nu wel meer rust en tijd om te herstellen. Voor veel voetballers is het een uitkomst dat de competitie stil ligt en het EK niet doorgaat."
Dat beaamt ook Nijboer. "Een periode niet trainen, hoeft helemaal niet erg te zijn. Je kunt herstellen van kwaaltjes en je lichaam tijd geven. Topsporters hebben vaak de neiging om het lichaam te overbelasten, maar soms kom je er na een rustperiode beter uit."
Dat is echt mijn grootste vrees: dat we straks allemaal binnen moet blijven. Dat heeft een enorme impact op je lichaam.
Zoals de situatie nu is, met bijvoorbeeld thuis sporten of hardlopen in het bos, is het volgens Echteld nog wel hanteerbaar. Mocht heel Nederland 'op slot' gaan, dan gaat het heel snel bergafwaarts. "Als je dan geen loopband of fiets in huis hebt, is zo'n periode echt funest voor je conditie."
"De stelregel is: als je als sporter één dag ziek bent en dus niet kunt trainen, heb je twee dagen nodig om dat weer in te halen. Dus reken maar uit als je meerdere dagen niet kunt trainen."
"Dat is echt mijn grootste vrees", aldus Echteld. "Dat we straks allemaal binnen moet blijven. Dat heeft een enorme impact op je lichaam, al is dat op dat moment wel echt noodzakelijk."
Echteld en Nijboer hebben tot slot nog wel een advies, niet alleen voor de topsporters, maar voor heel Nederland. "In vorm blijven is in deze tijden ontzettend belangrijk. Een goede conditie is cruciaal als je je lichaam wilt helpen dit virus te verslaan. Blijf regelmatig bewegen en blijf goed zorgen voor je lichaam."