NOS Nieuws

12 dagen cel voor ict-student die schadelijke software verkocht

Een ict-student uit Utrecht die schadelijke software bouwde en verkocht, hoeft niet de gevangenis in. Er was een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist, maar het vonnis viel met twaalf dagen een stuk lager uit. Die twaalf dagen heeft Marco van A. al in voorarrest uitgezeten.

De man van 21 bouwde drie malware-programma's genaamd Rubella, Cetan en Dryad. Daarmee konden virussen in gewone programma's en documenten worden verstopt, zoals in Excel- en Word-bestanden. Wanneer die documenten als bijlage worden verstuurd en de geadresseerde het bestand opent, kan zijn computer worden besmet.

Excel- en Word-documenten zijn populair voor het verstoppen van virussen, omdat slachtoffers de bestanden niet snel als verdacht aanmerken. Ook de recente aanval op de Universiteit Maastricht begon met een virus dat in een Excel-sheet was verstopt.

Digitale koevoet

Het Openbaar Ministerie eiste een flinke gevangenisstraf tegen de Utrechter. Volgens de officier van justitie bood A. een digitale set inbrekerswerktuigen aan inclusief digitale koevoet. Ook deed hij er een handleiding bij met aanpassingen voor als de inbraak niet direct zou lukken.

Van A. heeft toegegeven dat hij de spullen verkocht op hackersfora. De prijzen die kopers moesten neertellen, varieerden van honderd tot vele honderden euro's per maand. Het leverde de student enkele tienduizenden euro's op.

Het is niet bekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de programma's van de Utrechter en hoe groot de schade daarvan is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl