NOS Nieuws

Weer colleges op Universiteit Maastricht, maar nog niet alle problemen voorbij

Op de Universiteit Maastricht zijn na de grote hackaanval van eind december de colleges hervat. De universiteit werd op kerstavond slachtoffer van een aanval met ransomware, waardoor onder meer de mail en de online-roosters plat lagen.

De afgelopen twee weken is hard gewerkt om alle ict-systemen weer draaiende te krijgen. Inmiddels is een klein deel van de systemen weer in de lucht. Dat betekent dat colleges in ieder geval kunnen doorgaan.

Onderwijs eerst

De universiteit is nog druk bezig met het herstel. "De prioriteit ligt nu op de systemen die betrekking hebben op het onderwijs", zegt woordvoerder Fons Elbersen in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem heeft de instelling extra maatregelen genomen om de boel veiliger te maken.

Bovendien wordt alle studenten met klem gevraagd hun wachtwoord te wijzigen. Mocht iemand daar hulp bij nodig hebben, dan is er de infodesk. Ook voor roostervragen kunnen studenten daar voorlopig terecht, omdat roosters online nog niet toegankelijk zijn.

Elbersen benadrukt dat er nog hard wordt gewerkt om ook het andere deel van de systemen weer aan de praat te krijgen. "Dan gaat het bijvoorbeeld om de programma's waarmee onze onderzoekers werken."

De meeste studenten hebben ondertussen hun wachtwoord veranderd, blijkt uit een rondgang van verslaggever Matthijs Holtrop. Voor hen bleven de problemen veelal beperkt tot het niet kunnen inzien van collegetijden en terugkijken van colleges. "Het was vooral lastig voor iedereen die wilde doorstuderen in de vakantie", meent een student.

De universiteit heeft al laten weten dat er extra gelegenheden komen voor herkansingen. Die zijn gepland in de komende weken.

Een andere student moest opdrachten inleveren, maar kreeg dat naar eigen zeggen niet voor elkaar omdat de mail het niet deed. "Ik hoop dat ze daar wel rekening mee houden", vertelt zij aan Holtrop.

Losgeld?

Volgens het universiteitsblad De Observant is er losgeld betaald aan de hackers. Hoe veel precies, wil de onderwijsinstelling niet zeggen. "We focussen ons nu op het opstarten van het onderwijs," zegt Elbersen. "Alle andere vragen gaan we de komende tijd mee aan de slag."

De meeste studenten zijn tevreden over hoe de universiteit is omgegaan met de hack-aanval. "Er werd duidelijk gecommuniceerd, we kregen telkens updates over wat wel en niet kon." Ze vertrouwen erop dat het weer goed komt. "Maar ik blijf mijn documenten dubbel opslaan", geeft een student toe. "Ik vertrouw mezelf en mijn computer ook niet helemaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl