Wat doen de eredivisieclubs eigenlijk in tijden van het coronavirus?
Geen Feyenoord-Ajax. Geen Sparta-Feyenoord. Geen AZ-FC Groningen of PSV-FC Emmen. Geen FC Utrecht-Vitesse. Geen PEC Zwolle -VVV. Geen ADO Den Haag-Fortuna Sittard.
Minimaal tot woensdag 1 april is het volledige Nederlandse voetbal in quarantaine vanwege het coronavirus. Bijna drie weken wordt er geen officiële wedstrijd gespeeld, van het laagste amateurniveau tot en met het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman. En misschien duurt het nog wel langer.
In de tussentijd wordt er gewoon getraind, zij het achter gesloten deuren. Want in topsport geldt: stilstand is achteruitgang. Maar wat hebben de clubs gedaan om de risico's te beperken?
Tot op heden zijn er geen gevallen van coronabesmetting gemeld binnen het Nederlandse profvoetbal. In vrijwel alle grote competities is het virus al wel binnen de voetbalselecties opgedoken.
In Italië zijn al negen spelers besmet: vijf bij Sampdoria, drie bij Fiorentina en een bij Juventus. In de Bundesliga testte Luca Kilian van SC Paderborn vrijdag positief. En in de Premier League zijn Chelsea-speler Callum Hudson-Odoi en Arsenal-trainer Mikel Arteta de bekendste gevallen. De betreffende selecties zitten stuk voor stuk in quarantaine.
Dat had ook zomaar voor Ajax kunnen gelden. De Deense oud-voetballer Thomas Kahlenberg bleek immers het virus te hebben opgelopen op een verjaardagsfeest van zijn voormalige ploegmaat Christian Poulsen in Amsterdam. Poulsen, assistent van trainer Erik ten Hag, ging in thuisisolatie. Eind deze week keerde hij terug op het trainingsveld.
Activiteiten beperken
"We gaan onze activiteiten beperken", legde Ajax-directeur Edwin van der Sar deze week uit. "Zowel op kantoor als op het veld. De club bestaat binnenkort 120 jaar, daar stond een activiteit voor. Dat wordt afgezegd. Maar we kijken ook naar zakelijke afspraken, toernooien en reizend personeel. Hoe we dat op een nette manier gaan oplossen voor iedereen."
De meeste clubs in het betaald voetbal doen er alles aan om te voorkomen dat het coronavirus meer mensen gaat besmetten. PSV en Feyenoord trainen in maart zonder fans, zoals de meeste profclubs.
Trainer Arne Slot heeft de selectie van AZ drie dagen vrij gegeven, nu de volgende wedstrijd zeker drie weken op zich laat wachten. Het trainingscentrum van de club uit Alkmaar is het hele weekeinde gesloten voor de selectie en jeugdteams.
Bij AZ hebben ze er alle begrip voor dat de eredivisie en eerste divisie deze maand stilliggen. Maar leuk is anders, want de club stak de laatste weken in uitstekende vorm. Net als Feyenoord, de best presterende club van de laatste maanden. In Rotterdam hadden ze maar al te graag volgende week zondag al tegen Ajax gespeeld.
Bij Feyenoord stond de selectie vrijdag nog op het trainingsveld voor een besloten training, maar vandaag en morgen heeft iedereen vrijaf. Vanaf maandag wordt opnieuw bekeken hoe het programma voor de selectie van hoofdcoach Dick Advocaat eruit komt te zien.
Ook bij PSV gaan zaken anders dan normaal, vertelt directeur Toon Gerbrands. "We proberen mensen voor zover mogelijk thuis te laten werken. Er zijn oefenduels van de jeugdteams afgelast en het eerste elftal gaat achter gesloten deuren trainen om de risico's te beperken."
PSV traint wel door en de selectie kwam vrijdag bijna voltallig bij elkaar. Kantoorpersoneel en medewerkers in het Philips Stadion hebben het dringende advies meegekregen om zoveel mogelijk thuis te werken. Vergaderingen vinden zoveel mogelijk online plaats, interviews telefonisch.
Trainer Ernest Faber heeft zijn spelers vandaag en morgen vrij gegeven. Hij wil ze maandag pas weer op De Herdgang zien.
Kans op herstel
Drie weken geen competitievoetbal biedt ook voordelen. Bij Ajax staat Zakaria Labyad voor een rentree en kan Hakim Ziyech zijn overbelaste spieren rust geven. Joël Veltman en mogelijk ook David Neres hoeven wellicht ook minder duels te missen.
Bij AZ hebben Ron Vlaar en Stijn Wuytens langer tijd om terug te komen. En bij PSV had Mohamed Ihattaren vandaag misschien nog de thuiswedstrijd van PSV tegen FC Emmen moeten overslaan.
Hij kan nu ook in alle rust herstellen van een spierblessure, die hem vorige week de uitwedstrijd tegen FC Groningen kostte.
Voor de technische staf van de verschillende profclubs is het sinds de afkondiging van het pakket aan maatregelen door premier Mark Rutte vooral een kwestie van puzzelen geworden. Trainingsblokken, de balans tussen arbeid en rust, wedstrijdritme. Nu er minimaal drie weken niet gevoetbald wordt, moet alles opnieuw bekeken worden.
Voor FC Groningen-trainer Danny Buijs is het vooral een kwestie van plannen. "Dit leer je niet op de trainerscursus."
Ook in het rechterrijtje van de eredivisie wordt gewaakt voor verslapping. In Enschede bijvoorbeeld, waar de crisissfeer nog sluimert.
"Ik heb contact gehad met collega's uit competities die al stillagen. Daar was een soort van vakantiegevoel ontstaan", aldus Ted van Leeuwen, de kleurrijke technisch directeur van FC Twente op het clubkanaal. "Dat moeten we hier indammen. Ze krijgen een paar dagen vrij en dan moeten we de draad toch weer oppakken."