NOS NieuwsAangepast

Snelheidsborden zijn de komende dagen betrouwbaarder dan je navigatie-app

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Wie de komende dagen op de Nederlandse snelweg rijdt, moet nóg beter letten op de snelheidsborden langs de weg en minder vertrouwen op de navigatie-app. De apps gaan namelijk verschillend om met de aanpassing van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Rijkswaterstaat begint morgenavond met het aanpassen van de snelheidsborden naar 100 kilometer per uur overdag, maar heeft daar een aantal dagen voor nodig. Aanstaande maandag om 5.00 uur, dus voor de ochtendspits, moet alles zijn aangepast. Minister Grapperhaus zei vorige week in de Tweede Kamer dat de nieuwe maximumsnelheid geldt zodra het nieuwe bord er staat.

Duizenden datapunten aanpassen

De update voor de app van TomTom komt op maandag. "We krijgen een seintje van Rijkswaterstaat als alle borden zijn verwisseld en dan zetten wij alle wijzigingen in één keer door", zegt Addy van Schie, senior productmanager bij het bedrijf. Dit betekent dat mensen in de dagen ervoor in de app nog 120 of 130 kunnen zien staan, terwijl de snelheid op de weg al is aangepast.

De Nederlandse navigatiemaker heeft "duizenden" datapunten aangepast om de verandering door te voeren. Dat klinkt als veel, maar Van Schie heeft een kanttekening: TomTom past maandelijks wereldwijd 2 miljard datapunten aan.

De navigatie-app van TomTom

Flitsmeister pakt het anders aan en voert alle aanpassingen in de nacht van donderdag op vrijdag door. "We hebben geen zicht op welke locaties wanneer worden aangepast", zegt woordvoerder Jorn de Vries. "In beide gevallen ga je verkeerd informeren", zegt hij. "Wij vinden het beter voor de gebruiker dat die niet te hard rijdt, maar liever iets langzamer. Daarnaast is het veiliger."

Google Maps, dat sinds half februari snelheidslimieten toont in de app, kiest voor een geleidelijke uitrol, zegt woordvoerder Rachid Finge. Die begint morgen en is maandag klaar. Ook bij die app kan het dus zo zijn dat de snelheid die Google Maps laat zien niet overeenkomt met wat de borden langs de weg zeggen.

Een woordvoerder van Waze laat weten dat het bedrijf op dit moment de wijziging niet kan doorvoeren, omdat de snelheid overdag anders is dan 's avonds en de dienst nog niet kan omgaan met dat verschil. In de app blijven de huidige snelheden staan. Google Maps en Flitsmeister passen de snelheid wel automatisch aan. Software in de oudere systemen van TomTom kan niet omgaan met de automatische snelheidsaanpassing, die zal altijd 100 aangeven.

Langs de autodealer

Naast een app heeft TomTom ook nog fysieke kastjes en ingebouwde systemen in auto's. Voor de kastjes is sinds 25 februari een update beschikbaar. Voor de systemen in auto's is het verhaal ingewikkelder. Voor oudere systemen is TomTom zelf verantwoordelijk, maar veel auto's met ingebouwde navigatie geldt dat de bestuurder naar de dealer zal moeten.

Branchevereniging Bovag schat in dat er een paar miljoen auto's rondrijden met software waarvan de software geüpdatet kan worden. Naast TomTom gaat het bijvoorbeeld om kaartenmaker Here. Onder meer Audi en BMW zijn eigenaar van dit bedrijf.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat op 80 procent van de snelwegen een verandering wordt doorgevoerd. In totaal gaat het om 1981 kilometer asfalt. In totaal worden de komende dagen zo'n 4000 verkeersborden vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl