Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
NOS Voetbal

Koeman haalt Ihattaren, Wijndal en Koopmeiners bij voorlopige Oranje-selectie

Bondscoach Ronald Koeman heeft Mohamed Ihattaren opgenomen in de voorlopige Oranje-selectie voor de oefenduels met de Verenigde Staten en Spanje, van eind maart.

De PSV'er is een van de drie nieuwelingen in de 30-koppige voorlopige lijst van Koeman. Ihattaren liet in november weten voor het Nederlands elftal te willen uitkomen, de 18-jarige PSV'er had ook voor Marokko kunnen kiezen.

Ook het AZ-duo Owen Wijndal en Teun Koopmeiners zit voor het eerst bij de voorselectie. Linksback Wijndal en middenvelder Koopmeiners maken al het hele seizoen indruk in Alkmaar.

"Enorm mooi, een enorm mooie waardering voor hoe ik nu bezig ben. Ik ben hier heel blij mee", reageerde Koopmeiners op het bericht uit Zeist.

Debutant Koopmeiners: 'Boadu en Stengs kwamen al mentor bij me spelen...'

De AZ-aanvoerder voegt zich samen met Wijndal bij drie ploeggenoten die al vaker bij de selectie zaten: Myron Boadu, Calvin Stengs en Marco Bizot.

Boadu en Stengs debuteerden in november zelfs al, tegen Estland. Eerstgenoemde maakte toen direct een goal, Stengs was goed voor twee assists. "Zij hebben allebei een prachtig debuut gehad, wie weet mag ik ze achterna", aldus Koopmeiners.

Mentoren Boadu en Stengs

"Myron en Calvin kwamen al zogenaamde mentor bij me spelen, vanochtend. Dat was wel grappig. Ik denk dat zij het ook nog heel leuk en mooi vinden om erbij te zitten."

AZ is met vijf spelers hofleverancier van Koemans voorlopige keurkorps. Ongetwijfeld tot vreugde van AZ-trainer Arne Slot, die zondag in Studio Voetbal al pleitte voor zijn spelers.

Slot ziet meerdere AZ'ers naar EK gaan: 'Ook Koopmeiners en Wijndal in beeld'

Leroy Fer en Tim Krul mogen hopen op hun eerste selectie in jaren. De Feyenoord-middenvelder maakte eind 2014 zijn laatste minuten in Oranje, Krul zat een jaar later voor het laatst bij de definitieve selectie.

"Het blijft een buzz om een uitnodiging voor Oranje te krijgen, want spelen voor je land is het mooiste dat je kan bereiken in het voetbal", reageerde Krul tegenover de NOS.

Krul is sinds de zomer van 2018 vaste keus bij het Engelse Norwich City, waarmee hij naar de Premier League promoveerde. Recent vervulde hij nog een heldenrol in het FA Cup-treffen met Tottenham Hotspur, door in de penaltyserie twee strafschoppen te keren.

  • Getty Images/NOS
    Mohamed Ihattaren debuteert bij de voorselectie
  • Getty Images/NOS
    De volledige voorselectie

En hoewel Norwich momenteel laatste staat, liet Krul ook in de Premier League een goede indruk achter. "Het is nog een voorselectie, maar we zijn op de goede weg."

Coronavirus

Opmerkelijk is verder dat de internationals die uitkomen in de Serie A 'gewoon' op de lijst staan. Matthijs de Ligt (Juventus), Stefan de Vrij (Internazionale), Justin Kluivert (AS Roma), Marten de Roon en Hans Hateboer (beiden Atalanta Bergamo) komen voorlopig niet in actie met hun clubs vanwege het coronavirus dat in Italië heerst.

Tim Krul vervulde recent een heldenrol in de penaltyserie tegen Tottenham Hotspur

Na de duels tegen de Verenigde Staten en Spanje oefent Oranje nog tegen Griekenland en Wales. Koeman moet uiterlijk 2 juni zijn definitieve EK-selectie bekendmaken.

Op 18 mei ontvangt hij de spelers in Zeist, op 25 mei begint een trainingskamp in De Lutte en dat krijgt op 1 juni een vervolg in Oostenrijk.

Vanaf 9 juni begint officieel de voorbereiding op het EK, de uitvalsbasis van Oranje is dan de KNVB Campus in Zeist. Het toernooi begint voor Nederland op 14 juni met de wedstrijd tegen Oekraïne.

Vooralsnog zijn er geen coronamaatregelen genomen.

Oefenprogramma Oranje richting EK

Wedstrijd Locatie
Donderdag 26 maart, 20.45 uur: Nederland - Verenigde Staten Eindhoven
Zondag 29 maart, 19.00 uur: Nederland - Spanje Amsterdam
Donderdag 28 mei, 19.30 uur: Nederland - Griekenland Enschede
Zaterdag 6 juni, 19.30 uur: Nederland - Wales Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl