NOS
NOS Voetbal

Trainer Slot ziet meer uitblinkers bij AZ dan enkel Stengs en Boadu

Arne Slot zit met een grote glimlach aan tafel bij Studio Voetbal. Met AZ staat de trainer na de 4-0 zege op ADO Den Haag nog steeds in punten gelijk met koploper Ajax.

Het goede spel van AZ leidt onherroepelijk tot belangstelling voor spelers van AZ, maar dat wil niet zeggen dat de Alkmaarse club de sterren zomaar zal laten vertrekken. "Ik hoop dat er niemand weggaat", zegt Slot. "Het halen van de Champions League zou van toegevoegde waarde zijn om spelers te kunnen behouden."

Ook voor Slot zelf kan er belangstelling komen. Van PSV bijvoorbeeld. Daarvan is nu geen sprake, bezweert Slot. "We richten ons op dit seizoen. Ik zou het slechte voorbeeld geven aan de spelers als ik daarmee bezig zou zijn." De trainer sluit een vertrek in de zomer uit. "Ik heb een contract voor nog een jaar."

'Was niet makkelijk voor Clasie'

Zodra er gesproken wordt over AZ gaat het bijna uitsluitend over Calvin Stengs en Myron Boadu, maar volgens Slot mag ook de invloed van Jordy Clasie op de recente prestaties niet onderschat worden. "Jordy kwam later bij ons", zegt de trainer. "Als hij er vanaf het begin bij was geweest, had hij ook een reële kans gemaakt om vanaf het begin te spelen. Hij moest eerst fit worden. En hij is nu veel fitter dan toen hij kwam."

Slot: 'Was niet makkelijk voor Clasie'

"Hij is een goede speler en een fijn mens om te werken", aldus Slot. "Hij heeft structureel een dag na de wedstrijd moeten trainen met de wisselspelers, vaak jonge jongens. Dat is niet makkelijk voor iemand die derde op het WK is geworden. Maar hoe hij met die gasten omgaat, is bijzonder. Hij is altijd positief."

Is Ejuke iets voor AZ?

Chidera Ejuke was afgelopen zaterdag de uitblinker van sc Heerenveen tegen Ajax. Volgens Pierre van Hooijdonk zou de Nigeriaan een versterking zijn voor de selectie van elke Nederlandse topclub. "Als dit je wisselspeler is...", zegt Van Hooijdonk. "Hij was een plaag voor Ajax."

Is 'Ajax-plaag' Ejuke iets voor AZ?

"Als hij met jou samen zou spelen, zou je helemaal gek worden", werpt Theo Janssen tegen. "Ejuke gaat nog beter worden, maar hij speelt nu negen van de tien keer voor zichzelf."

Zou de Nigeriaanse aanvaller iets voor AZ zijn? Slot reageert niet direct enthousiast. "Als ik om een buitenspeler zou vragen, zou ik er een vragen met diepgang zonder bal en het goede been aan de goede kant. Dat zou iets toevoegen aan ons spel. Verder vind ik het wel een prima speler."

Welke AZ'ers gaan naar EK?

Met het EK voor de boeg dringt zich ook de vraag op welke AZ-spelers komende zomer bij Oranje zullen mogen aansluiten? Calvin Stengs en Myron Boadu zijn volgens Slot goed genoeg voor een plek in de selectie. "Ze zijn bezig met een goed seizoen en tonen in topwedstrijden aan dat ze goed zijn. Dat kan ik vinden, maar uiteindelijk zal Ronald Koeman er iets van moeten vinden."

Slot ziet meerdere AZ'ers naar EK gaan: 'Ook Koopmeiners en Wijndal in beeld'

Calvin Stengs staat dit seizoen vooral als rechtsbuiten opgesteld, maar speelde ook als nummer tien, de positie in het centrum die veelal is weggelegd voor de spelbepaler van een elftal. Wat vindt Slot eigenlijk de beste positie voor Stengs? "Waar hij zo veel mogelijk aan de bal komt. Voor de positie van nummer tien heeft hij ook het loopvermogen en de vaardigheid in de kleine ruimte. Voor beide posities heeft hij kwaliteiten, net als Hakim Ziyech. Die kan ook op beide posities uit de voeten."

Slot ziet overigens niet alleen Stengs en Boadu als kandidaten voor de EK-selectie van Oranje. AZ heeft wel meer ijzers in het vuur. "Marco Bizot (keeper, red.) is met een fantastisch seizoen bezig en is al meerdere keren opgeroepen en zoals ik ernaar kijk, zijn ook Teun Koopmeiners en misschien Owen Wijndal in beeld."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken Eindsignaal van Frank Heinen (over de Braziliaan Anselmo), Korte Corner van Marcel van Roosmalen (over het coronavirus) en het Eredivisieweekend in vogelvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl