Zwaarbewapende agenten voor de Bunker
NOS NieuwsAangepast

Advocaat: 'Taghi werd onherkenbaar door ernstige mishandeling Dubai'

Ridouan Taghi is bij zijn arrestatie in Dubai ernstig mishandeld. Dat heeft zijn advocaat in de rechtszaal gezegd. "Hij was onherkenbaar geworden door verwondingen en zwellingen en kon nauwelijks nog lopen", zei advocaat Inez Weski.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat Taghi gewond was toen hij naar Nederland werd gebracht. Volgens het OM is hij daarom de hele vlucht gemonitord door een arts.

De rechter-commissaris in Nederland constateerde na aankomst ook dat hij letsel had. Taghi zei toen dat het al beter met hem ging: "Eerder zaten mijn ogen helemaal dicht. Ik denk dat mijn neus is gebroken. De aanhouding ging niet bepaald zachtzinnig."

'Sensatiegehalte'

Op nadrukkelijk verzoek van Taghi's advocaat meldde het OM tot nu toe niets over zijn verwondingen. Nu komt Weski er onverwacht toch zelf mee, zei de officier van justitie. "Een verhaal met een hoog sensatiegehalte, maar juridisch volstrekt niet relevant. Het heeft niets te maken met de beslissing van Dubai om hem over te dragen."

Taghi, tot voor kort Nederlands meestgezochte verdachte, is vandaag zelf niet bij zijn berechting in de zwaarbewaakte 'Bunker'-rechtbank in Amsterdam-Osdorp. In de omgeving stonden voorafgaand aan de zitting veel zwaar bewapende agenten.

De zitting werd even stilgelegd, omdat advocaat Weski een aantal namen wilde noemen van betrokken opsporingsambtenaren. De rechtbank stak daar uit veiligheidsoverwegingen een stokje voor.

Kluizenaar

De verdachte werd in december opgepakt in Dubai, waar hij volgens Weski "als een soort kluizenaar" woonde. Vervolgens zou hij daar 72 uur wakker zijn gehouden "onder vriesomstandigheden". Dat zou zijn gebeurd omdat Nederland informatie had verstrekt over een vermeende connectie met Iran.

De Telegraaf meldde in het najaar op basis van bronnen bij het onderzoek dat Iran Taghi "de hand boven het hoofd" hield. Volgens Weski heeft hij nooit in Iran gezeten.

Feeststemming

Drie dagen na zijn arrestatie werd Taghi door Nederland opgehaald met een privévliegtuig, nog voor er een officieel uitleveringsverzoek was gedaan. Volgens Weski was dit tegen de regels. Ook zei ze dat er volgens haar cliënt een "feeststemming" heerste aan boord.

Van een verkapte uitlevering was geen sprake, herhaalde het Openbaar Ministerie vandaag nog eens. "Dubai heeft zelfstandig besloten Taghi aan Nederland over te dragen. Wij hebben niet aangestuurd op die route."

Nieuwsuur bezocht enkele weken na de arrestatie het huis van Taghi in Dubai:

Na de arrestatie heeft Dubai volgens het OM zes 'apparaten' aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst gegeven, die door Taghi zouden zijn gebruikt. Het OM onderzoekt nu of daar nieuw bewijsmateriaal op te vinden is. Ridouan Taghi is tot nu toe twee keer in Nederland verhoord, maar beroept zich op zijn zwijgrecht.

In totaal staan in het zogeheten Marengo-proces zeventien verdachten terecht voor betrokkenheid bij vijf liquidaties. Daarnaast zou de groep plannen hebben gehad en pogingen hebben gedaan om nog eens vijf andere slachtoffers om het leven te brengen.

De zestien medeverdachten van Taghi stonden vorige week terecht. Om veiligheidsredenen wordt Taghi apart berecht. De zittingen zijn nu nog inleidend: de stand van het onderzoek wordt besproken maar de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Een andere hoofdverdachte, Saïd R., werd in februari opgepakt in Colombia. Hij zit daar nog vast, in afwachting van uitlevering aan Nederland.

Wie is wie in het netwerk rond Ridouan Taghi? Bekijk onderstaand overzicht:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl