NOS Nieuws

Zo wordt getest of iemand corona heeft

Er moet meer worden getest op het coronavirus, vindt het RIVM. Eerder kon alleen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en bij het RIVM in Bilthoven worden vastgesteld of iemand het virus onder de leden had. Begin deze week kwamen er twaalf extra laboratoria bij, verspreid over heel Nederland. Daardoor kunnen er nu zo'n 2000 mensen per dag worden getest. Uiteindelijk wil het RIVM dat elk ziekenhuis in Nederland zulke tests gaat uitvoeren.

Dat dit hard nodig is, merken ze in het medisch laboratorium in Roosendaal, één van de nieuwe locaties die sinds deze week tests uitvoert voor ziekenhuizen in de wijde omtrek. "Gisteren kwamen er ongeveer 300 à 400 monsters binnen", zegt directeur Bram Diederen. "We hebben tot tien uur 's avonds moeten doorwerken om alles getest te krijgen." Dat is nog niet het maximale, zegt hij. "Als we echt lekker ons best doen, kunnen we opschalen naar 800 per dag."

Deze specialist in de moleculaire microbiologie legt uit hoe zo'n test werkt. Het begint met wat slijm uit je keel:

In dit laboratorium wordt er getest op het coronavirus

Een hoge capaciteit is van belang: als er bij iemand corona wordt aangetroffen, moet de test in een ander laboratorium worden herhaald, om een vals alarm uit te sluiten. Pas als het virus ook daar wordt aangetroffen, staat volgens het RIVM vast dat de patiënt corona heeft.

Het is verstandig om álle patiënten met luchtwegklachten te testen op corona, zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans tegen Nieuwsuur. Niet alleen patiënten die in risicogebieden zijn geweest, zoals tot nu toe beleid was. Door die terughoudendheid bij het testen bleken de afgelopen dagen mensen met corona niet te zijn opgemerkt, terwijl ze tussen andere patiënten in ziekenhuizen in onder andere Gorinchem en Rotterdam lagen. Ziekenhuizen moesten daardoor (deels) worden gesloten. Kluytmans: "Als je iemand mist die er een week ligt, zijn de gevolgen heel groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl