Laatste ebolapatiënt Congo ontslagen uit ziekenhuis, einde epidemie in zicht
Het einde van de ebola-uitbraak in Congo is in zicht. Vandaag werd de laatste patiënt die behandeld werd voor ebola ontslagen uit een ziekenhuis in de oostelijke stad Beni. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een overwinning.
Officieel is de uitbraak nog niet voorbij. Er is veertien dagen geen nieuwe besmetting geconstateerd in Congo. De uitbraak is voorbij als er 42 dagen niemand besmet is geraakt. Dat is twee keer de incubatietijd van 21 dagen.
Geweld
Een woordvoerder van de WHO houdt nog een slag om de arm. Door het geweld in Oost-Congo is het moeilijk om daar besmettingen vast te stellen. "Eén geval kan de epidemie weer laten ontvlammen."
Het ontslag van de laatste patiënt werd in ieder geval al gevierd door het medisch personeel van het ziekenhuis in Beni.
De uitbraak in Congo, die in augustus 2018 begon, heeft 2264 slachtoffers geëist, waarmee het de op een na zwaarste ebola-epidemie ooit was. 1168 besmette mensen overleefden de ziekte. Bij de zwaarste epidemie, die heerste van 2013 tot 2016 in West-Afrika, stierven meer dan 11.000 mensen aan ebola.
Vorige zomer riep de WHO een internationale gezondheidscrisis uit. Veel Congolezen geloofden niet dat er een echte epidemie was. "Er is geen ebola, dat weet iedereen. En dat weet u ook, als u eerlijk bent", zei een man tegen de NOS.
Correspondent Bram Vermeulen maakte toen deze reportage:
Semida Masika, de patiënt die vandaag werd ontslagen uit het ziekenhuis, is blij dat ze naar huis gaat, zei ze tegen persbureau Reuters. "Omdat ik de laatste overlevende ben, zeg ik: dank u en God zij geprezen."