NOS Nieuws

'Het coronavirus: feiten en fabels' samengevat in video's

Het coronavirus duikt in steeds meer landen op, vandaag ook voor het eerst in Nederland. Zijn we daar goed op voorbereid? Wat zijn dan de gevolgen voor de samenleving? En hoe gevaarlijk is het virus eigenlijk? Vanavond werden deze en andere vragen beantwoord in de speciale NOS-uitzending Het coronavirus: feiten en fabels.

Het belangrijkste nieuws kwam aan het eind van het programma, toen minister Bruins voor Medische Zorg een briefje toegestopt kreeg van zijn medewerker. Daarop stond dat er in Nederland voor het eerst iemand is besmet met het coronavirus, een man van rond de 50 die onlangs in de Noord-Italiaanse regio Lombardije was geweest. Bruins las het briefje voor:

Het briefje van Bruins: Nederlander besmet met het coronavirus

Wat gaat er nu gebeuren? Viroloog Ann Vossen vertelt dat de GGD als het goed is al is begonnen met de "speurtocht" naar hoe de besmette man het virus kan hebben opgelopen. "Dat is net detectivewerk."

Minister Bruins zegt het te begrijpen als mensen van het besmettingsbericht schrikken. Ook hij benadrukt dat direct een contactonderzoek is gestart:

Eerste besmetting in Nederland, wat nu?

Viroloog Ann Vossen en Jaap van Dissel van het RIVM vertellen dat mensen van boven de 35-40 jaar meer risico lopen om met het coronavirus te worden besmet dan jongeren:

'Jeugd wordt relatief ontzien bij corona-infectie'

Nu het coronavirus ook in Nederland is opgedoken, helpt het dan om een mondkapje te dragen, of juist niet? Daar ontstond de afgelopen dagen namelijk een run op. Het Rode Kruis geeft antwoord, en vertelt ook wat je verder kunt doen om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus:

Mondkapjes: moeten we die nu wel of juist niet dragen?

Mondkapjes zetten dus niet veel zoden aan de dijk. Waarom dragen hulpverleners dragen ze wel, vragen veel kijkers zich af. Viroloog Ann Vossen geeft antwoord:

Waarom dragen hulpverleners wel mondkapjes?

Als je met het coronavirus bent besmet, hoe word je dan behandeld? En hoe dodelijk is het virus eigenlijk? Viroloog Ann Vossen vertelt dat ouderen meer risico lopen dan gezonde jongeren, maar dat wil niet zeggen dat iedere oudere die het coronavirus oploopt "ten dode opgeschreven is":

Kans op overlijden door coronavirus blijft klein, ook voor ouderen

Landen doen van alles om hun inwoners te beschermen tegen het virus: ze sluiten scholen en openbare gebouwen, blokkeren grensovergangen en houden mensen in quarantaine. Maar de maatregelen verschillen nogal per land. Wie doet wat? Bekijk de video:

Welke maatregelen nemen landen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

In ons land zijn zulke drastische maatregelen tot nu toe uitgebleven. Hoe bereidt Nederland zich eigenlijk voor op een corona-uitbraak hier? Minister Bruins voor Medische Zorg vertelt erover (vóórdat hij wist dat er inmiddels een Nederlander besmet is):

Hoe bereidt Nederland zich voor op een uitbraak?

Onze Midden-Oostencorrespondent Daisy Mohr ondervond aan den lijve hoe het kan zijn als je uit een 'coronagebied' terugkeert. Ze was onlangs even in Iran, waar het aantal besmettingen flink oploopt (al meer dan 240). Terug in haar woonplaats in Libanon wilde eigenlijk niemand haar meer zien, vertelt ze:

Midden-Oosten-correspondent Daisy Mohr: 'Eigenlijk wil niemand mij zien'

De uitzending van vanavond heette Het coronavirus: feiten en fabels. We hebben veel feiten gezien, maar wat is een goed voorbeeld van een 'coronafabel'? Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert, vertelt wat het grootste misverstand is dat hij tot nu toe is tegengekomen. Tipje van de sluier: het is al eerder voorbijgekomen...

Wat is de grootste 'coronafabel'?

Tot slot nog een belangrijke tip: was je handen! Liefst 20 seconden lang, raadt het Rode Kruis aan. Maar hoe doe je dat nu écht goed? NOS op 3 geeft een spoedcursus:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl