NOS Nieuws

Thuiswerken en niet reizen: bedrijven nemen maatregelen tegen coronavirus

  • Pien van Engen

    redacteur Economie

  • Pien van Engen

    redacteur Economie

Grote internationale bedrijven in Nederland treffen maatregelen om te voorkomen dat hun werknemers besmet raken met het coronavirus. Zakenreizen worden uitgesteld en werknemers die terugkeren uit risicogebieden moeten uit voorzorg thuiswerken.

"We willen geen enkel risico nemen", zegt een woordvoerder van energieleverancier Vattenfall. "Alle werknemers die terugkomen uit bijvoorbeeld Italië, Singapore, China en Taiwan moeten verplicht twee weken thuiswerken." Zakenreizen naar die landen zijn tot nader orde uitgesteld. "Ook willen we niet dat onze werknemers daar een tussenlanding maken."

Levensmiddelenproducent Unilever heeft ook dergelijke maatregelen getroffen. Eerder raakte een Noord-Italiaanse werknemer van het bedrijf besmet met het coronavirus. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, moeten werknemers die terugkomen van een zakenreis of privévakantie in onder meer China en bepaalde regio's in Italië verplicht twee weken thuisblijven.

Ook onder meer ING, ABN Amro, ASML en Bol.com hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Zo heeft ING een speciaal team aangesteld dat alle ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten houdt. Ook mogen medewerkers van de bank tijdelijk niet reizen naar gebieden waar een uitbraak van het coronavirus is. Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn, past het team - wat in Amsterdam gevestigd is - het internationale beleid van de bank aan.

Tientallen werknemers

Bedrijven moeten ook rekening houden met werknemers die op vakantie zijn geweest of nog gaan. "Daar hebben wij natuurlijk niks over te zeggen, maar we geven ons personeel wel het advies om niet naar besmette gebieden te gaan", zegt een woordvoerder van ING. "Het heeft tot nog toe geen problemen opgeleverd. Mensen willen zelf immers liever ook niet besmet raken met het virus."

Hoeveel mensen in totaal in Nederland thuiswerken vanwege besmettingsgevaar is niet bekend. Vooralsnog lijkt het om tientallen mensen te gaan. Bij accountantskantoor PwC werken op dit moment negentien mensen thuis. Eerder bleven al vijftien andere werknemers weg van het kantoor vanwege corona. Ook een aantal medewerkers van Unilever, die bijvoorbeeld terug zijn gekomen van een vakantie in Noord-Italië, blijven de komende twee weken thuis. Het is niet duidelijk om hoeveel het precies gaat. Bij Vattenfall gaat het om vijf mensen.

De bedrijven nemen dus liever het zekere voor het onzekere. "Het is gewoon uitkijken met mensen die terugkeren uit risicogebieden", zegt een woordvoerder van ASML. "Als een werknemer terugkomt uit bijvoorbeeld China vragen we die om contact op te nemen met zijn of haar manager en om eventueel thuis te werken."

Nog niet problematisch

De maatregel levert tot nog toe geen problemen op voor de bedrijfsvoering van gesproken bedrijven. "Bij ons werken mensen wel vaker thuis", vertelt een woordvoerder van PwC. Dat geldt ook voor onder meer werknemers van Unilever en Vattenfall. "Het wordt pas problematisch als werknemers van een van onze energiecentrales niet kunnen komen werken. Maar dat is nog helemaal niet aan de orde", zegt een woordvoerder van de energieleverancier.

Vorige week al liep het aantal boekingen terug met 3 procent. Nu is dat opgelopen tot 10 procent.

woordvoerder boekingskantoor VCK Travel

Vanwege de maatregelen worden er ook minder zakelijke reizen geboekt. Dat merken boekingskantoren die bedrijven bijstaan bij het boeken van vluchten en hotels voor een zakenreis. "Je merkt dat bedrijven heel terughoudend zijn", zegt een werknemer van VCK Travel. "Vorige week liep het aantal boekingen terug met zo'n 3 procent. Inmiddels is dat opgelopen tot 10 procent." Ook andere reiskantoren zien het aantal boekingen teruglopen.

Aanvragen werktijdverkorting

Boekingskantoren zijn lang niet de enige bedrijven die last hebben van de uitbraak van het coronavirus. Meerdere Nederlandse bedrijven komen in de problemen omdat de aanvoer van onderdelen en producten uit China is gestokt. Eerder kondigde bijvoorbeeld CoolBlue aan voorlopig geen reclame te maken en verhoogde het de prijzen om te voorkomen dat artikelen uitverkocht raken.

Vanwege de uitbraak is er bij sommige bedrijven ook minder werk. Die bedrijven komen in aanmerking voor een werktijdverkorting: werknemers krijgen dan een tijdelijke uitkering om de lasten van de werkgevers te verlichten. Die regeling kan worden ingezet door de overheid bij tijdelijke gebeurtenissen die buiten het normale ondernemersrisico vallen. In totaal hebben meer dan 130 bedrijven al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ruim de helft daarvan is toegezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl