Een gang in het ziekenhuis in Codogno waar de spoedeisendehulpafdeling uit voorzorg is gesloten

Openbare leven in Noord-Italiaanse stadjes plat om coronabesmettingen

In de Noord-Italiaanse regio Lombardije is in verband met een corona-uitbraak aan inwoners van drie stadjes gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven. Het openbare leven ligt zo goed als stil, doordat scholen, restaurants en andere openbare gelegenheden voorlopig dichtblijven.

Aanleiding voor de maatregel is de ontdekking van het coronavirus bij in eerste instantie zes inwoners. Een van hen, een 38-jarige man uit Codogno, had in januari een etentje met een man die net uit China was teruggekeerd. Vermoedelijk is de 38-jarige daarbij besmet geraakt, maar zeker is dat niet.

Inwoners van Codogno kunnen het ziekenhuis niet in, staan in de rij voor mondkapjes en zijn bezorgd over het virus:

Bewoners Italiaans stadje bezorgd over coronavirus

Bij een test die bij de China-ganger werd afgenomen, was het resultaat negatief. Mogelijk was hij wel besmet, maar gaf de test niets aan, omdat de test alleen werkt bij iemand die ziekteverschijnselen heeft. De China-ganger had geen symptomen en is ook later niet ziek geworden.

De 38-jarige patiënt verkeert in kritieke toestand. Zijn zwangere vrouw en een vriend zijn door hem besmet en elf andere corona-patiënten uit dezelfde omgeving mogelijk ook.

Ook in de regio Vèneto zijn vandaag twee besmettingen gemeld. Italië telde voor vandaag drie besmettingen. Dat zijn er nu in totaal negentien.

De ernstig zieke patiënt werkt bij Unilever in Casalpusterlengo. Zo'n 250 mensen die de afgelopen weken contact met de zes patiënten hebben gehad, worden onderzocht, onder wie zestig medewerkers van Unilever.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn zorg uitgesproken over de verspreiding van het virus buiten China. "De tijd die we hebben om deze uitbraak onder controle te krijgen, wordt kleiner", zei hij. "Als we die tijd verspillen, hebben we een serieus probleem."

De uitspraken van de WHO-chef volgen op nieuwe besmettingscijfers uit Iran en voor het eerst ook uit Libanon. In Iran gaat het om dertien gevallen. Alle patiënten wonen in de stad Qom of zijn daar kortgeleden geweest.

Twee van hen zijn aan de ziekte overleden. Daarmee is het totaal aantal coronadoden in het land vier, op achttien geregistreerde besmettingen.

Libanon

Ook in Libanon is voor het eerst een coronageval bevestigd. De vrouw van 45 is gisteren met een vlucht uit Qom naar Beiroet gekomen. Twee andere Libanezen zijn mogelijk ook besmet.

Voor de strijd tegen corona is meer geld nodig, zei de WHO-chef. Van de 57 miljoen euro die tot april nodig is, heeft de WHO pas 1,2 miljoen euro binnen. Het geld is bedoeld om landen met een slecht ontwikkelde gezondheidszorg te ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl