Februari was 'heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig'
De kortste maand van het jaar zit er bijna op en het voorjaar staat voor de deur: op zondag 1 maart begint officieel de meteorologische lente. Met vier winterstormen, twee keer zoveel neerslag als normaal en hoge temperaturen was februari een opvallende weermaand.
"Het jaar is nog nooit zo warm begonnen", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. Van 1 januari tot en met gisteren werd het gemiddeld 6,82 graden in De Bilt. De laatste keer dat de temperatuur daar in deze periode in de buurt van kwam was 1990: toen werd het gemiddeld 6,59 graden. Ter vergelijking: de (langjarige) gemiddelde temperatuur in De Bilt in januari en februari is 3,2 graden.
Het KNMI verwacht dat het wintergemiddelde - de gemiddelde temperatuur van december tot en met februari - dit jaar uitkomt op 6,4 graden. Volgens het weerinstituut was het vroeger vrijwel onhaalbaar dat zo'n temperatuur werd bereikt, maar komt dat nu ongeveer eens in de zes jaar voor. "Het past in het veranderende klimaat", zegt weerman Verhoef. "Februari vormt daarop geen uitzondering."
Verhoef noemt deze maand "heel zacht, heel nat en behoorlijk winderig". Want met vier stormen - toevallig bijna allemaal in het weekend - liet de wind zich deze maand behoorlijk gelden. Dat had onder meer te maken met de straalstroom, een zeer sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte. Die blies vliegtuigen ook in recordtempo de oceaan over.
Droogteprobleem opgelost?
De februaristormen vielen samen met lagedrukgebieden die voor veel neerslag zorgden. Weerman Verhoef spreekt van een "kleddernatte" maand. Tot en met gisteren viel er al 132 millimeter neerslag in De Bilt, terwijl dat normaal gesproken ongeveer 58 millimeter is. Het regende ook 10 uur meer dan gemiddeld. Vooral afgelopen zondag was het raak: toen viel er ruim 31 millimeter neerslag.
Wie de afgelopen maand naar buiten heeft gekeken, is misschien geneigd om te denken dat met al die regen eindelijk een einde is gekomen aan het droogteprobleem in Nederland. Na twee droge zomers kampten vooral de zuid-oostelijke regio's met neerslagtekorten en een laag grondwaterpeil.
In januari, toen het ook al meer had geregend dan normaal, was dat probleem daar nog niet opgelost. Vooral in gebieden met hogere zandgronden in Twente, de Achterhoek, Oost-Brabant en Limburg bleef de grond te droog.
Welke gevolgen droogte kan hebben voor de natuur, zie je in deze video:
"Deze maand zien we een langzaam herstel", zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. "Het probleem is nog niet overal opgelost, maar de neerslag van nu helpt wel."
In de Gelderse Achterhoek, volgens Alblas een van de droogste gebieden van Nederland, is twee weken geleden bijvoorbeeld het sproeiverbod opgeheven dat sinds afgelopen zomer van kracht was. Doordat het zoveel had geregend, was het water in de rivieren en beken daar weer op normaal niveau. Dat gold toen nog niet voor het grondwater op de hogere zandgronden, maar na de regen van afgelopen weekend wel, zegt het waterschap Rijn en IJssel.
Maar, benadrukt het waterschap, het is nog te vroeg om te spreken van een "stabiel herstelde situatie". Dat zegt Alblas ook. "Voor nu is het even goed nieuws, maar in april komt het droogteseizoen er alweer aan. Als we weer met hogere temperaturen te maken krijgen, krijg je weer meer verdamping. Maar voor hetzelfde geld krijgen we een natte zomer, net als in 2016. Het is koffiedik kijken."